ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

O Λαφαζάνης για τις σκουριές

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης  έκανε στη δημοσιογράφο Έλενα Καραβασίλη την παρακάτω δήλωση:
«Ως Λαϊκή Ενότητα τασσόμαστε κατά της επένδυσης της Eldorado Gold στις Σκουριές, κάτι που είχα υπογραμμίσει και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις που έκανα ως υπουργός, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η επένδυση είναι καταστρεπτική για το περιβάλλον και για το δημόσιο συμφέρον. Επομένως, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια μεγάλη λαϊκή ενότητα, συνεργασία με τα τοπικά κινήματα και ισχυρή πολιτική βούληση από τις ευρύτερες προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να φύγει η Eldorado Gold από τη Χαλκιδική.
Με τις κινήσεις που είχα κάνει για τις Σκουριές, ως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, προέκυψε, πέραν των πολλών άλλων που δεν είναι της ώρας, ότι η Eldorado Gold δεν διέθετε την «καθαρή» τεχνολογία που είχε δεσμευτεί να δημιουργήσει, προκειμένου να παράγεται, χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες για το περιβάλλον, ο χρυσός από τα εξορυσσόμενα μεταλλεύματα.
Αυτός ήταν επαρκής λόγος για να γίνουν ουσιαστικά βήματα και να κινηθούν με αποτελεσματικό τρόπο διαδικασίες που θα επέτρεπαν την καταγγελία και την ακύρωση της σύμβασης της Eldorado Gold.

Αυτή την κατεύθυνση σχεδίαζα να αξιοποιήσω, μαζί με άλλες αποτελεσματικές, ως υπουργός, μετά και την αποδεδειγμένη απουσία νέας μεταλλουργικής τεχνολογίας, με προϋπόθεση φυσικά τη συναίνεση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Είχαν ήδη γίνει τα πρώτα σημαντικά βήματα και θα ακολουθούσαν και τα άλλα, αν στο μεταξύ δεν απομακρυνόμουν από την κυβέρνηση.
Η ως άνω πλευρά είναι μόνο μία εκ των ευαρίθμων άλλων, που επιβεβαιώνει το ασύμφορο της επένδυσης της Eldorado Gold στις Σκουριές και την ανάγκη να σταματήσει το κακό με τρόπους που θα προασπίζουν και δεν θα επιβαρύνουν το δημόσιο συμφέρον.
Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής δεν θα πρέπει να φοβούνται ότι θα χάσουν την απασχόλησή τους και ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά και χωρίς ψωμί οι οικογένειές τους. Η απομάκρυνση της Eldorado Gold από τις Σκουριές είναι αναγκαίο να συνδυαστεί με ένα σχέδιο άμεσης, χωρίς καθυστέρηση, εφαρμογής για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής και την ενίσχυση των θέσεων εργασίας, με επίκεντρο την αναβάθμιση του πρωτογενούς και άλλων παραγωγικών τομέων και την προάσπιση του φυσικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μια γνήσια προοδευτική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και κατοίκους, θα πρέπει να εκπονήσει ένα τέτοιο αναπτυξιακό σχέδιο και να εγγυηθεί πλήρως, εμπράκτως και απολύτως την απασχόληση των εργαζομένων στις Σκουριές και το μέλλον της περιοχής.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου