ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Mε τις ψήφους της Δεξιάς διαλύουν οι Γάλλοι σοσιαλιστές το κοινωνικό κράτος

Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ :  ΙΣΚΡΑ
Τραγική ειρωνεία! Την επομένη των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα που θα έχει γκρεμιστεί η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου η γαλλική Bουλή θα κληθεί να εγκρίνει την... πολιτική της: Τη διάλυση του κοινωνικού κράτους στη Γαλλία! Και μάλιστα με νομοσχέδιο του σοσιαλιστή υπουργού Οικονομικών Εμμανουέλ Μακρόν. Σοσιαλιστής κατ' όνομα φυσικά, καθώς ο Μακρόν έχει την ίδια σχέση με το σοσιαλισμό όση και η Θεία Λένα με τη Θεωρία της Σχετικότητας. Πρώην τραπεζίτης και μάλιστα στην τράπεζα Ρότσιλντ με ετήσια έσοδασοσιαλιενός εκατομμυρίου ευρώ, ο Μακρόν, «ένα φιλελεύθερο τραπεζιτικό κάθαρμα» κατά αυτοσαρκαστική δήλωση του ίδιου και «αριστερός του χαβιαριού» για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, έκλεισε σχεδόν τέσσερεις μήνες στο υπουργείο Οικονομικών. Και τώρα ετοιμάζεται για το μεγάλο κρας τεστ στις 26 Ιανουαρίου με την πλήρη στήριξη του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, της καγκελαρίου Άνγκ. Μέρκελ και της ένωσης MEDΕF των γάλλων βιομηχάνων, φυσικά: Την έγκριση του λεγόμενου Νόμου Μακρόν από τη γαλλική εθνοσυνέλευση. Ενός νόμου που αλλάζει δραστικά την αγορά εργασίας και που διάφορες κυβερνήσεις και ηγέτες στη Γαλλία –συμπεριλαμβανομένου και του Σαρλ ντε Γκολ– προσπάθησαν να περάσουν εδώ και δεκαετίες, χωρίς όμως επιτυχία. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα ο Μακρόν ανακοίνωσε και την κατάργηση του υπερφόρου 75% για τα εισοδήματα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που είχε υιοθετήσει το 2012 ο Ολάντ. «Ήταν ένας φόρος που μετέτρεπε τη Γαλλία σε... Κούβα χωρίς ήλιο» είχε πει ο Μακρόν.
Ο Νόμος Μακρόν περιλαμβάνει 106 μεταρρυθμίσεις και προβλέπει, μεταξύ άλλων την απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, την κατάργηση του 35ωρου –ενός θεσμού που αποτελεί ακόμη ταμπού για τους γάλλους σοσιαλιστές– αλλά και την άρση των πιο αυστηρών διώξεων προς τους εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

Ήδη η αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος δηλώνει αποφασισμένη ότι θα καταψηφίσει το νόμο, υποστηρίζοντας ότι περιλαμβάνει «ντεμοντέ, νεοφιλελεύθερες και αρχαϊκές συνταγές, που εφαρμόστηκαν πριν από 30 χρόνια και απέτυχαν» όπως είπε ο εθνικός γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Εμανουέλ Μορέλ, ενώ η πρώην υπουργός Στεγαστικής Πολιτικής, και ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σεσίλ Ντιφλό τόνισε ότι είναι «καθήκον να καταψηφίσουμε αυτόν το νόμο που αποτελεί σημαντική οπισθοχώρηση στα κοινωνικά θέματα [...] Είναι ένα μεγάλο άλμα προς τα πίσω, ένας κατάλογος με απαρχαιωμένες ιδέες της δεκαετίας του 1980 θαμμένες σε κουτιά του υπουργείου Οικονομικών». Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι αντιδράσεις ιστορικών στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως η Μαρτίν Ομπρί και ο Μπενουά Αμόν. Ήδη οι επαγγελματίες τωνκλειστών επαγγελμάτων, όπως δικηγόροι συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, ταξιτζήδες και φαρμακοποιοί πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων, διαμαρτυρόμενοι για τον Νόμο Μακρόν.
Ο... θύτης δεν έχει όμως κανένα λόγο να ανησυχεί. Ας είναι καλά η Δεξιά! Αν και ο Σαρκοζί ως πρόεδρος του δεξιού UMP ζήτησε να καταψηφιστεί ο νόμος για αντιπολιτευτικούς λόγους φυσικά, πολλά στελέχη του κόμματος –όπως ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν– έχουν καταστήσει σαφές ότι θα τον υπερψηφίσουν. «Αυτόν το νόμο έπρεπε να τον είχε ψηφίσει το UMP όταν ήταν κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δεξιός βουλευτής και πρώην υπουργός Φρεντερίκ Λεφέμπρ.
Μένει να δούμε αν το κλίμα "εθνικής συνεννόησης" που έχει επέλθει στη Γαλλία μετά το μακελειό των τζιχαντιστών στο Παρίσι θα κάμψει τις όποιες αντιστάσεις και αντιδράσεις και θα οδηγήσει την πανηγυρική υπερψήφιση του νόμου Μακρόν....