ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Καταρρέει το χρηματιστήριο - στα τάρταρα οι ελληνικές τράπεζες....

ΠΗΓΗ : ΙΣΚΡΑ
Αντιμέτωποι με τα πιεστικά αδιέξοδα των πολιτικών τους, οι κυρίαρχοι κύκλοι της ευρωζώνης αναζητούν εναγωνίως μια “φυγή προς εμπρός”, με πιο σκληρή, αντιδραστική ενοποίηση σε βάρος κάθε έννοιας εθνικής, λαϊκής κυριαρχίας. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα κοινού άρθρου των διοκητών των κεντρικών τραπεζών Γερμανίας και Γαλλίας, Γενς Βάιντμαν και Φρασνουά Βιλρουά ντε Γκαλό, στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zietung.
Οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες ομολογούν την αποκαρδιωτική αποτυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να βγάλει την ευρωζώνη από την αναπτυξιακή της αποτελμάτωση με το περίφημο πρόγραμμα “ποσοτικής χαλάρωσης” του Μάριο Ντράγκι. Επί τρία χρόνια, η ΕΚΤ δοκιμάζει τα πάντα και δεν πετυχαίνει τίποτα: η ανάπτυξη παραμένει αναιμική, ο αποπληθωρισμός είναι πάντα εδώ, οι ποθητές επενδύσεις δεν έρχονται. Με τον ήλιο τα βγάζω, με τον ήλιο τα βάζω, τι έχουν τα έρημα και ψοφάνε, μοιάζουν να διερωτώνται οι κεντρικοί τραπεζίτες του γερμανογαλλικού ζεύγους.
Στοιχειώδης ρεαλισμός θα επέβαλε να τεθούν υπό αμφισβήτηση οι Δρακόντειες πολιτικές λιτότητας που συμπιέζουν τα λαϊκά εισοδήματα και η υπερτροφία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, που εξασθενίζει τον παραγωγικό ιστό και αποσταθεροποιεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Θα ήταν όμως υπερβολικό να αξιώσει κανείς κάτι τέτοιο από τους δύο διοικητές, δουλειά των οποίων είναι να υπερασπίζονται ακριβώς τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής, χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας.
Αντί γι αυτό, οι κ.κ. Βάιντμαν και ντε Γκαλό εισηγούνται... περισσότερο από τα ίδια: συμπλήρωση της αντιδραστικής, νομισματικής ενοποίησης με μια εξίσου αντιδραστική, οικονομική ενοποίηση, μέσω της3 δημιουργίας υπουργείου Οικονομικών και δημοσιονομικού συμβουλίου της ευρωζώνης, ανεξάρτητων από τις εθνικές κυβερνήσεις και τα εθνικά κοινοβούλια. Μια στρατηγική μετατροπής της ευρωζώνης σε υπερκράτος, στεγανοποιημένο από κάθε λαϊκό έλεγχο, υπό την αδιαφιλονίκητη ηγεμονία του γερμανογαλλικού ζεύγους, κάτι που θα καταδικάσει σε οιωνεί “μνημονιακό” καθεστώς όλες τις λιγότερο ισχυρές οικονομίες και όχι μόνο την Ελλάδα.
Οι ιθύνοντες της ΕΚΤ επανέρχονται δριμύτεροι σε αυτό το όχι και τόσο καινούργιο σχέδιο λόγω των κρισιακών φαινομένων που συσσωρεύονται στην ευρωζώνη- αυτή τη φορά, μάλιστα, όχι μόνο στην περιφέρειά της (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) αλλά και στον ίδιο τον πυρήνα της. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες καταγράφουν τους τελευταίους μήνες τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008, την περίοδο δηλαδή της μεγάλης κρίσης που πυροδοτήθηκε με αφορμή την κατάρρευση της Lehman Brothers. Ακόμη και αυτή η Deutsche Bank είναι στο κόκκινο, με ζημιές ύψους 6,8 δισ ευρώ και τη χρηματιστηριακή της αξία να έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τρίτο της μόνο στις πέντε πρώτες εβδομάδες του 2016.
Οι αρνητικές εξελίξεις στο περιβάλλον της ευρωζώνης επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία, που βρίσκεται σε χρόνια υφεσιακή καταστολή λόγω μνημονίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές (τρόπος του λέγειν, μετά την παράδοσή τους στο ξένο κεφάλαιο) τράπεζες έχουν ήδη χάσει τα μισά λεφτά με τα οποία ανακεφαλαιοποιήθηκαν, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο! Το γεγονός αυτό οδηγεί τον εποπτικό οργανισμό της ΕΚΤ, τον SSM, να εντείνει τις πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια, καθώς η βιωσιμότητά τους τίθεται ξανά υπό αμφισβήτηση, πολύ νωρίτερα απ' ό,τι θα περίμεναν και οι πλέον απαισιόδοξοι.
Άμεσες είναι οι επιπτώσεις από τις τράπεζες- ζόμπι στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, που ασφυκτιά από έλλειψη ρευστότητας. Το Χρηματιστήριο καταρρέει, με τον γενικό δείκτη να πέφτει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων, στις 484,8 μονάδες, με πτώση 3,7%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατακρημνίζεται, με πτώση 12,4%.

Το αδιέξοδο των μνημονιακών πολιτικών γίνεται ολοένα και περισσότερο φανερό. Όπως και η ανάγκη απεγκλωβισμού της χώρας από το πνιγηρό περιβάλλον της ευρωζώνης, με παράλληλη εθνικοποίηση των τραπεζών που έχουν καταντήσει μια αβυσσαλέα “μαύρη τρύπα” για την ελληνική οικονομία και τα εισοδήματα των φορολογουμένων.  
Α.Θ.
Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου