ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

17 μέλη της γραμματείας του τμήματος Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ : "OXI εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας"


Βαρουχάκη Νατάσσα, Βελεγράκης Γιώργος, Γαβρηιλίδης Κώστας, Γιώτη Ροζίνα, Γρηγοριάδης Γιάννης, Θεοδοσίου Ιωάννα, Κακούρος Πέτρος, Καλαντζοπούλου Μαρία, Κλοκίτη Κυριακή, Κωνσταντάτος Χάρης, Κρεστενίτης Γιάννης, Λυμπεράκης Πέτρος, Μάρκου Μαρία, Μπουλούμπαση Άβα, Παπαδημητρίου Γιάννης, Σπανούδη Δέσποινα, Ψαρρέας Πέτρος,
μέλη της γραμματείας του τμήματος οικολογίας-περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ


Η δημόσια περιουσία τίθεται προς πλήρη εκποίηση μέσω του ταμείου/φορέα στο οποίο θα συγκεντρωθούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, προβλεπόμενου ύψους 50 δις €, προκειμένου να κατευθυνθούν στις τράπεζες, στο χρέος και στην χρηματοδότηση της “ανάπτυξης”. Τις τελευταίες ημέρες το συγκεκριμένο θέμα είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας και της ατζέντας της τετραμερούς των δανειστών. Πρόκειται για παράδοση της δημόσιας περιουσίας, αναντικατάστατων δημόσιων-κοινωνικών υποδομών και αγαθών και ιδιωτικοποίησής τους κατά το πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο πρότυπο.  Είναι μια εξέλιξη που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την εξυπηρέτηση των συλλογικών κοινωνικών αναγκών, των αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Είναι μια πολιτική σε σύγκρουση με τους στόχους της ανατροπής της λιτότητας και φυσικά με την πολιτική της ριζοσπαστικής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν από πλειάδα κινημάτων σκληροί αγώνες για την αποτροπή του ξεπουλήματος της δημόσιας γης (π.χ. Ελληνικό), των δημόσιων υποδομών (π.χ. λιμάνια, αεροδρόμια, εθνικό οδικό δίκτυο, ΟΣΕ), δημόσιων – κοινωνικών αγαθών (π.χ. νερό, ενέργεια, μεταφορές) και των αντίστοιχων δημοσίων επιχειρήσεων (π.χ. ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΑΘ) καθώς επίσης και για την κατάργηση του «αμαρτωλού» ΤΑΙΠΕΔ. Κινήματα στα οποία συμμετείχαν και πρωτοστάτησαν  μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κινήματα που υποστηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα και έξω από τη Βουλή.  Μέσα από αυτές τις αντιστάσεις και τους πολύχρονους αγώνες απέναντι στις εγχώριες και διεθνείς δυνάμεις του κεφαλαίου έγινε κατορθωτό να προστατευτούν, ακόμα και στα πέντε χρόνια επέλασης των μνημονίων, σημαντικά τμήματα της δημόσιας περιουσίας. Μέσα από αυτές τις αντιστάσεις και άλλες ανάλογες, διαμορφώθηκε η κοινωνική συνείδηση ανατροπής των μνημονίων και του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Δεν υπάρχει σήμερα κανένα περιθώριο όλα τα παραπάνω να χαθούν και να παραδοθούν βορά  στην εξυπηρέτηση του χρέους, στις τράπεζες αλλά και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων εγχώριων και διεθνών ιδιωτικών ομίλων.
Ως μέλη του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε  στηρίξει και συμμετάσχει σε όλους αυτούς τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες με κάθε μέσο που διαθέταμε και από κάθε δυνατή θέση. Έχουμε επανειλημμένα υπογραμμίσει πως απαράβατος όρος και πρώτη προτεραιότητα για την προώθηση του όποιου κοινωνικού – οικολογικού μετασχηματισμού της παραγωγής με επίκεντρο την ικανοποίηση των συλλογικών κοινωνικών αναγκών είναι η ανάκτηση, η προστασία και ο δημοκρατικός – κοινωνικός έλεγχος των δημόσιων κοινωνικών αγαθών όπως η γη (αστική και εξωαστική, δασικά και παράκτια οικοσυστήματα), οι πόροι (υδατικοί, ενεργειακοί, ορυκτοί κ.ά.) και οι υποδομές, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις (μεταφορών, ενέργειας, ύδρευσης). Επιπλέον έχουμε επιδιώξει την αποκατάσταση των εργαλείων όπως ο  δημόσιος,  χωρικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός που αποσαθρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Σε αυτή μας τη θέση μένουμε αμετακίνητοι/ες.
Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στερεί όλα τα απαραίτητα μέσα και εργαλεία, αλλά και τους οικονομικούς και παραγωγικούς πόρους για την χάραξη οποιασδήποτε άλλης πολιτικής ανασυγκρότησης, απογυμνώνοντάς πλήρως την κοινωνία από τα όποια διαθέσιμα έχουν απομείνει και μάλιστα μετά από πέντε χρόνια πραγματικής λεηλασίας.
 Η εκποίηση του δημόσιου πλούτου και μάλιστα σε συνθήκες κηδεμονίας χρέους, εσωτερικής υποτίμησης, ραγδαίας φτωχοποίησης της κοινωνίας και εξαθλίωσης μεγάλου τμήματος των κατώτερων στρωμάτων θα οξύνει σε τραγικό βαθμό τη συνδυασμένη οικονομική, οικολογική και κοινωνική κρίση υποθηκεύοντας αμετάκλητα και χωρίς επιστροφή το μέλλον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ριζοσπαστική και οικολογική Αριστερά, αυτή η πολιτική βρίσκεται στον αντίποδα των κοινωνικών συμφερόντων που εκπροσωπεί καθώς και του συνόλου της πολιτικής της.  

Για όλους αυτούς τους λόγους κι απέναντι σε μια τέτοια προοπτική, η θέση μας είναι και θα παραμείνει σταθερή: ένα ταυτόχρονα ριζοσπαστικό, Αριστερό, οικολογικό αλλά και έμπρακτο «όχι» σε οποιοδήποτε τέτοιο εγχείρημα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου