ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

O Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης συναντήθηκε με τον Λαφαζάνη





Σημείωση ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Για τον αγώνα του ΠΑΣΥΦΩΣ έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα, με αρκετές αναρτήσεις .

 Εδώ αυτό που αξίζει να τονισθεί, είναι ότι ο αγώνας αυτός δεν είναι απλώς αγώνας μικρομεσαίων έναντι του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά αγώνας για τη διατήρηση μιας σημαντικής παραγωγικής δύναμης που συνδέεται με τις ελληνικές οικιστικές ιδιαιτερότητες . Και που  μπορεί να αποφέρει ρεύμα αποκεντρωμένο,  ικανό να συμβάλλει σε διάφορες συμπαραγωγές, χωρίς μάλιστα τη διαμεσολάβηση του κεντρικού ηλεκτρικού δικτύου.


Στις 17/03/2015, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του συλλόγου των ιδιοκτητών μικρών φωτοβολταϊκών στέγης ή οικιακών (ΠΑΣΥΦΩΣ) με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Εκ μέρους του Υπουργείου, μαζί με τον κ. Λαφαζάνη παραβρέθηκε ο  κ. Αλεξόπουλος, Γενικός Γραμματέας Τομέα Ενέργειας και ο κ. Τσολακίδης (Τμήμα Ενέργειας). Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: η κα Φρόσω Καρασαρλίδου και ο κ. Γεώργιος Ουρσουσίδης από την Ημαθία, και ο κ. Ζήσης Ζάννας από την Πιερία. Εκ μέρους του ΠΑΣΥΦΩΣ παραβρέθηκαν στη συνάντηση και τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο ΠΑΣΥΦΩΣ ευχαρίστησε  τον κ. Λαφαζάνη για τη συνάντηση, καθότι με την προηγούμενη ηγεσία ΥΠΕΚΑ κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν, όσο κι αν επιδιώχθηκε συνάντηση με  τους κκ. Παπαγεωργίου και Μανιάτη.

Στον Υπουργό αναφέρθηκε  αρχικά πως ο ΠΑΣΥΦΩΣ είναι οργανωμένος πανελλαδικά και μετά από συνελεύσεις σε κάθε Νομό έχουν προκύψει δημοκρατικά εκπρόσωποι, οι οποίοι με τη σειρά τους εξέλεξαν το 7μελές ΔΣ. Οι εκλεγμένοι του ΠΑΣΥΦΩΣ δεν επιτρέπεται να έχουν καμιά επαγγελματική σχέση ή άλλη εισοδηματική σχέση με το χώρο των φωτοβολταϊκών (Φ/Β). Τα περίπου 10.000 μέλη του ΠΑΣΥΦΩΣ (εκ των οποίων 7.000 μέλη συμμετέχουν ήδη σε νομικές ενέργειες εναντίον του Ν. 4254) καθιστούν τον ΠΑΣΥΦΩΣ δικαιωματικά το σύλλογο των ιδιοκτητών Φ/Β Στέγης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκαν τα γεγονότα και οι πράξεις που αποδεικνύουν ότι αυτό που έγινε στο χώρο των ΑΠΕ γενικότερα, και ειδικότερα στα Φ/Β Στέγης είναι Άδικο και Παράνομο. Επισημάναμε τις Θεμελιώδεις στρεβλώσεις του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και παραδώσαμε τη σκανδαλώδη τροπολογία Μανιάτη – Ταγαρά όπου ψηφίστηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και ευνοούσε μονάδες Φ/Β πάνω από 1 ΜW. Από την άλλη, σε χιλιάδες νοικοκυριά με Φ/Β στέγης είχε αποφασιστεί σοβαρή μείωση (έως 40%), με αποτέλεσμα κάποιες ευαίσθητες ομάδες να έχουν οδηγηθεί σε ανθρωπιστική κρίση (άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, πολύτεκνοι, με προβλήματα υγείας, δανειολήπτες κ.λπ.). Επιπλέον αναφερθήκαμε στις ιδιαιτερότητες των Φ/Β στέγης και στα τεχνικά, οικολογικά και κοινωνικά πλεονεκτήματά τους. Τέλος καταθέσαμε το αίτημά μας για την Άμεση και Πλήρη αποκατάσταση της Αδικίας που έγινε στα Φ/Β Στέγης.
Ο κ Λαφαζάνης έδειξε μεγάλη κατανόηση και πολιτική βούληση να επιλύσει  το ζήτημα που έχει προκύψει στα Φ/Β στέγης. Επεσήμανε ότι η πολιτική για τις ΑΠΕ, όπως ασκήθηκε τα τελευταία έτη, ευνόησε με προνομιακό και σκανδαλώδη τρόπο συμφέροντα και αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Αναφέρθηκε σε γενικούς άξονες παρέμβασης όπου θα μπορούσαν να επιλύσουν το πρόβλημα, στοχεύοντας στις θεμελιώδεις αιτίες/στρεβλώσεις του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.  Για την επίλυση ο Υπουργός ζήτησε χρόνο (ένα μήνα περίπου, ίσως και λιγότερο) ώστε οι αρμόδιοι συνεργάτες του Υπουργού να του παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα και έτσι να είναι σε θέση να προβεί στη λύση. Βεβαίως κατέστησε σαφή τη στενή, στο εφεξής, συνεργασία του Υπουργείου με τον ΠΑΣΥΦΩΣ.
H συζήτηση ήταν σε πολύ θετικό κλίμα, ο Υπουργός κατανόησε την Αδικία στα  ΦΒ Στέγης, και έχει την  πολιτική βούληση να επιλύσει το θέμα.  Ο ΠΑΣΥΦΩΣ, όπως έχει δεσμευτεί στα μέλη του, συνεχίζει τις προσπάθειές του και τον αγώνα του για Πλήρη και Άμεση Αποκατάσταση της αδικίας στα Οικιακά ΦΒ.