ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Τζάμπα Φουτουρισμός




Του Γιάννη Σχίζα
Δημοσιεύεται στην ΑΥΓΗ της 4.6.16

Κάποιοι  μεγαλοπαράγοντες του συστήματος – (παρακάμπτω το επίθετο «καπιταλιστικό», διότι σήμερα είναι καθαρός πλεονασμός) -   θυμίζουν διάφορους  μετεωρολόγους ,  που  κάποτε πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους, χωρίς  αυτό να  τους εμποδίζει  την επόμενη ημέρα να κάνουν νέες προβλέψεις με την ίδια βεβαιότητα. Αυτό μάλλον  οφείλεται στο ότι οι αποτυχημένες προβλέψεις δεν υφίστανται κυρώσεις , όμως  έχω υπόψη μου κάποιον  ερευνητή  του διαδικτύου, που αποφάσισε να επιβάλει ένα είδος αρνητικής υστεροφημίας σε διάφορα ιστορικά πρόσωπα,   συγκεντρώνοντας   μια σειρά από φουτουριστικές κοτσάνες   : Όπως ήταν η άρνηση της δυνατότητας αεροπορικής πτήσης, του τηλεφώνου, της χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή….

Ο  Άλαν Γκρήνσπαν , ως πρώην επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, μπορεί επί   έτη να κάνει προβλέψεις χωρίς να διακινδυνεύει την επόμενη πρόσκλησή του για μια ακριβοπληρωμένη διάλεξη.
Ο Γκρήνσπαν «βλέπει» χαμηλή παραγωγικότητα σε διεθνή κλίμακα, επενδύσεις «κάτω του μέσου όρου» (;), ανασφάλεια στους κόλπους των επιχειρήσεων. Οι διαπιστώσεις αυτές έχουν το προσόν να υπόκεινται σε στατιστικό και λογικό έλεγχο –  να είναι επαληθεύσιμες ή διαψεύσιμες : Όμως όταν ο ίδιος  έρχεται στην περίπτωση του δυτικού κόσμου για να βεβαιώσει ότι οι πληθυσμοί γηράσκουν, εδώ τα πράγματα αλλάζουν .

Προφανώς, η αύξηση της μέσης ηλικίας  μπορεί  να πιστοποιήσει   την «ηλικιακή μεγέθυνση» του πληθυσμού, που όμως δεν είναι ταυτόσημη με τη «γήρανση» - εάν  ορίσουμε την τελευταία ως αδυναμία συμμετοχής στην παραγωγή. Τις τελευταίες δεκαετίες στο δυτικό κόσμο έχει συντελεσθεί μια σημαντική ηλικιακή μετατόπιση στον παραγωγικό στίβο  και στις άτυπες μορφές απασχόλησης : Η ηλικία  εισόδου στην παραγωγή   έχει αυξηθεί, αλλά και  ο αριθμός των ουσιαστικά απασχολούμενων «υπερηλίκων»/συνταξιούχων  έχει επίσης αυξηθεί, δημιουργώντας ένα νέο  οικονομικό  τοπίο.

Η νέα ηλικιακή διάταξη του «δυτικού κόσμου»  δεν είναι πυραμιδοειδής, και καλά κάνει. Ταυτόχρονα  η διάταξη αυτή απηχεί και ένα σύνολο αξιών, που δεν μπορούν να διακυβευτούν  επειδή ο κ. Γκρήνσπαν και οι όμοιοί του – εμμέσως πλην σαφώς – προωθούν  την εισαγωγή φτηνού εργατικού δυναμικού  στη Δύση. Ποιες είναι αυτές οι αξίες;  Μα φυσικά, είναι εκείνες  που καθορίζουν την «παραγωγή» νέων ανθρώπων  ως «προϊόντων» αγάπης, κι όχι ως προϊόντων έμμεσης κυβερνητικής ντιρεκτίβας – λόγου χάρη αυτής που εκφώνησε εναντίον των προφυλακτικών ο  Ερντογκάν…Μα φυσικά είναι οι αξίες της επιμελημένης και αντιαυταρχικής αγωγής της νέας ηλικίας, της ελεύθερης κύησης  και της αντίθεσης στη μετατροπή της γυναίκας σε γεννοβολούσα  ύπαρξη.

Αν έχει κάτι που πρέπει να εξάγει ο δυτικός κόσμος – στη θέση των ιμπεριαλιστικών πολέμων  -  είναι αυτές οι αξίες : Οι τόσο σύμφυτες με το πνεύμα του Διαφωτισμού αλλά και της Οικολογίας, που από την εποχή των Έρλιχ και Σαμουέλ έθεσε  το πρόβλημα του  όπου γης υπερπληθυσμού …


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου