ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

Λούμπεν επιχειρηματικότητα…




Σε πρόσφατη εκδήλωση για την TTIP , υπογραμμίζαμε (μαζί με τον συν-ομιλητή Ηλία Κάνταρο) την διαρκή προσπάθεια των μεγάλων αγροεπιχειρήσεων να ελέγξουν  διάφορες μορφές παραγωγής (π.χ σε οικιακούς κήπους) ή προϊόντα που αποτελούσαν εργαλεία  της παραδοσιακής θεραπευτικής και καλλωπιστικής  «τέχνης». Ανάλογες εξελίξεις  παρουσιάζονται σε άλλους τομείς – από τις ελληνικές μπύρες των οποίων  την εκτόπιση επιχειρούν μεγάλες κεντροευρωπαϊκές μονάδες, μέχρι τους σπόρους, μέχρι τα ζιζανιοκτόνα  που εμπνέουν ολόκληρες τακτικές διαιώνισης στην αγορά. Εξ άλλου  οι αγροεπιχειρήσεις «κρατάνε καθυστέρηση» στην αξιοποίηση σκευασμάτων για την προστασία των αγροτικών προϊόντων- σκευάσματα που μπορεί και να μειώσουν το κόστος των προϊόντων και ταυτόχρονα να μην τραυματίσουν τη φύση και τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής (έδαφος, νερά, βιοποικιλότητα). Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η παρακάτω είδηση από τα ΑΓΡΟΝΕΑ (υπεύθυνος Δημήτρης Μιχαηλίδης):



«Το βιολογικό ζιζανιοκτόνο παράγεται με βάση και δραστική ουσία το ριγανέλαιο. Το ριγανέλαιο είναι βρώσιμο σε τρόφιμα. Χαρακτηριστικά χρησιμοποιείται στα πατατάκια με γεύση ρίγανη. Το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο είναι ακίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς δεν έχει την τοξικότητα που έχουν τα γνωστά χημικά ζιζανιοκτόνα». Η σταθεροποίηση των αιθεριων ελαίων γίνεται με ενθυλάκωσή τους σε μορφή βρέξιμης σκόνης (σκόνη που μπορεί να μπει στο νερό και να διαλυθεί) ώστε να μην εξατμίζεται και να παραμένει σε επαφή με την επιφάνεια του φυτικού ιστού και κατ’ αυτόν τον τρόπο το σκεύασμα να έχει δραστικότητα και στο περιβάλλον του αγρού, με εφαρμογή νανοτεχνολογίας. Τα πλεονεκτήματα του ζιζανιοκτόνου με το ριγανέλαιο μπορούν να συνοψιστούν στο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές βιολογικής γεωργίας, παράγεται από βρώσιμα υλικά και δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. «Εάν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με επιχειρηματίες, σε ένα χρόνο μπορεί να παράγεται και σε βιομηχανικό επίπεδο, με συνολική επένδυση 1 εκ. €, για 300 κιλά ημερησίως» καθ Κ. Πετρωτός, ΤΕΙ Θεσσαλίας. larissanet.gr, 13/6/2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου