ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Το χειρότερο με την ύφεση είναι ότι ακολουθείται από μεγαλύτερη ύφεση…




ISKRA: ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
Σε πλήρες ναυάγιο έχει οδηγηθεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης προκαλώντας πλήρες αδιέξοδο στην κυβερνητική πορεία.
Δεν φτάνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δείχνουν μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση μέσα στο 2016 αλλά έρχονται και νέα στοιχεία όπως η πτώση του τζίρου των λιανικών πωλήσεων και η πτώση των εξαγωγών για να βεβαιώσουν ότι η οικονομία έχει εκτροχιαστεί πλήρως και ότι η ύφεση αποκτά νέο βάθος και νέα μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα η κυβερνητική προσδοκία, έστω, για μια ανώδυνη και ανεπαρκή ρύθμιση του χρέους (χωρίς κούρεμα φυσικά), οδηγείται σε ναυάγιο λόγω γερμανικής αδιαλλαξίας, ενώ η επιδίωξη της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δηλαδή της παροχής ρευστότητας στην οικονομία μέσω της ευρείας αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, παραπέμπεται από τον Ντράγκι στις καλένδες.

Είναι προφανές ότι το κυβερνητικό αδιέξοδο γίνεται δυσβάστακτο για τον Τσίπρα και την ομάδα του σε μια οικονομία και κοινωνία που συνεχίζουν να καταρρέουν.
Και αυτό το αδιέξοδο Τσίπρα δεν “μπαλώνεται” με πυροτεχνήματα και με διάτρητους και κωμικούς κατά φαντασία αγώνες κατά της “διαπλοκής”.
Αυτή την ώρα η κοινωνία χρειάζεται αφύπνιση και η χώρα ανατροπή.
Το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους προτάσσει η ΕΚΤ προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), παραπέμποντας επί της ουσίας στις θέσεις του ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, πάγο στο ζήτημα της ρύθμισης του χρέους φαίνεται να βάζει το Βερολίνο, εν όψει των γερμανικών εκλογών.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπόδια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για έξοδο στις αγορές μόλις η χώρα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) βάζει η ΕΚΤ συνδέοντάς τη άμεσα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.  
Το Μαξίμου ποντάρει στην επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές θεωρώντας ότι αυτή θα σηματοδοτήσει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα προκαλώντας πολλαπλά οφέλη.  
Επομένως, μια καθυστέρηση στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ακυρώνει τα κυβερνητικά σχέδια για σταδιακή επιστροφή στις αγορές, ιδίως όταν κλειδί για τις εξελίξεις καθίσταται η βιωσιμότητα του χρέους.  
Την ίδια ώρα, πάντως, το Μαξίμου διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις καλής διάθεσης για εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος από τη γερμανική πλευρά και αναζητεί τρόπους υπέρβασης αυτού του προβλήματος, θυμίζοντας πρωτίστως τις αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου.  
Η ανάγνωση που κάνει ακόμα και η κυβέρνηση είναι ότι δύσκολα η Μέρκελ θα σπρώξει το θέμα της διευθέτησης του χρέους παραμονές των γερμανικών εκλογών.  
Επομένως οι όποιες, μάλλον ανύπαρκτες, προσδοκίες βασίζονται στην πιθανότητα η ΕΕ να αναγκαστεί να δώσει «κάτι» στο ΔΝΤ για το χρέος προκειμένου να διασφαλίσει την παραμονή του και, αφετέρου, στην παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα υπέρ της επίλυσης του προβλήματος. Κάτι που λέγεται ότι υποσχέθηκε ο Τζακ Λιου στον Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.  
ΥΦΕΣΗ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ  
ΠΤΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ 5,2% ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ, ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ  
Η ελληνική οικονομία κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε παρατεταμένη ύφεση, καθώς τα στοιχεία τόσο για τις εξαγωγές όσο και για την κατανάλωση δείχνουν ότι προς το παρόν στερείται της δυναμικής για να ανακάμψει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε κατά 5,2% τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.
Απογοητευτικοί για το λιανεμπόριο ήταν και οι επόμενοι μήνες, αφού οι θερινές εκπτώσεις δεν κατόρθωσαν να ενισχύσουν την κίνηση. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ, ο τζίρος των εκπτώσεων υποχώρησε κατά 9,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τις μισές επιχειρήσεις (53%) να καταγράφουν πτώση πωλήσεων και μόλις 14% αύξηση.
Παράλληλα, η αυξημένη τουριστική κίνηση στη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου δεν κατάφερε να αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα στον κλάδο του εμπορίου και να τονώσει το τζίρο.
Σε χαμηλό τετραετίας υποχώρησαν και οι εξαγωγές το 6μηνο, με την αξία τους να υποχωρεί κάτω από 12 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από το 2012. Ακόμα κι αν δεν συνυπολογιστούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές είναι μειωμένες κατά 1,4% στο 6μηνο.
Σύμφωνα με τους εξαγωγείς, η κάμψη του εξωτερικού εμπορίου οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας, στα capital controls, στις υψηλές οφειλές του Δημοσίου, στην υπερφορολόγηση και στις καθυστερήσεις για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου.  
Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου