ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

H υπαρκτή Ευρώπη αποδοκιμάζεται




Στη χώρα μας υπάρχουν ακόμη 27% των πολιτών που παρ’ όλα όσα έχουν γίνει, συνεχίζουν να είναι υπέρ  της Ευρώπης !  Ειλικρινά θα ήθελε να ξέρω  την ταυτότητα αυτού του «υπέρ» - αν αναφέρεται στην Ευρώπη των παλιών-καλών διακηρύξεων, της αλληλεγγύης, του νομικού «κεκτημένου», της ανάπτυξης των περιφερειών, ή αντίθετα αν επηρεάζεται από την Ευρώπη της ισχύος και των ληστρικών πολέμων, από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς χωρίς βαριές απώλειες. Πάντως είναι βέβαιο ότι ένα 5-10% σχετίζεται με την υπαρκτή Ευρώπη μέσω συμφερόντων  – εδώ ακόμη και η Χούντα του 1967 είχε ανάλογα  συμφεροντολογικά ερείσματα στον γενικό πληθυσμό….
Το 71% των Ελλήνων πολιτών έχει αρνητική άποψη για την Ε.Ε. ,  δείχνει η  δημοσκόπηση του αμερικανικού Ινστιτούτου Pew Research Center, που πραγματοποιήθηκε πανευρωπαϊκά  και φέρνει τη χώρα μας στην πρώτη  αντι-ΕΕ θέση.
Η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Pew καταγράφει κατακόρυφη άνοδο των αντι- Ε.Ε. διαθέσεων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, μόλις δύο εβδομάδες πριν από το κρίσιμο, βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για το Brexit. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση των αρνητικών διαθέσεων στην Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία. Η τελευταία έρχεται δεύτερη, μετά την Ελλάδα, στον κατάλογο, με τις αρνητικές γνώμες να ανέρχονται σε 61% και τις θετικές να περιορίζονται στο 38%. Στη Βρετανία, εναντίον της Ε.Ε τάσσεται το 48% των ερωτηθέντων και υπέρ το 44%, εύρημα το οποίο εναρμονίζεται με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα.
Συνολικά, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, οι θετικές και οι αρνητικές γνώμες εμφανίζονται στα ίδια περίπου επίπεδα (51% έναντι 47%) ενώ μέχρι τώρα οι πρώτες υπερείχαν κατά κράτος. Σταθερά υπέρ της Ε.Ε. τοποθετούνται κυρίως οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ενώ το αντι- Ε.Ε. ρεύμα κερδίζει ταχύτατα έδαφος σχεδόν σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη. Στην Ισπανία το 49% τάσσεται εναντίον της Ε.Ε. και το 47% υπέρ, ενώ στη Γερμανία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 48% και 50%.
Ως προς το πολιτικό χρώμα του αντι- Ε.Ε. ρεύματος, η εικόνα εμφανίζεται, προβλέψιμα, αντιφατική. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Σουηδία, το αντι- Ε.Ε. ρεύμα πολώνεται προς τα αριστερά και το φιλο- Ε.Ε. προς τα δεξιά, ενώ σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία συμβαίνει το αντίθετο.
ΠΗΓΗ  ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ : ΙΣΚΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου