ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Crazy Greeks...

Ένα από τα πιο παλαιά περιοδικά στις ΗΠΑ, το «The Nation» κάνει μια συνολική ανάλυση-αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ελλάδα με την αμερικανική λογική των κερδών και των ζημιών που προκύπτουν από αυτές.
Το εύλογο συμπέρασμα του περιοδικού είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει να τερματίσει τη λιτότητα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας τραγικός ήρωας και οι Έλληνες ψηφοφόροι θα πρέπει να σκεφτούν αν τελικά τρελάθηκαν. Το σχετικό άρθρο θυμίζει όλα τα προηγούμενα επεισόδια που έφεραν για πρώτη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία: τον έντονα αντιμνημονιακό λόγο, τις επίπονες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, το δημοψήφισμα, τις κλειστές τράπεζες και τελικά το συμβιβασμό που έφερε το τρίτο Μνημόνιο.
Διερωτάται το περιοδικό: «Έχασαν τα μυαλά τους οι Έλληνες; Τρελάθηκαν; Μπερδεύτηκαν; Τι ακριβώς συνέβη και ψήφισαν ξανά τον Τσίπρα;»

Η απάντηση, φυσικά, δεν μπορεί να είναι μια και μοναδική. Το περιοδικό, ωστόσο, προκρίνει την εξής: κουρασμένοι από τη συνεχή λιτότητα, τους φόβους για Grexit και τη ρήγμα που υπέστη η ελπίδα τους για την κυβέρνηση της Αριστεράς, αποφάσισαν να προχωρήσουν τη ζωή τους και να ασχοληθούν με τα καθημερινά ζητήματα της ζωής τους και για το πώς θα φέρνουν το καθημερινό ψωμί στο τραπέζι.
Σημειώνει πως οι Έλληνες κουράστηκαν και βαρέθηκαν τους πολιτικούς και έτσι βίωσαν μια κατάσταση στην οποία θα ήταν αδιάφορο όποιος και αν επικρατούσε στις εκλογές. Μα, και η προεκλογική εκστρατεία ήταν μια μάχη σκιών, μια πολιτική παρωδία.
«Οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν τόσα λίγα να πουν για τα πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες με το Μνημόνιο. Δεν είναι τίποτα να πουν για την πραγματική οικονομία, την κρίση στο μεταναστευτικό, την παιδεία και άλλα ζητήματα αιχμής. Τη στιγμή μάλιστα που οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι οι πλέον ουσιαστικοί για το μέλλον της Ελλάδας. Ωστόσο, όσα συνέβησαν στην προεκλογική εκστρατεία, αίφνης, αποδείχθηκαν ελάχιστα οικεία, μπαγιάτικα και φθαρμένα. Δεν είναι τυχαίο ότι το ποσοστό της αποχής ήταν μεγάλο. Τα εκλογικά κέντρα ήταν άδεια και ήσυχα. Όπως είπε ένας ψηφοφόρος ''σαν να επισκέπτεσαι έναν άρρωστο φίλο σου όπου όλοι μιλούν ψιθυριστά''», αναφέρει το άρθρο.
Γιατί λοιπόν αναδείχθηκε νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ; Το «The Nation» απαντάει δίνοντας έμφαση στη λογική: «Δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική», αναφέρει. Που σημαίνει ότι παρά τις όποιες αστοχίες, τα λάθη και το χάος που προκλήθηκε τους τελευταίους επτά μήνες, οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν βρήκαν άλλον ώμο για να ακουμπήσουν τις ανησυχίες τους.
Αυτοί οι μήνες και ό,τι επακολούθησε, σημειώνει το περιοδικό, ήταν το τελευταίο «ζήτω» από τον «πλανήτη ελπίδα» για τους Έλληνες. Ο Αλέξης Τσίπρας συμπεριφέρθηκε σαν να ήταν μέρος μιας θεατρικής παράστασης και εκείνος διατήρησε για τον εαυτό του το ρόλο του τραγικού ήρωα. Πέρασε από την αποθέωση στην ύβρι και την κατακραυγή, για να καταλήξει στην κάθαρση – αν μπορεί να λογιστεί κάθαρση η συμφωνία με τους δανειστές.
Φυσικά, σημειώνει το άρθρο, αυτή η στροφή του Τσίπρα ήταν τραυματική και για το κόμμα του, με τις γνωστές συνέπειες. «Λένε πως χρειάζεται ένας Αριστερός για να προδώσει την Αριστερά. Ωστόσο, οι περισσότεροι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκαν αυτή την αλλαγή με πιο ήρεμο τρόπο από ό,τι θα περίμενε κανείς. Δεν το είδαν ως μια προδοσία, αλλά ως ένα νέο ρεαλισμό, μια κάθαρση. Μόνο ο Τσίπρας που μιλούσε τη γνωστή λαϊκιστική γλώσσα θα ήταν ικανός να μεταφέρει τη σκέψη του και τις αποφάσεις του από τη μια πλευρά στην άλλη. Τελικά, από τα αποτελέσματα, φαίνεται καθαρά πως οι Έλληνες αποφάσισαν να... δαγκώσουν τη σφαίρα και να καταπιούν τον πόνο. Γι' αυτό και το 70% των ψήφων πήγαν σε κόμματα που τάσσονται υπέρ του ευρώ και του Μνημονίου. Γι' αυτό και η Λαϊκή Ενότητα δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή».
Για να καταλήξει το άρθρο σημειώνοντας πως, αν είχαμε να κάνουμε με μια πραγματική τραγωδία, τώρα ο Τσίπρας θα έπρεπε να υποστεί έναν σφοδρό πολιτικό θάνατο. Κι όμως, επέστρεψε στο πρωθυπουργικό γραφείο και μπροστά του, ενδεχόμενα, θα έχει ένα νέο γύρο αντιπαραθέσεων με τους δανειστές. Στο μεταξύ, στο εσωτερικό, θα περάσουν μέτρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που βαθύνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση, θα χτυπήσουν την οικονομία και θα ζημιώσουν τα πλέον ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Ένας Έλληνας ακτιβιστής το λέει εύστοχα: «Το Μνημόνιο είναι σαν τον Φρανκενστάιν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει με το ημερέψει με το να του χορηγεί ενέσεις. Το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να καταστραφεί ο ίδιος». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου