ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Handelsblatt και Βαρουφάκης



Στενός συγγενής μου που μένει μόνιμα στην Ιταλία με πληροφορεί ότι στις τηλεοράσεις εμφανίζονται «αναλυτές» που εξηγούν ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους μπορεί να σημαίνει για τους Ιταλούς πολίτες, π.χ.  κάτι αντίστοιχο με προσαύξηση των οφειλών τους στην εφορεία 50% ή με την επιβολή έκτακτου φόρου Χ ποσού ανά άτομο… Δεν χωράει αμφιβολία ότι η προπαγάνδα κατά των «τρακαδόρων του νότου» ανθεί σε διάφορες περιοχές και μίντια της Ευρώπης :  Άλλωστε ποιοι χρησιμοποίησαν το 2010-11 το  ακρωνύμιο   P.I.G.S, που σημαίνει  «γουρούνια» και υπονοεί  τις χώρες του Νότου (Πορτογαλία Ιταλία  Ελλάδα Ισπανία);

Στην Γερμανία τα πράγματα είναι χειρότερα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δικών μας να  πείσουν ότι «ανήκομεν εις την ευρωζώνη». Έτσι η «σοβαρή» οικονομική εφημεριδα  Handelsblatt, αποκαλεί τους λαούς της Ευρώπης «αγέλες» και καλεί την Γερμανία να καταστρέψει την Ελλάδα για παραδειγματισμό.  

Η  γερμανική εφημεριδα   στηλιτεύει τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία  σε λιγότερες από 48 ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της αιφνιδίασε τους εταίρους της με την απόφασή της να ματαιώσει «σημαντικά τμήματα» του συμφωνηθέντος προγράμματος λιτότητας και «εξασθένησε» με τη στάση της το «έως τώρα κοινό μέτωπο της ΕΕ κατά της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία».

Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, «αν οι Έλληνες επιβάλουν αυτήν τη γραμμή, θα μπορούσε να μετατραπεί η ΕΕ από μία πολιτική κοινότητα σε μία αυτοκαταστροφική αγέλη εθνικών κρατών. Γι αυτό οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην επιτρέψουν να τους εμπλέξει ο Τσίπρας σε ένα σπιράλ εκατέρωθεν απειλών.

Εν τέλει η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μία μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζές της, ούτε μπορεί ο Τσίπρας να δανειστεί χρήματα από τις κεφαλαιαγορές για τις ακριβές προεκλογικές του υποσχέσεις…..

Από τη μια πλευρά απειλούν , από την άλλη ο Γιάννης Δραγασάκης αποκηρύσσει τους «τσαμπουκάδες» ως μέθοδο ευρωπαϊκής πολιτικής. Υπάρχει όμως και μια  περαιτέρω γραμμή εξευμενισμού : Σήμερα το βράδυ, μαθαίνω από το στόμα του Βαρουφάκη, ότι  ο ίδιος έγραψε προ καιρού άρθρο πάλι στην ίδια τη HANDELSBLAT,  υποστηρίζοντας τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη  !
Το ζήτημα είναι : Ποια δόση εξευμενισμού και ποια δόση
Bullying (για να μην ενοχληθεί ο Γιάννης) πρέπει να «χορηγηθεί»  στη Γερμανία για να κάνει πίσω;