ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στην αποεθνοποίηση των ενόπλων δυνάμεων

του Δημήτρη Καζάκη 


......Ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι να διασφαλιστεί ένα ενιαίο σύστημα γρήγορης απόκρισης της πολεμικής αεροπορίας των κρατών μελών με βάση το ενιαίο σύστημα καθορισμού απειλών της Συμμαχίας......


Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε την Πέμπτη τις τροπολογίες του υπουργού Άμυνας που επιτρέπουν πολεμικά αεροσκάφη από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αναλάβουν τη φύλαξη του εναέριου χώρου της χώρας συμμετέχοντας σε κοινές αποστολές αεροπορικής αστυνόμευσης. Συνολικά 122 βουλευτές ψήφισαν υπέρ των τροπολογιών, 41 βουλευτές τάχθηκαν κατά, ενώ ένας βουλευτής απείχε.

Ο υπουργός Άμυνας Νικολάι Nenchev διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι βάσει τις νέες διατάξεις ο εναέριος χώρος της χώρας θα πρέπει να φυλάσσεται είτε αποκλειστικά από τα βουλγαρικά αεροσκάφη ή από κοινού περιπολίες με χώρες του ΝΑΤΟ. Η Βουλγαρία θα επιλέξει, υποτίθεται, ποιες χώρες θα συμμετάσχουν σε κοινές αποστολές αεροπορικής φύλαξης, μετά από διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν μόλις εγκριθούν οι τροπολογίες.
Μέχρι στιγμής, η Βουλγαρία πραγματοποίησε επίσημες διαβουλεύσεις σχετικά με τις κοινές αποστολές αεροπορικής αστυνόμευσης με το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, την Ιταλία και την Πολωνία. Μια ακόμη χώρα που ενδιαφέρεται έντονα να συνδράμει είναι και η Τουρκία.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν ανήκει στην κυβέρνηση ανδρεικέλων της Βουλγαρίας, αλλά στο ίδιο το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Συμμαχίας που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2004. Αρχικά αφορούσε τις χώρες της Βαλτικής με ξεκάθαρο στόχο τη Ρωσία. Η προσάρτηση του εναέριου χώρου των χωρών της Βαλτικής στην επιθετική στρατηγική του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας εμφανίστηκε ως επιχείρηση βοήθειας σε κράτη-μέλη που δεν έχουν πλήρες φάσμα αεράμυνας Quick Reaction Alert (Interceptor) (QRA(I)) (Αλβανία, Εσθονία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Σλοβενία).
Ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι να διασφαλιστεί ένα ενιαίο σύστημα γρήγορης απόκρισης της πολεμικής αεροπορίας των κρατών μελών με βάση το ενιαίο σύστημα καθορισμού απειλών της Συμμαχίας. Το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για αεροπορική ασυτνόμευση απαιτεί σύστημα Εναέριας Επιτήρησης και Ελέγχου (AWACS), ένα Κέντρο Εντολής και Ελέγχου του εναέριου χώρου (Air C2) και Quick Reaction Alert (Interceptor) (QRA(I)) σε 24 ώρες 7 ημέρες την εβδομάδα.
Η αποστολή του ΝΑΤΟ Αεροπορικής Αστυνόμευσης καθοδηγείται από δύο Κέντρα Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων που βρίσκονται στο Torrejon (Ισπανία) και Uedem (Γερμανία) υπό την επίβλεψη του συμμαχικού Αρχηγείου της πολεμικής αεροπορίας, που βρίσκεται στην Αεροπορική Βάση Ramstein, (Γερμανία).Η αποστολή αυτή έχει άμεση σχέση και με την απόφαση της ΕΕ για ενιαία φύλαξη των συνόρων της ευρωένωσης  από δυνάμεις που θα συγκροτηθούν γι' αυτό τον σκοπό και θα κατευθύνονται από ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο στις Βρυξέλλες.
Τι σημαίνει η ένταξη της Βουλγαρίας στην επιχείρηση αυτή του ΝΑΤΟ; Κάτι πολύ απλό. ΟΙ ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θέλουν να επεκτείνουν την επιχείρηση αυτή αποεθνοποίησης του εναέριου χώρου ευρύτερα στα Βαλκάνια. Με το πέρασμα του εναέριου χώρου στην επιτήρηση του ΝΑΤΟ, χάνεται κάθε έννοια κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα, έδαφος και θάλασσα.
Σε ποιό λέτε μνημόνιο, ή επικαιροποίησή του θα εντάσσεται η παραίτηση της Ελλάδας από την φύλαξη του εναέριου χώρου της; Ήδη έχει συμφωνήσει να εκχωρήσει την φύλαξη των χερσαίων και θαλλάσιων συνόρων της στην υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή υπό την επιχειρησιακή εποπτεία των Βρυξελλών και του ΝΑΤΟ.
Είναι σαν να ακούω ήδη τα επιχειρήματα. Θα μειωθούν δραστικά οι δαπάνες. Θα μειωθεί δραστικά η θητεία. Οι στρατιωτικοί που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση θα πληρωθούν αδρά. Οι παραβιάσεις της Τουρκίας θα σταματήσουν μιας και θα πρόκειται για ενιαίο ενιαίο χώρο του ΝΑΤΟ. Κι όλα αυτά χάρις στην ευαρέσκεια των εταίρων και συμμάχων μας να μας απαλλάξουν από τα κόστη της φύλαξης της χώρας μας.
Μην ανησυχείτε. Δεν θα βρεθεί καμιά ηγεσία να αντιδράσει. Ούτε στρατιωτική. Ούτε πολιτική. Εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν. Ούτε το εθνόσημο, ούτε το ορκίζομαι να φυλάτω πίστη στην πατρίδα έχει την παραμικρή σημασία. Ούτε βέβαια το αίμα που έχει χυθεί για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας, αλλά και της εθνικής της κυριαρχία. Άντε, επιτέλους, να τελειώνουμε με όλα τούτα τα άχρηστα, πατρίδα και άλλα φορκλορ, μπας και οι στρατιωτικοί μας επιτέλους πάρουν ζουμερές αυξήσεις στις απολαβές τους από τους νέες αφέντες της χώρας. Ζήτω η πατρίς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου