ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Xαρακτηρίζει "γενοκτονία" την σφαγή των Αρμενίων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο



Ψήφισμα που χαρακτηρίζει γενοκτονία τη σφαγή έως και 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων πριν 100 χρόνια, ενέκρινε σήμερα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Λίγες ημέρες αφότου ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε τον ίδιο όρο, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν με ανάταση των χεριών, εγκρίνοντας το ψήφισμα που αναφέρει πως «τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ 1915 – 1917 εναντίον των Αρμενίων στην περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποτελούν  γενοκτονία».

Παρόλο που το ψήφισμα επαναλάμβανε τον όρο που είχε υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο το 1987, μπορεί να προκαλέσει εντάσεις με την Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ότι θα αγνοήσει το αποτέλεσμά της. «Ό,τι απόφαση κι αν λάβουν, θα μπει από το ένα αφτί και θα βγει από το άλλο», είχε δηλώσει νωρίτερα στο αεροδρόμιο της Άγκυρας προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στο Καζακστάν.

Μετά το ψήφισμα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Κοινοβούλιο ότι επιχειρεί να ξαναγράψει την Ιστορία. Στη δήλωση τόνισε πως οι νομοθέτες που υποστήριξαν το ψήφισμα ήταν σε συνεργασία με «όσους δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες και θρέφουν το μίσος, την εκδίκηση και την κουλτούρα των συγκρούσεων».


Η Τουρκία συμφωνεί ότι χριστιανοί Αρμένιοι σκοτώθηκαν σε μάχες με Οθωμανούς στρατιώτες που ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου 1915, όταν οι Αρμένιοι ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά αρνείται ότι ο αριθμός των νεκρών είναι τόσο υψηλός για να χρησιμοποιηθεί ο όρος γενοκτονία.
 Η Αρμενία, πολλοί δυτικοί ιστορικοί και ξένα κοινοβούλια αναφέρονται στις μαζικές δολοφονίες ως γενοκτονία.
Ο Πάπας Φραγκίσκος πυροδότησε διπλωματική διένεξη αποκαλώντας τις δολοφονίες των Αρμενίων ως «την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα», γεγονός που οδήγησε την Τουρκία να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Βατικανό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου