ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

KYΠΡΟΣ : Ο Λιλλήκας καλεί Αναστασιάδη να διασφαλίσει ρωσική στήριξη


Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε  τον Πρόεδρο της  Κυπριακής Δημοκρατίας να υπογράψει ουσιαστικές συμφωνίες στη Μόσχα για να διασφαλιστεί η στήριξη της Ρωσίας στο Κυπριακό.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι στο Κυπριακό τα πράγματα είναι πολύ πιο άσχημα από ότι η Κυβέρνηση θέλει να  παρουσιάσει και πρόσθεσε ότι η έκθεση του ΓΓ των ΗΕ, «δεν αποτελεί απλά χαστούκι για την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και έκφραση της φιλοτουρκικής στάσης που επικρατεί στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ με τις ευλογίες των ΗΠΑ».
«Αποτελεί την κορύφωση της αποτυχίας της πολιτικής του Πρόεδρου, ο οποίος εναπόθεσε όλες του τις ελπίδες στην Ουάσιγκτον. Η απόκρυψη από τον ΓΓ της εισβολής της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί πρόκληση για τον ίδιο τον ΟΗΕ αφού ο Γ.Γ παρουσιάζεται ως μη αντικειμενικός και μεροληπτικός υπέρ μιας χώρα, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα οι αναφορές του Γ.Γ σε ελληνοκυπριακές Αρχές αντί σε Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και έλλειψη σεβασμού προς κράτος μέλος του Οργανισμού.
Υπό άλλες συνθήκες θα καλούσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταγγείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον ΓΓ για την προκλητική του στάση. Δυστυχώς μια τέτοια κίνηση σήμερα δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα γιατί με τη μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του Προέδρου, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει πλέον του φίλους που θα τη στήριζαν στο ΣΑ».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι όλα τα πιο πάνω σε συνδυασμό με την αναφορά του ΓΓ σε «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων» προδιαγράφουν ένα πλαίσιο πολύ αρνητικών εξελίξεων που θα εξακολουθήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
«Προειδοποιούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αυτή τη φορά η Γενική Γραμματεία των ΗΕ με τη στήριξη ή και παρότρυνση της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου, ίσως να μην αρκεστούν μόνο στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Διαπιστώνοντας τη διεθνή απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οικονομική μας εξάρτηση από την Τρόικα όπως και της Ελλάδας, είναι ορατός ο κίνδυνος τροχοδρόμησης εξελίξεων που θα αποσκοπούν στην αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν θα μας εξέπληττε το επόμενο διάστημα να δούμε αναφορές και προσπάθειες για επανακαθορισμό των όρων εντολής την ΟΥΝΦΥΚΥΠ με στόχο την αλλοίωση του ψηφίσματος 186 του 1964 στο οποίο εδράζεται η συνέχεια και η νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Κυπριακών Κυβερνήσεων», πρόσθεσε.
Η Συμμαχία Πολιτών, είπε ο κ. Λιλλήκας, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως κλείσει τα αυτιά του στις πιέσεις των Αμερικανών και αξιοποιήσει την επικείμενη επίσκεψη του στη Μόσχα,  όχι για σκοπούς δημόσιων σχέσεων αλλά για την υπογραφή ουσιαστικών συμφωνιών που θα συγκλίνουν τα κυπριακά με τα ρωσικά συμφέροντα για να διασφαλίσουμε τη στήριξη της Ρωσίας στο Κυπριακό.
«Κλειδί αποτελεί η παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Ρωσία που δυστυχώς, σύμφωνα με δίκες μας, έγκυρες  πληροφορίες από ρωσικές  πηγές δεν περιλαμβάνονται στα έγγραφα συμφωνιών που η κυπριακή Κυβέρνηση υπέβαλε στη Μόσχα. Η αυταπάτη ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τα κυπριακά συμφέροντα έναντι των τουρκικών έχει παγιδέψει την εθνική μας υπόθεση και εκθέτει την Κυπριακή Δημοκρατία  σε πολύ μεγάλους κινδύνους», συμπλήρωσε.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως καλέσει άμεσα έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου Αρχηγών, με στόχο όχι την αντιπαράθεση αλλά τη σε βάθος εξέταση των εξελίξεων όπως αυτές διαμορφώνονται και τη διαμόρφωση ενός πακέτου κινήσεων και ενεργειών για προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποτροπή των επερχόμενων κακών.
Πηγή ΚΥΠΕ

·