ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

To μυστικό της ΛΑΡΚΟ




Από τον  ΑΤΑΚΤΟ
Πριν από ένα μήνα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα παθογένειας της ελληνικής οικονομίας τη Λάρκο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική οικονομία χάνει από τη Λάρκο περί τα 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο και αναρωτήθηκε για πόσο μπορεί να συμβαίνει αυτό. «Από κάπου λείπουν αυτά τα χρήματα», είπε. Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι δεν λείπουν από τους εργαζόμενους της Λάρκο. Είναι η μοναδική υπό δημόσιο έλεγχο εταιρεία που εξαιρέθηκε από τις μειώσεις μισθοδοσίας. Η «Καθημερινή έγραψε ότι το μέσο ετήσιο κόστος εργασίας στη Λάρκο στα χρόνια της ύφεσης κυμαίνεται στις 68.000 ευρώ, όταν της εταιρείας Αλουμίνιον κυμαίνεται στα 40.000 ευρώ. Κανείς δεν διέψευσε τα παραπάνω. Επίσης κανείς δεν αντέδρασε με τη συνήθη ρητορική εναντίον του ΣΕΒ. Τι συμβαίνει;
Η Λάρκο παράγει 18.000 τόνους/χρόνο μέταλλο νικέλιο. Την περίοδο αυτή η τιμή πώλησης του νικελίου είναι 8.500 $/τόνο ενώ το κόστος παραγωγής του είναι το διπλάσιο. Εάν συνεχιστούν όλο το 2016 οι τιμές αυτές, η Λάρκο θα χάσει το 2016 το τερατώδες ποσό των 140 εκ ευρώ.
Οι μεταλλευτικές βιομηχανίες, όταν οι τιμές των μετάλλων είναι χαμηλές, παίρνουν μέτρα για να επιβιώσουν:
· - Μειώνουν παραγωγή για να μειώσουν τη χασούρα και να παραμείνουν «ζεστές» μέχρι να ξανανέβουν οι τιμές.
· - Δουλεύουν μόνον τα πλούσια κοιτάσματα που δίνουν το χαμηλότερο κόστος
· - Περικόπτουν τις δαπάνες σε μισθοδοσία, προμήθειες, επενδύσεις.
Στη γέφυρα της Λάρκο δεν σκέφτονται αυτά τα μέτρα και έχουν βάλλει τον τηλέγραφο στο FULL SPEED. Καμία περικοπή στην παραγωγή, προμήθειες, εργολαβίες και φυσικά στην μισθοδοσία.
Ποιός όμως θα πληρώσει τα 140 εκ€ που χρειάζονται για το 2016; Τα μισά πρέπει να τα δώσει η Κυβέρνηση μέσω διαφόρων οδών. Τα άλλα μισά είναι χάρισμα από την ΔΕΗ μια και εδώ και μερικούς μήνες η Λάρκο δεν πληρώνει σέντσι στη ΔΕΗ για το ρεύμα. Βέβαια και στις δύο περιπτώσεις τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, άμεσα ή έμμεσα. Η ΔΕΗ μάλιστα θα μπορούσε να ήταν και γενναιόδωρη και να κερδίζει. Συγκεκριμένα, εάν κόβοντας το ρεύμα έκλινε την Λάρκο και πλήρωνε τους μισθούς του προσωπικού της και των εργολάβων (40 εκ€ το χρόνο), θα είχε ετήσιο κέρδος 30 εκ€ σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση. 
Δεν λέμε να κλείσει η Λάρκο. Θα μπορούσε όμως να κάνει οικονομία και να χάνει 40 αντί 140 και οι εργαζόμενοι να έχουν τη δουλειά τους. Μήπως η σπατάλη οδηγεί FULL SPEED στα βράχια; Απλώς αναρωτιόμαστε τι μυστικό κρύβει η Λάρκο και της επιτρέπεται να σπαταλάει τα λεφτά του ελληνικού λαού. Όποιος ξέρει το μυστικό, ας μας το γράψει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου