ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

H Κύπρος που οι εμπόροι τη μισούνε

 

Από την ομάδα σύνταξης του κυπριακού περιοδικού ΕΝΩΣΙΣ



1η Απριλίου 1955 : Έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.
Την 1η Απριλίου επέλεξε ο υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας, Φίλιπ Χάμοντ, για να επισκεφθεί τα κατεχόμενα και τον Ντερβίς Έρογλου.
Κανονικά αυτό δεν θα έπρεπε να μας παραξενεύει. Τη μέρα κατά την οποίαν όλοι (σχεδόν) σκεφτόμαστε ξανά τη βρετανική πολιτική στην Κύπρο, τη μέρα που μνημονεύουμε τους ήρωες της ΕΟΚΑ  και καταριόμαστε ξανά τους Βρετανούς και τους πολέμιους του αγώνα του 55-59, ο Χάμοντ θα επισκεφθεί την κατεχόμενη Κύπρο. Λογικό.
Είναι ξεκάθαρο, ακόμα και στους αγγλοτραφείς, ότι οι Βρετανοί δεν θέλουν εταίρους στη Μεσόγειο, αλλά υπηκόους. Μας δουλεύουν ποικιλοτρόπως κι εμείς υποβάλλουμε τα σέβη μας, ωσάν να ζούμε ακόμα στο 1878. Θεωρούμε πως οι Άγγλοι είναι ένα πολιτισμένο έθνος, καλύτερο από το οθωμανικό, και σκοπό έχει να μας προσφέρει απλόχερα την ελευθερία μας.
Την 31η Μαρτίου, ο κ. Χάμοντ πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Γιαννάκη Κασουλίδη, πριν κάνει τη «μεγάλη του έξοδο» προς τα κατεχόμενα.
Οι Βρετανοί συνεχίζουν στο τέμπο της αποικιοκρατίας. Τρανό παράδειγμα, η αντίδρασή τους μετά τις συμφωνίες με τη Ρωσία
. Τρανό και το σημερινό παράδειγμα: Λίγες μέρες πριν τις εκλογές στο ψευδοκράτος και την υποτιθέμενη επανέναρξη των συνομιλιών μετά τη λήξη της NAVTEX, το «διαίρει και βασίλευε» καλά κρατεί.
Όμως, ο Χάμοντ και ο κάθε Χάμοντ θα έπραττε αναλόγως αν δεν είχε αυλικούς, σαν τον κ. Κασουλίδη ή τον Πρόεδρο, να του ανοίγουν τις πόρτες και να υποκλίνονται, σάμπως και είναι δωσίλογη κυβέρνηση επί κατοχής; Θα τολμούσε να πάει στα κατεχόμενα, ανήμερα της εθνικής μας επετείου, αν έθετε όρους η δική μας κυβέρνηση; Όχι.
Αλλά πώς να θέσει όρους η δική μας κυβέρνηση, όταν ολόκληρη κοινωνία πιστεύει ακόμα πως οι Βρετανοί –που αν δεν κατουρήσουν μεθυσμένοι στις πόρτες των σπιτιών μας, δεν κοιμούνται ήσυχοι– είναι εκείνο το πολιτισμένο έθνος που θα σώσει τον πλανήτη; Πώς να θέσει όρους όταν σήμερα, ξεχνώντας επιλεκτικά τους απαγχονισμούς και τα βασανιστήρια, κάποιοι, κυρίως στα ραδιόφωνα και το διαδίκτυο, παρακαλούν να δώσουμε ακόμα λίγα χρόνια στους Βρετανούς για να μας «συγυρίσουν»;
Κι ακόμα, πώς να θέσει όρους η κυβέρνηση, όταν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ επιμένουν πως οι βρετανικές βάσεις δεν είναι πρόβλημα κι ότι θα το συζητήσουν οι επόμενες γενιές;
Τα ψέματα καλό είναι να τελειώνουν κάποτε. Οι Βρετανοί είναι οι χειρότεροι «εταίροι». Θεωρούν τους εαυτούς τους τσιφλικάδες και λόρδους, ενώ δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να μας πείσουν ότι θέλουν το καλό μας. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν.
Τα ψέματα τελείωσαν. Οι Εγγλέζοι πρέπει να ξεκουμπιστούν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Τελεία και παύλα. Αλλιώς, θα καταντήσουμε σαν τους Αυστραλούς. Άοσμοι, αγγλοποιημένοι και υποτελείς.