ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Η ΛΑΕ ΣΤΟ ΛΑΟ




‘Όταν το βουνό δεν πηγαίνει στον Μωάμεθ, πρέπει να πηγαίνει ο Μωάμεθ στο βουνό…Στις εκλογές  της 20.9.15 το «βουνό» - δηλαδή ο λαός-  δεν πήγε στη ΛΑΕ, κι αυτό έβαλε  σε βαθιές σκέψεις  τα  μέλη και  τους φίλους της Λαϊκής Ενότητας.  Η ΛΑΕ  δεν  θα μπορούσε να  επαναπαύεται στην προσδοκία ενός άλλου λαού – κατά το πνεύμα του γνωστού ποιήματος του Μπρεχτ – όμως  θα μπορούσε να προχωρήσει στη μελέτη   του υπαρκτού λαού :  Στη μελέτη  που θα εμπεριείχε ταυτόχρονα πρακτική-αγωνιστική  «εξάσκηση»   και βιωματική προσέγγιση των μεγάλων  ψυχο-πολιτικών τάσεων, που διατρέχουν την ελληνική κοινωνία.

Η ελληνική κοινωνία στη συντριπτική της πλειοψηφία, παρά τις τρομερές αφαιμάξεις και καταστροφές που υπέστη, διατελεί σε κατάσταση πανικού και πολιτικής παράλυσης. Σε ένα ψυχο-πολιτικό σκηνικό  με το φόβο ως σημαντικότερη παράμετρο, η «ευρωπαϊστική παραμυθία» είναι ιδιαίτερα ισχυρή  και η «απώθηση» του ορθού Λόγου  έντονη. Η ευρωζώνη και  η κεντροευρωπαϊκή εξουσία, ενώ έχουν  προ πολλού πάψει  να «παίζουν» τις πολιτικές σύγκλισης, ευθυγράμμισης των οικονομιών, άρσης των περιφερειακών ανισοτήτων, αλληλεγγύης και πολιτικής ενοποίησης, εξακολουθούν να λογίζονται ως πεδία προόδου. Από την άλλη πλευρά η κριτική αυτού του  ευρωπαϊσμού καταγγέλλεται από τις άρχουσες τάξεις και τη ρηχή πολιτική διανόηση ως αντιπαράθεση με την ίδια την Ευρώπη, ως πρόταση νέας Εθνικής Ροβινσονιάδας.


Η νίκη στους κοινωνικούς αγώνες μπορεί να σημαίνει  απαρχή της νίκης πάνω στον κοινωνικό φόβο. Μπορεί να σημάνει επαναφορά του εμπεριστατωμένου πολιτικού λόγου στο προσκήνιο.

Και αυτό δεν μπορεί να τηλε-κατακτηθεί από τα γραφεία, από  τις εμμονές σε δευτερεύοντα ζητήματα ή από «κειμενάρες» βαριάς και ασήκωτης κουλτούρας.  Χρειάζεται άμεση αλλά και «διακριτική» παρέμβαση στο κοινωνικό γήπεδο – όπως αυτή που έκανε σήμερα ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ, επισκεπτόμενος μπλόκο των αγροτών στην Κορινθία.

Χρειάζεται ένα  πνεύμα αντίθετο με τον διχαστικό λόγο αυτών που μιλάνε για «τη γραβάτα».  Δημοκράτες-Πατριώτες κάθε απόχρωσης ,  αγρότες, επαγγελματίες, χρειάζεται να συγκλίνουν σε ένα μεγάλο μέτωπο ενάντια στην ευρωαποικιοκρατία.

Η ΛΑΕ οφείλει να συμπράξει και να επιταχύνει αυτή τη  πολιτική σύνθεση. Αλλιώτικα δεν έχει λόγο ύπαρξης.     






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου