ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Ο «γλύπτης του Χρουτσώφ» - και κάτι παλιές ιστορίες…


Η είδηση (ΑΥΓΗ 12.8.16)  αναφέρεται στον  Σοβιετικό γλύπτη  Έρνστ Νέϊζεβστνι, που πέθανε σε ηλικία 91 ετών στη Νέα Υόρκη, όπου  ζούσε εδώ και 40 χρόνια. Ο Νέϊζεβστνι  παρασημοφορήθηκε για τη συμμετοχή του στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ηλικία μικρότερη των 20 ετών, ενώ αργότερα μετεξελίχθηκε σε  εικαστικό καλλιτέχνη και μάλιστα  έγινε μέλος της πρωτοπορίας, που μπόρεσε να εκφρασθεί μετά την αποσταλινοποίηση και το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ. Η αποσταλινοποίηση ξεκίνησε μόλις 2 χρόνια μετά το θάνατο του Στάλιν (1953) και οδήγησε στο  πρωτοφανές  ξήλωμα μιας  ναρκισσιστικής και παρανοϊκής  προσωπικότητας, που δέσποζε στην πολιτική σκηνή της χώρας. Στα απομνημονεύματά του ο  διάδοχος του Στάλιν Νικήτας Χρουτσώφ, αναφερόταν σε δυο τρομερά περιστατικά , που οπωσδήποτε επιβάλλουν  έλεγχο και εξακρίβωση: Το ένα αφορούσε προσωπικά τον ίδιο, στρατηγό επί Β Παγκοσμίου Πολέμου, που ακολουθούσε τον Στάλιν στις επιθεωρήσεις του στο μέτωπο και που υποχρεωνόταν τα βράδια, όταν η «παρέα» με τους συνοδούς του Πατερούλη και τον ίδιο  το’ ριχνε έξω, να κάνει την αρκούδα (!)  και να γρυλίζει για να διασκεδάζει ο προϊστάμενός του…Το δεύτερο σχετιζόταν  με την αναμονή των ηγετικών παραγόντων  του ΚΚΣΕ έξω από το θάλαμο όπου «ψυχομαχούσε» ο Στάλιν, έχοντας στο πλευρό του μόνο τον Λαυρέντι Μπέρια, αρχηγό της Μυστικής Αστυνομίας….Κάποια στιγμή ο τελευταίος βγήκε από το θάλαμο και ανήγγειλε στους συγκεντρωμένους  : «Ο τύραννος πέθανε»!  
Ο  Νέϊζεβστνι  συμμετείχε το 1962 σε μια έκθεση καλλιτεχνικής αβανγκάρντ στη Μόσχα και είχε την τιμή να υποδεχθεί εκεί τον Νικήτα : Όμως ο επικεφαλής του Σοβιετικού κράτους χαρακτήρισε τα έργα του  Νέϊζεβστνι «σκατά» (!) και κατήγγειλε  την τέχνη του ως εκφυλισμένη. Απευθυνόμενος μάλιστα στον γλύπτη τον ρώτησε : «Γιατί παραμορφώνεις το πρόσωπο του Σοβιετικού λαού;»

Ο Νέϊζεβστνι δεν τα έχασε και υπερασπίστηκε το έργο του, όμως ο Νικήτας μετά το επεισόδιο έβαλε τέλος στα καλλιτεχνικά ανοίγματα του κόμματος. Φαίνεται όμως ότι τον εντυπωσίασε η σθεναρή στάση του σοβιετικού καλλιτέχνη, γιατί σύμφωνα με μια μαρτυρία του γιού  του Χρουστσώφ Σεργκέϊ, ο πατέρας του έτρεφε σεβασμό στον Νέϊζεβστνι….

Το 1964 ο Χρουτσώφ αποπέμφθηκε από την ηγεσία του σοβιετικού κράτους, πράγμα που ανέκοψε την ακολουθούμενη  γραμμή του εκδημοκρατισμού . Η πορεία των πραγμάτων και του «Σοσιαλιστικού πειράματος» ίσως ήταν  διαφορετική, αν αυτή η "γραμμή"μακροημέρευε  στη σοβιετική κοινωνία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου