Θέμα διακοπής των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό έθεσε ο Γ. ΟμήρουΣΗΜΕΙΩΣΗ  ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Ενώ ο Πρόεδρος της Κύπρου Αναστασιάδης δείχνει να είναι πεισμένος για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Βουλής  Γιαννάκης Ομήρου βάζει ζήτημα πιθανής διακοπής των διαπραγματεύσεων, μετά τις δηλώσεις τουρκοκύπριου εκπροσώπου περί νέας κρατικής οντότητας στην Κύπρο...Ενδιαφέρον στοιχείο : Ο Γραμματέας του ΑΚΕΛ ζητά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων - βλέπετε, είναι Αριστερός τύπου ΣΥΡΙΖΑ...
Με την ευκαιρία αυτή θα επαναλάβω κάτι που είπα στην Ύδρα το 2014, σε μια εκδήλωση με τους Σάββα Καλεντερίδη και Κώστα Ζουράρη



 : Το βασικό στοιχείο μιας υγιούς διαπραγματευτικής
συμπεριφοράς είναι η απελευθέρωση της ελληνοκυπριακής   πλευράς από το άγχος της μη-λύσης. Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να ΜΗΝ υπάρξει λύση, παρά να γίνει μια νέα υποχώρηση των Ελληνοκυπρίων. Και αυτή η άποψη είναι σαφώς διακριτή από τη λύση του γηραλέου ενδοτισμού, δηλαδή τη διχοτόμηση, που υποστήριξαν πριν λίγο καιρό διάφοροι σεσημασμένοι "πατριώτες"...

ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ 
Θέμα πιθανής διακοπής των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό έθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου με αφορμή τις νέες δηλώσεις του Μπαρίς Μπουρτζιού, εκπροσώπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Ο Μπουρουτζιού, με αφορμή σχόλια από τα ελληνοκυπριακά κόμματα για προηγούμενες δηλώσεις του, ανέφερε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί επιδιώκει στις διαπραγματεύσεις μια νέα δομή κράτους και νέας σημαίας της Κύπρου.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Μουσταφά Ακιντζί, στις οποίες δε μίλησε για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας «αλλά ουσιαστικά έθεσε θέμα διάλυσής της προκειμένου να συνδημιουργηθεί νέο κρατικό μόρφωμα από την παράνομη οντότητα και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» -κατά την τουρκική ορολογία, – προκαλούν την απορία προς τι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις».
Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αδιαπραγμάτευτη συνέχειά της μέσω διαδικασίας μετεξέλιξής της από ενιαίο σε ομοσπονδιακό κράτος αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.
Ως εκ τούτου, ανέφερε το ζήτημα που εγείρεται είναι μείζον και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να θέσει το θέμα στις συνομιλίες, προ οιασδήποτε άλλης συζήτησης.
«Η οριστική διασαφήνιση πρέπει να αποτελέσει προϋπόθεση για συνέχιση των συνομιλιών», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Αντίθετα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ζήτησε να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο μια λύση που να θέτει τέρμα στην κατοχή και τον εποικισμό, να αποκλείει κάθε πιθανή ιμπεριαλιστική επέμβαση και να απομονώνει τα σοβινιστικά και εθνικιστικά στοιχεία.
Μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές του ερχομένου Μαΐου, ο Άντρος Κυπριανού,επίσης,είπε ότι η λύση πρέπει να αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο, να αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή δικαιώματα επέμβασης, και να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία.Ο κ. Κυπριανού είπε ότι μόνο αν μια τέτοια λύση συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις, πρέπει να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού σε δημοψηφίσματα.