ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Υπ’ όψιν κ. Κώστα Καραμανλή


Του ΠΕΤΡΟΥ Ι. ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ* 


".......Όταν  ο Γαλλικός Λαός αποφάσισε  ένα συντριπτικό ΟΧΙ στη Συνταγματική Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ουδείς εδικαιούτο να ερμηνεύσει και ουδείς ερμήνευσε την ετυμηγορία αυτή ως απόφαση του Γαλλικού Λαού να αποχωρήσει  από την Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία......." 

Η επανεμφάνιση του τέως Πρωθυπουργού και τέως αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας είναι «ευπρόσδεκτη», στο μέτρο που επιτέλους μετά την πολύχρονη σιωπή του «πήρε θέση»!...
Ως ελεύθερος Έλληνας πολίτης έχω δικαίωμα και υποχρέωση στο δημόσιο λόγο. Συνεπώς δικαιούμαι να τοποθετηθώ ως εξής:
Ο τέως Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του της 2ας Ιουλίου, παρέλειψε να αναφερθεί σε «ποιό» ύψος χρέους παρέδωσε τα οικονομικά της χώρας, καθώς και «ποιά» ήταν η διπλωματική κατάσταση της χώρας, κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου.
Μπορεί καθ' όλο το διάστημα από τη λήξη της πρωθυπουργίας του ο κ.Κώστας Καραμανλής να μην ετοποθετείτο με δημόσιο λόγο. Όμως ψήφιζε στη Βουλή. Συνεπώς αναποφεύκτως ανήκει στην εκάστοτε πλειοψηφία η οποία με μνημονιακούς κανόνες δέσμευε τη χώρα (κατ' ουσίαν παγίδευε τη χώρα) σ' ένα δραματικό αδιέξοδο! Ο ίδιος, άλλωστε, με το διάγγελμά του υπογράμμισε ότι «έγιναν σοβαρά σφάλματα» και από την πλευρά των δανειστών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τα σφάλματα όμως αυτά τα επικύρωνε με την ψήφο του στο Κοινοβούλιο!
Κατά το μέρος δε που αφορά σφάλματα της εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης, δεν αναφέρθηκε στον αιτιώδη σύνδεσμο των πολιτικών του επιλογών με την πολιτική κρίση.
Με λίγα λόγια, δεν εξηγήθηκε στο διάγγελμά του στον Ελληνικό Λαό (μιας και αφορούσε τις Ελληνίδες και του Έλληνες) «ποιά» ήταν και τα δικά του σφάλματα, ως απλού βουλευτή αλλά και τέως Πρωθυπουργού και τέως ηγέτη της παράταξής του. Επίσης στο διάγγελμά του ο κ.Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε για τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά δεν μας εξήγησε έστω επιγραμματικώς, σε «τι» συνίστανται αυτές οι αδυναμίες.
Πολύ θα ήθελα να άκουγα στο συγκριμένο διάγγελμα, εάν αυτές οι αδυναμίες αφορούν παραβιάσεις βασικών αρχών και αξιών, που ωστόσο οι αρχές αυτές και αξίες θεσμοθετούνται με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ως εκ τούτου στο διάγγελμα αυτό δεν μας ενημέρωσε ο τέως Πρωθυπουργός εάν αυτές οι αδυναμίες αφορούν παραβιάσεις συνομολογημένων υποχρεώσεων όπως είναι «η ισότητα», «ο σεβασμός μεταξύ των κρατών», «η αλληλεγγύη των κρατών-μελών», «η ευημερία των λαών», «η κοινωνική συνοχή», «η πλήρης απασχόληση», «η ανθρώπινη αξιοπρέπεια»!...
Αναφερόμενος δε ιδιαιτέρως ο κ.Κώστας Καραμανλής στο ζήτημα των εθνικών συμφορών, δεν έφερε ως παράδειγμα τη Μικρασιατική καταστροφή που ευθέως χρεώνεται στην παράταξη εκείνη της οποίας το κόμμα του διεκδικεί τη συνέχεια...
Επίσης ο τέως Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε θέματα εθνικής ασφάλειας και στο ζήτημα εξόδου από την Ευρώπη. Και πάλι ως απλός πολίτης, θα ήθελα να μου επιτραπεί να επισημειώσω ότι το σχετικό διάγγελμα του τέως Πρωθυπουργού, παρεκτρέπει τον πολιτικό λόγο σε εξωνομικά δεδομένα και δυστυχώς σε παραπολιτικές εκδοχές.
Όταν (για παράδειγμα) ο Γαλλικός Λαός αποφάσισε μ' ένα συντριπτικό ΟΧΙ στη Συνταγματική Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ουδείς εδικαιούτο να ερμηνεύσει και ουδείς ερμήνευσε την ετυμηγορία αυτή ως απόφαση του Γαλλικού Λαού που επιδιώκει αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία. Είναι δε πολύ λυπηρό ο κ.Κώστας Καραμανλής να ταυτίζεται για αυστηρώς «κομματικές» σκοπιμότητες, με αυθαίρετη ερμηνεία ότι: το ΟΧΙ του Ελληνικού Λαού στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, συνεπάγεται απόφασή του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέτοια ερμηνεία κι αν επιχειρείται να δοθεί από την πλευρά των δανειστών για λόγους δικής τους σκοπιμότητας, δεν είναι επιτρεπτό να επιβεβαιώνεται από παράγοντες του ελληνικού πολιτικού βίου και της εσωτερικής πολιτικής τάξης!...
Εκείνο όμως που είναι αδικαιολόγητο ως επιχείρημα από τον κ.Κώστα Καραμανλή, είναι η ευθεία παρέμβαση τρομοκράτησης του Λαού σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας! Λησμονεί όμως ο τέως Πρωθυπουργός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του οποίου την εικόνα φρόντισε επιμελώς να μας επιδεικνύει στο συγκεκριμένο του διάγγελμα, το καλοκαίρι του 1974 αποφάσισε την αποχώρηση της Ελλάδας από το «στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ».
Τέλος, για να σταματήσει η φιλολογία για την εθνική ασφάλεια στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώ από το κ.Κώστα Καραμανλή να προσφύγει στις δεσμεύσεις της Συνθήκης της Λισαβόνας που καθορίζει τη σχέση των κρατών-μελών. Δεν θα τον κουράσω. Αρκεί να αναγνώσει μόνο την παρ. 2 του άρθρου 4 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η διάταξη αυτή αφού δηλώνει σεβασμό «στη θεμελιώδη πολιτική και συνταγματική δομή του κράτους», ιδρύει την ανένδοτη δέσμευση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση: «Σέβεται τις ουσιώδεις λειτουργίες του κράτους, ιδίως δε τις λειτουργίες που αποβλέπουν στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας, τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και την προστασία της εθνικής ασφάλειας. Ειδικότερα, η εθνική ασφάλεια παραμένει στην ευθύνη κάθε κράτους-μέλους».
ΣΥΝΕΠΩΣ: Την υπεράσπιση των συνόρων μας και την εθνική μας ασφάλεια θα πρέπει να την αναζητήσουμε πρωτίστως και κυρίως στις δικές μας δυνάμεις, καθώς και στην αξία και σημασία του γεωπολιτικού μας χώρου.
* Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC-EU). Είναι μέλος της Γραμματείας του «Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής» του ΣΥΡΙΖΑ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου