ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Kατάφωρη αδικία εις βάρος των αγροτών της Αττικής



OIKONIKH :Oι καλλιέργειες του περιαστικού χώρου επιτελούν πολύτιμες λειτουργίες , πέρα από την οικονομική,  που συνίσταται στην προσφορά σχετικά φτηνών και νωπών προϊόντων. Επί πλέον   συμβάλλουν  στην απορρύπανση, διαμορφώνουν  νέα τοπία  και εμπλουτίζουν το εικονικό απόθεμα των αστών (=κατοίκων της πόλης), δημιουργούν πεδία αναψυχής  και από αυτή την άποψη φέρνουν κοντά την αναψυχή με τη κατοικία. Όμως οι ιδιότητες αυτές δεν μετράνε στις μνημονιακές επιλογές, κατά πως προκύπτει από αναφορά του  ιστοχώρου  ΠΗΓΗ  ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ :


"Οι κατ’ επάγγελμα αγρότες  μπαίνουν στην ίδια μοίρα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του αστικού ιστού καθώς οι πρώτοι εξαναγκάζονται  να πληρώσουν… χρυσή την παραγωγική δυνατότητα του αγροτεµαχίου τους, επειδή έτυχε το κοµµάτι γης που καλλιεργούν να µην βρίσκεται στην περιφέρεια αλλά εντός σχεδίου πόλης!
Κλασικό παράδειγμα της ανισότητας αυτής είναι οι αγρότες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές όπως τα Σπάτα, το Μαρκόπουλο, η Παιανία, το Κορωπί, η Κερατέα και άλλες περιοχές των Μεσογείων και μέχρι τον Μαραθώνα.
Οι αγρότες αυτοί υπερφορολογούνται, καταβάλλοντας και ΕΝΦΙΑ και συµπληρωµατικό φόρο, την ίδια ώρα που οι συνάδελφοί τους σε άλλες περιοχές «ξεµπερδεύουν» µε τον φόρο ακινήτων, καταβάλλοντας µόλις 1 ευρώ ανά στρέµµα.

Όπως µάλιστα περιγράφουν χαρακτηριστικά πολλοί «παθόντες», η φορολογική εξίσωση έχει ως εξής: γη εντός σχεδίου ίσον οικόπεδο, και γαία εκτός σχεδίου ίσον αγροτεµάχιο! Τόσο απλά!
Η απόδειξη της αδικίας
Οι γνώστες της αγροτικής οικονομίας επισημαίνουν και μιαν άλλη ανισότητα που δημιουργείται από την κλιμακωτή και µε βάση τον Συντελεστή Θέσης (Σ.Θ.) φορολόγηση των αγροτεµαχίων.
Για να έχουµε µια τάξη µεγέθους της φορολογικής στρέβλωσης που υπάρχει, αξίζει να δούµε το παρακάτω παράδειγµα. Σε ένα οικόπεδο χωρίς κτίσµα και έκτασης ενός στρέµµατος, ο ΕΝΦΙΑ που αναλογεί µπορεί να κυµαίνεται:
• Από €25 - €30, αν βρίσκεται στην περιφέρεια (συντελεστής θέσης 0,023). 
• Από €60 - €120 ευρώ, αν βρίσκεται σε ηµιαστική περιοχή (συντελεστής θέσης 0,060). 
• Από €200 - €1.500 ευρώ, αν βρίσκεται εντός αστικού ιστού (συντελεστής θέσης 0,200).
Γίνεται φανερό ότι για τον (φορο)νοµοθέτη ουδεµία σηµασία έχει ότι τρεις αγρότες του παραπάνω παραδείγµατος έχουν χαώδη φορολογική αντιµετώπιση παρά το γεγονός ότι διαθέτουν τα ίδια στρέµµατα και καλλιεργούν το ίδιο προϊόν, έχοντας δυνητικά τα ίδια εισοδήµατα, ανεξαρτήτως… γεωγραφίας!
Κι αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από κατάργηση στην πράξη της αρχής της φορολογικής ισότητας, όπως αυτή προκύπτει από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 5 του άρθρου 4 του Συντάγµατος.
Γιατί όμως η κυβέρνηση δεν έσπευσε να διορθώσει το εξόφθαλµο λάθος; Η απάντηση «ακούει» στο νούµερο 2,65 δισ. ευρώ ευρώ!
Το ύψος, δηλαδή, των δηµοσίων εσόδων που προβλέπονται στην τελευταία συµφωνία που έχει υπογράψει η Αθήνα µε το κουαρτέτο των δανειστών.
Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που δεν έχει πραγµατοποιηθεί ακόµη αναπροσαρµογή των αντικειµενικών αξιών, παρά τη δικαστική επιταγή αυτό να έχει συµβεί µέχρι τον Απρίλιο του 2015.
Στην παρούσα φάση, οτιδήποτε θα ελάφρυνε το φορολογικό βάρος των φορολογουµένων –εν προκειµένω και των αγροτών– θα δηµιουργούσε τεράστια τρύπα (κάποιοι την υπολογίζουν στο 1 δισ.) στα δηµόσια έσοδα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου