ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Πως ΗΠΑ και Τσίπρας ματαίωσαν τη συμφωνία Ελλάδας-Ρωσσίας για τον αγωγό "Greek stream"

Συνέντευξη Λαφαζάνη 
ΠΗΓΗ : Περιοδικό PRONEWS VIA ΙΣΚΡΑ  
   ΕΡΩΤΗΣΗ : Κύριε Πρόεδρε, η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της οποίας ήσασταν μέλος φάνηκε να επενδύει στιςσχέσεις με τη Ρωσία. Ωστόσο, ο περίφημος αγωγός «Greek Stream» που είχατε και εσείς εξαγγείλει ναυάγησε. Τι πραγματικά έφταιξε;  
Π. Λαφαζάνης: Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς δεν είχε επενδύσει στις σχέσεις με τη Ρωσία. Ήμουν εγώ από το υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που προσπάθησα να σύρω όλη τη κυβέρνηση, παρ' ότι στο εσωτερικό της είχε ισχυρούς αντιρωσικούς θύλακες, σε μια κατεύθυνση αναβαθμισμένων δεσμών με τη Ρωσία.

Στην πραγματικότητα, δική μου επιδίωξη ήταν – και είναι – μια ειδική αναβαθμισμένη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας ως αναντικατάστατο εργαλείο για να σπάσει η Ελλάδα την αποικιοποίηση της από τη Δύση και να εφαρμόσει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και πολιτική διεθνών οικονομικών σχέσεων.
Στο πλαίσιο αυτής της κατεύθυνσης επιδίωξα και πέτυχα μια διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας για το πέρασμα από την Ελλάδα, με κατεύθυνση την Κεντρική Ευρώπη, ενός αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο. Επρόκειτο για ένα πολύ μεγάλο έργο στο οποίο το ελληνικό δημόσιο θα συμμετείχε 50 – 50 με τη ρωσική πλευρά, χωρίς να καταβάλει ούτε ένα ευρώ, θα επωφελείτο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη ετησίως, με φτηνή, επιπλέον, ενέργεια, πέραν της ενεργειακής και γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας, που είναι και το μείζον.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Ο Όσκαρ Λαφονταίν προτείνει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

 Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, με αφορμή επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη  για να μετάσχει σε ημερίδα με θέμα “Ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης” την οποία διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής, ο Όσκαρ Λαφοντέν, πρώην ηγέτης του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προτείνει την επιστροφή της Ελλάδας στο υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα (European Monetary System / EMS), στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή και η Δανία. Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα επιτρέπει ανατιμήσεις και υποτιμήσεις και υποχρεώνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει αν το νόμισμα υποτιμάται ή ανατιμάται πολύ. 

 Ολόκληρη η συνέντευξη του Όσκαρ Λαφοντεν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
 
-Kύριε Λαφοντέν, την Τετάρτη θα πάρετε μέρος σε ημερίδα με θέμα “Ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης” την οποία διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτύο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής (EReNSEP) στη Θεσσαλονίκη. Προς τα που πάει η Ευρώπη κατά τη γνώμη σας;
Δυστυχώς οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων χωρών στην Ευρώπη γίνονται τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερες. Η Ευρώπη κινδυνεύει να καταρρεύσει. Η κύρια αιτία είναι ο λανθασμένος σχεδιασμός της Νομισματικής Ενωσης. Χώρες με αδύναμη οικονομία χρειάζονται ένα αδύναμο νόμισμα, χώρες με ισχυρή οικονομία χρειάζονται ένα ισχυρό νόμισμα. Επειδή δεν τηρήθηκαν οι κανόνες χάνουν οι μεν, ενώ οι άλλοι, ιδίως η Γερμανία κερδίζουν. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά μακροπρόθεσμα.

Παγκόσμια και τοπική υφαρπαγή της γης την εποχή της κρίσης



Πολλοί  και διάφοροι αδυνατούν να κατανοήσουν όλες ή έστω κάποιες σημαντικές πλευρές του «ιμπεριαλιστικού» προβλήματος στην εποχή μας. Πολλοί δεν δίνουν σημασία στην επαν-αποκιοποίηση της Αφρικής και στην «μετάσταση» του  πολυεθνικού κεφαλαίου σε τομείς που ήταν παλιά έξω από την εμβέλειά του – όπως είναι η αγροτική γη. Το παρακάτω κείμενο δείχνει αυτή τη νέα δυναμική. ΓΣχ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ 
#ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ, Υπ. Διδάκτωρ
Τομέας Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης,
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
#ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΑΒΔΑΡΟΓΛΟΥ, Υπ. Διδάκτωρ
Τομέας Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης,
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με πλήθος μελετητών (Borras et al., 2011, Caffentzis, 2010, Harvey, 2005, Swyngedouw, 2004, Zoomers, 2010) η υφαρπαγή της γης (land grabbing), μέσω των αποκαλούμενων 'μεγάλης κλίμακας επενδύσεων σε γη', έχει λάβει τις τελευταίες δεκαετίες τεράστιες διαστάσεις στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Ανατολικής Ευρώπης. 
Ταυτόχρονα υπερβαίνοντας τις διαιρέσεις μεταξύ Βορρά-Νότου, Δύσης-Ανατολής οι τάσεις της υφαρπαγής της γης δείχνουν ότι όλο και περισσότερο επεκτείνεται σε ολόκληρο το πλανήτη με τη λεγόμενη 'πλανητική-παγκόσμια υφαρπαγή γης' και με τις ποικίλες πολιτικές αποστέρησης-απαλλοτρίωσης των πόρων-μέσων παραγωγής και αναπαραγωγής και την ταυτόχρονη βίαιη εκτόπιση των τοπικών πληθυσμών από τις εστίες τους.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! - ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!



από τον Λεωνίδα Αποσκίτη



ὅτι οὐκ ἔστιν ἡμῖν ἡ πάλη πρὸς αἷμα καὶ σάρκα,
ἀλλὰ πρὸς τὰς ἀρχάς, πρὸς τὰς ἐξουσίας,
πρὸς τοὺς κοσμοκράτορας τοῦ σκότους τοῦ αἰῶνος τούτου,
πρὸς τὰ πνευματικὰ τῆς πονηρίας ἐν τοῖς ἐπουρανίοις.



"Συνεχίζουμε τὸ ὄνομα ἑνὸς ἄνισου τόπου, ποὺ ὑπάρχει πολὺ περισσότερο στὸ χρόνο παρὰ στὸ χῶρο, καὶ γι᾿ αὐτὸ ἡ μοίρα μας δὲν καταλαβαίνει τὴ μοίρα τῶν λαῶν τοῦ χώρου, ἀλλὰ κλώθεται ὁλοένα τριγύρω στὸ ἄλυτο πρόβλημα τῶν δυὸ διαστάσεων. Εἴμαστε οἱ μνηστῆρες τοῦ χρόνου καὶ οἱ καταδικασμένοι τοῦ χώρου.
Σήμερα περισσότερο ἀπὸ κάθε ἄλλη φορὰ θὰ πρέπει νὰ συλλογιστοῦμε μήπως μέσα στὴν ἐποχὴ ποὺ μπαίνουμε δὲ μᾶς ἀπομένει ἄλλο ἐμπόρευμα ἀπὸ τὴν πνευματικὴ ἐπίδοσή μας... "

Ζήσιμος Λορεντζάτος

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Γεωπολιτικά παιχνίδια και προσφυγικό ζήτημα



......οι διμερείς ή τριμερείς ελιγμοί, οι συμμαχίες με τους εχθρούς των εχθρών μας και η δυσπιστία όλων εναντίον όλων, δεν μπορούν να αποτελέσουν υλικά μιας άλλης, ριζοσπαστικής πολιτικής Αρχών και διαφάνειας, με γνώμονα τη Δημοκρατία και τον Νομικό Πολιτισμό.....


Τα γεωπολιτικά «παιχνίδια»  στην περιοχή μας και όχι μόνο, βρίσκονται σε συνάρτηση με την «παραγωγή» προσφύγων….Μόνο που με τους ορίτζιναλ πρόσφυγες λόγω των πολέμων που εξαπέλυσε και εξαπολύει η Δύση,  συνευρίσκονται και οι ψευδοπρόσφυγες που αναζητούν απλώς ευκαιρία για μετεγκατάσταση-μετανάστευση…Προφανώς, η βιομηχανία  αλληλεγγύης που βασίζεται πάνω σε άδηλες παροχές, δεν επιδίδεται σε τόσο λεπτές διακρίσεις, ενώ επίσης  είναι προφανές ότι διεκπεραιώνονται (ανεπαισθήτως…) άρρητα σχέδια μεταφοράς  φτηνού εργατικού δυναμικού στας Ευρώπας . Σχέδια που επίσης αποβλέπουν στη  διάσπαση των παλιών, εθνικών, πολιτιστικών, ταξικών και περιφερειακών συλλογικοτήτων…

Η συνάντηση που έγινε στο χώρο Ντοστογιέφσκυ χθες βράδυ

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Τσερνομπύλ, 30 χρόνια μετά



«…..τότε που οι  Κνίτες ανακάλυπταν τις αξίες της επιδεικτικής    χορτοφαγίας απέναντι σε μια κοινωνία, που εν πολλοίς επηρεαζόταν από τον Ιμπεριαλισμό…»

Τότε, η Γκλάσνοστ (Διαφάνεια) και η Περεστρόϊκα (Ανασυγκρότηση) ήταν φρέσκα πράγματα, όπως ήταν φρέσκια και η κατάρριψη νοτιοκορεατικού  πολιτικού αεροπλάνου(1983) από Σοβιετικά πολεμικά, με 269 νεκρούς. Τότε οι σοβιετικοί αντιδραστήρες ήταν σχετικά πρωτόγονης τεχνολογίας, δεν διέθεταν ένα προστατευτικό περίβλημα που  σε περίπτωση απώλειας ελέγχου, θα έκανε πιο βραδεία  την διαρροή ραδιενέργειας. Την 26η Απριλίου 1986 βρισκόταν σε εξέλιξη άσκηση, που αντίθετα με τις προσδοκίες  και στοχεύσεις της,  οδήγησε σε απώλεια ελέγχου – ενδεχομένως λόγω κακών χειρισμών – με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη  έκλυση ραδιενέργειας…Η έκλυση αυτή με τη σειρά της οδήγησε σε υπερθέρμανση και τήξη της καρδιάς του αντιδραστήρα. Τότε οι Σοβιετικές αρχές  επιχείρησαν ένα είδος «ταφής» του αντιδραστήρα με υλικά εκτοξευόμενα από ελικόπτερα, που είχαν ως πιλότους άτομα με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πνεύμα αυτοθυσίας. ΟΛΑ τα άτομα αυτά πέθαναν σε λίγες εβδομάδες, λόγω της έκθεσής τους σε «αστρονομικά» ποσά ακτινοβολίας…
Επρόκειτο για το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα της νέας εποχής, ασύγκριτα  μεγαλύτερο από το αμερικανικό του Three Mile Island το 1979 και  μεγαλύτερο αυτού της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας (2011).

Aπλώς, αίσχος….




Αν ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για το «αλυτρωτικό», «μεγαλοϊδεατικό», «επεκτατικό» κλπ. πνεύμα του αγάλματος, θα μπορούσαν να το κάνουν  με δικές τους εικαστικές δημιουργίες.  Όμως επειδή δεν «φτουράνε», επειδή παρουσιάζουν τον βανδαλισμό και τραμπουκισμό τους ως στοιχείο  ελευθεριότητας, επειδή είναι αμόρφωτοι εκ πεποιθήσεως, αδυνατούν να πραγματώσουν μια οποιαδήποτε πολιτιστική αντεπίθεση. Γι αυτό και μιμήθηκαν τους βανδαλισμούς των Ταλιμπάν, ή και «των δικών μας» Χριστιανών, που μια φορά κι έναν καιρό κατέστρεφαν τα δημιουργήματα της παλιάς θρησκείας ως άσεμνα.
Προτείνω  το άγαλμα  «Βόρειος Ήπειρος» του Κώστα Σεφερλή να μείνει ως έχει, μισοκατεστραμένο στην οδό Τοσίτσα, για να θυμίζει στους πολίτες  τη θλιβερή  παρακμή αυτής της χώρας  και την ενδοτικότητά της απέναντι στη βαρβαρότητα -  ή ενδεχομένως   να συνεγείρει  κάποιους  σε μια πιο επιθετική στάση απέναντι στο «επαναστατικό» φαίνεσθαι…

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ»




Αθήνα 25 Απριλίου 2016



1.  Μαζί με τους 150 , που  κατήγγειλαν πρόσφατα (13.4.16) το νέο σχέδιο ΑΝΑΝ   υπό τη μορφή της Δικοινοτικής –Διζωνικής Ομοσπονδίας, ενώνουν τη φωνή τους  17 ακόμη πολίτες :

Πέτρος Κονταρίνης, Χριστόδουλος Λαμπασκής ,   Μαρία Δερμάτη, Σοφία Νασιοπούλου, Χριστόφορος Παπαχάστας, Αγαθή Μπολοβίνη, Στέργιος Σμυρλής, Ελένη Μπαπαλή, Μαρία Αρεστή, Χρήστος Μπατσακούτσας, Βιργινία Αυγουστινάκη, Μαριλένα Παπασταύρου, Αχιλλέας Ιμβριώτης, Λήδα Μάλα, Σοφία Κεφαλά,Πιεραντώνιος Παπάζογλου, Δημήτριος Ευαγγέλου.

2.  Και οι νέες αυτές υπογραφές δεν έχουν  μαγική δύναμη, όπως επίσης δεν έχουν δύναμη οι όποιες (πραγματικές ή κατά φαντασίαν)  «κινήσεις κορυφής». Όμως η δήλωση της πολιτικής βούλησης Ελλαδιτών, Κυπρίων και Ελλήνων της Ομογένειας, ιδιαίτερα αυτών που είναι παρόντες σε διάφορες κοινωνικές επάλξεις,  μπορούν να εκφράσουν το δραματικά αναγκαίο   πνεύμα ενότητας και να εμπνεύσουν πολλαπλές δράσεις  ενάντια στα νεοαποικιακά και αντιδημοκρατικά σχέδια για την Κύπρο.

3.  Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται




4. 

5.      Το ΔΗΚΟ (15,76% στις  προηγούμενες κυπριακές εκλογές) δηλώνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να ενώσει τις δυνάμεις του με αυτούς που επιδιώκουν την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν. Αυτό ανέφερε  η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι «αν δεν ενώσουμε δυνάμεις, οι κίνδυνοι οριστικής διχοτόμησης είναι υπαρκτοί».