ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015

Η αντιπροσώπευση με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο


Του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου
Άνοιξε ο κ. Πρωθυπουργός το θέμα της ανάγκης αλλαγής του Συντάγματος στην  πρόσφατη συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τις Προγραμματικές δηλώσεις της (νέας) κυβέρνησης, με την πρόταση η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική.
 Άσχετα με το αν θα προκύψει Aναθεωρητική η επόμενη βουλή ή όχι, υπάρχει ένα ΜΕΙΖΟΝ θέμα το οποίο επιβάλλεται να συζητηθεί και  να λυθεί άμεσα από το "πολιτικό σύστημα" : αυτό της ΣΤΟΙΧEΙΩΔΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑΣ μεταξύ των Πολιτών και της εκπροσώπησης τους.
Είναι γνωστό ότι ο ισχύον εκλογικός Νόμος ΠΟΡΡΩ ΑΠΕΧΕΙ από την λεγόμενη «απλή και άδολη» αναλογική. Το λεγόμενο «bonus» των 50 (!) εδρών, ήτοι του ενός έκτου (!) του συνόλου των εδρών του κοινοβουλίου ΦΑΛΚΙΔΕΥΕΙ την Λαϊκή έκφραση και βούληση, παραμορφώνoντας  το εκλογικό αποτέλεσμα.
Σήμερα προέχει, πέραν των άλλων και βαθύτερων ζητημάτων, όπως η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ της εκπροσώπησης με τέτοια ΑΠΟΧΗ του επιπέδου των εκλογών της 20ης Σεπτέμβρη, η μεγαλύτερη θαρρώ της "Μεταπολίτευσης"(που δεν θα αναλύσω εδώ):

  - Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ της βασικής δικλείδας του ισχύοντος εκλογικού νόμου, όπως είναι το «bonus"  των 50 εδρών στο εκάστοτε πρώτο κόμμα.
 Ως εκ τούτου προκύπτει άμεση ανάγκη, για την  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ αυτού του αδιανόητου ΠΡΟΝΟΜΙΟΥ για το  πρώτο κόμμα. Η άμεση ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στους προηγούμενους εκλογικούς νόμους της περασμένης εικοσαετίας όσον αφορά τους Βουλευτές Επικρατείας, ήτοι της ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ από τους 50 βουλευτές «δώρο» στο πρώτο κόμμα, στους 12 που βοηθούσαν στον σχηματισμό κυβέρνησης, στα ΟΡΙΑ παραχάραξης της ΛΑΪΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ.
 -Την ίδια στιγμή, είναι αναγκαία η διατήρηση  του ορίου του 3% των ψήφων πανελλαδικά για την είσοδο κόμματος στο Εθνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να αποτραπεί σε εθνοτική ή θρησκευτική  ομάδα εντός της χώρας, να μετατραπεί σε ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ, με την καθοδήγηση της Άγκυρας. Τα αποτελέσματα στους Νομούς ροδόπης και Ξάνθης στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, δείχνουν  του Λόγου το αληθές.
Αναμένουμε από τις πολιτικές δυνάμεις της Χώρας, ιδιαίτερα εκείνες που μέχρι χθες ΚΟΠΤΟΝΤΑΝ για την «απλή και άδολη αναλογική» , να εναρμονίσουν τον Εκλογικό νόμο με την ΛΑΪΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ. Τώρα, που η επόμενη «εκλογική αναμέτρηση» είναι «μακριά»….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου