ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Στη γερμανική Βουλή η γενοκτονία των Αρμενίων - αντιδράσεις από την Τουρκία
Εισαγωγική παρατήρηση : Η Άγκυρα δεν μπορεί πλέον να αρνηθεί αυτά που έγιναν το 1915 εναντίον των Αρμενίων,, οπότε περιορίζεται σε ένα εγχείρημα "άμβλυνσης" του κακουργήματος με τον  χαρακτηρισμό του ως "διώξεις"...Οι Γερμανοί Πράσινοι φαίνεται να πρωτοστατούν στην υπονόμευση των παραδοσιακών "αγαπησιάρικων" σχέσεων  της χώρας τους με τη Τουρκία, αλλά αυτή η δυσεξήγητη στάση χρήζει ανάλυσης...Τέλος οι (εναπομείναντες) Έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ευθυγραμμισθούν με τις θέσεις των Γερμανών συνεργατών τους - παρά το γεγονός ότι αρκετοί  από αυτούς  θεωρούν  υπερβολική την έννοια  της γενοκτονίας....ΓΣχ.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ SPIEGEL :   Στις 2 Ιουνίου η γερμανική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο «καταδικάζεται» η γενοκτονία των Αρμενίων, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel, ενώ την... «απορία» του εκφράζει ο πρεσβευτής της Τουρκίας.

Το ψήφισμα προωθείται παρά τις σχετικές διαμαρτυρίες της Άγκυρας. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό οι πολιτικές ομάδες έχουν ήδη συμφωνήσει σε μία διατύπωση, η οποία καταδικάζει τη γενοκτονία και επιγράφεται: «Μνήμη και ανάμνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Το ακριβές περιεχόμενο δεν έχει γίνει γνωστό. Την πρόταση ψηφίσματος είχαν υποβάλει προ μηνών οι Γερμανοί Πράσινοι, αλλά την ανακάλεσαν προσωρινά τον περασμένο Φεβρουάριο. Ήδη τον Απρίλιο του 2015 η γερμανική Βουλή, σε ψήφισμά της, έκανε λόγο, για πρώτη φορά, για «γενοκτονία» των Αρμενίων. Η Τουρκία αρνείται τον χαρακτηρισμό και κάνει λόγο για «γεγονότα» ή και για «διωγμό».
 

Απαντώντας σε ερώτημα της εφημερίδας Bild για πιθανές αντιδράσεις, ο πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων και εμπνευστής του ψηφίσματος Τσεμ Έτσντεμιρ δηλώνει:
«Δεν αποκλείεται να υπάρξει οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα, αλλά το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο δεν μπορεί να υφίσταται εκβιασμούς από δεσποτείες, όπως του κυρίου Ερντογάν». Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Πρασίνων, ο οποίος κατάγεται από την Τουρκία, τα στοιχεία που διαθέτει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για τη σφαγή των Αρμενίων είναι «ξεκάθαρα» και μετά την έγκριση του ψηφίσματος από τη γερμανική Βουλή θα είναι «πολύ πιο δύσκολο για την Τουρκία να εξακολουθεί να αρνείται τη γενοκτονία».

Στάινμαιερ: Η Γερμανία φέρει ιστορική ευθύνη

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ δηλώνει στην Bild ότι η Γερμανία φέρει ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη ως άλλοτε σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. «Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την επίκαιρη συζήτηση για την προσφυγική κρίση. Είμαι αντίθετος σε μία δουλική στάση προς τον Ερντογάν» αναφέρει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Παράλληλα, ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο, υποστηρίζει ότι το επικείμενο ψήφισμα της γερμανικής Βουλής μπορεί να συμβάλει στη «συμφιλίωση», ώστε «Τούρκοι και Αρμένιοι να ξεπεράσουν αυτά που τους χωρίζουν».

Διαφορετική άποψη εκφράζει ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Γερμανία Χουσεΐν Καρσίλογλου. «Είναι άξιο απορίας, πώς ένα ψήφισμα που χαρακτηρίζει ʻγενοκτονίαʼ τα γεγονότα αυτά, μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των Αρμενίων» δηλώνει ο Τούρκος διπλωμάτης στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου.

Πηγή: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου