ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2015

Φοβού τους Κον Μπεντίτ, και δώρα φέροντας…Διαβάζω στην ΑΥΓΗ  της 3.1.15 άρθρο αναφερόμενο στον Ντανιέλ Κον Μπετίτ ( οι εν Ελλάδι ομοτράπεζοι - ομοϊδεάτες  τον αποκαλούν και «Ντανύ»)  υπό τον  τίτλο: Είναι καλό να αναλάβει την εξουσία στην Ελλάδα, η Ριζοσπαστική Αριστερά…..
Το άρθρο αναφέρεται σε κάτι ραδιοφωνικές  δηλώσεις του Κον Μπεντίτ,  που  ως συνήθως  έτσι και τώρα διέπονται από την ρηχότητα και αμφισημία τους….
Ο Κον Μπεντίτ  ( που διαφοροποιήθηκε και στη συνέχεια εξώσθηκε από τους Γάλλους Πράσινους ως εκ της συνηγορίας του με το Σύμφωνο Σταθερότητας) αναφέρεται στη λιτότητα που αποδεικνύεται κολλητική από τη μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη, χωρίς να ερμηνεύει τη στόχευση και το νόημά της. Χωρίς να δηλώνει τη λειτουργία της  ως όπλου στον ανταγωνισμό  μεταξύ των διαφόρων «φατριών» του διεθνούς κεφαλαίου. 
Με την ίδια ρηχή οπτική βλέπει τη κατάσταση ανυπόφορη για τους εργαζόμενους γιατί  λέει-  οι τιμές των εμπορευμάτων δεν ακολούθησαν την μείωση των μισθών :  Μα τότε, Ω Αγαθέ, αν κάποιος με  λιγότερα λεπτά  αγόραζε τα ίδια πράγματα,  δεν θα υπήρχε πρόβλημα ! Και αφού παρακάμπτει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και της καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων και δυνατοτήτων της ευρωπαϊκής και της διεθνούς «περιφέρειας», παίζει κι αυτός με τη σειρά του το ρολάκι που του  απέμεινε στο θέατρο του  εκφοβισμού, υποστηρίζοντας  :
«Είναι σαφές ότι εάν έλθει στην εξουσία ο Τσίπρας δεν θα θελήσει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σαν αυτό του Μελανσόν (Γαλλικό Αριστερό Μέτωπο, που υποστηρίζει την έξοδο από το ευρώ) ή άλλων παρόμοιων. Για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν μπορεί να το κάνει»….

Να μια πρόβλεψη που δεν είναι πρόβλεψη αλλά προειδοποίηση. Και μάλιστα  προ-υπονόμευση,  αναπόφευκτη από έναν άνθρωπο του συγκεκριμένου φυράματος ….ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ


Την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι έχασαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην Ελλάδα άλλες εναλλακτικές λύσεις και άλλους ρυθμούς, πέραν της αυστηρής λιτότητας, εξέφρασε, με δηλώσεις του το πρωί στον ραδιοσταθμό «Europe1», ο πρώην επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντάνιελ Κον Μπεντίτ.

«Όταν επαναλαμβάνουμε στους Έλληνες ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τη λιτότητα, έρχεται μια στιγμή που η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν αντέχει πλέον αυτή τη λιτότητα. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι για πολλούς Έλληνες οι μισθοί μειώθηκαν κατά 30- 50%. Φανταστείτε, επομένως, μια χώρα όπου οι μισθοί μειώθηκαν κατά 40% κατά μέσο όρο.
Η κατάσταση έγινε ανυπόφορη γιατί οι τιμές δεν ακολούθησαν στις μειώσεις αυτές», ανέφερε.

Ο Κον Μπεντίτ αναγνώρισε ότι «έπρεπε πράγματι να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», ωστόσο σημείωσε: «Οι ρυθμοί, όμως, των πολιτικών που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε., από έναν νεοφιλελεύθερο δογματισμό προερχόμενο από τη Γερμανία και ο οποίος υποστηρίχθηκε και από άλλες κυβερνήσεις ήταν τέτοιοι, που οι Έλληνες λένε σήμερα" ξεχείλισε το ποτήρι και θα δείτε τι έχετε να δείτε"».

Στο ερώτημα για το εάν υπήρχε εναλλακτική λύση για την Ελλάδα, απάντησε πως «στη δημοκρατία υπάρχει πάντα μια εναλλακτική λύση, διαφορετικά δεν έχουμε δημοκρατία.
Σαφώς ήταν δυνατή μια άλλη πολιτική και ένας άλλος ρυθμός μεταρρυθμίσεων».

Φέρνοντας δε για παράδειγμα τη δυνατότητα επενδύσεων σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας (ήλιο, αέρα) που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν το βάρος εισαγωγής πετρελαίου, τόνισε: «Εάν δεν βοηθηθεί η Ελλάδα για επενδύσεις ώστε να ελαφρύνει το κόστος για την εισαγωγή πετρελαίου για την ενέργεια, τότε είμαστε εντελώς ηλίθιοι».

Σε άλλο ερώτημα εάν τελικά «παίζουμε με τους φόβους στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, για τον ερχομό στην εξουσία της ριζοσπαστικής Αριστεράς», ο Κον Μπεντίτ συνέστησε λογική: «Θα πρέπει να είμαστε λογικοί.
Είναι σαφές ότι εάν έλθει στην εξουσία ο Τσίπρας δεν θα θελήσει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σαν αυτό του Μελανσόν (Γαλλικό Αριστερό Μέτωπο, που υποστηρίζει την έξοδο από το ευρώ) ή άλλων παρόμοιων. Για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν μπορεί να το κάνει.

Ο κίνδυνος βρίσκεται στο ότι υπόσχεται πολλά πράγματα, όπως αύξηση των συντάξεων, αύξηση του ελάχιστου μισθού κλπ για τα οποία χρειάζεται χρήματα. Τα ταμεία, όμως, είναι άδεια, επομένως θα πρέπει να δανεισθεί, άρα να έλθει σε έναν συμβιβασμό με την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη να έλθει σε έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα» είπε και κατέληξε:

«Επομένως, πιστεύω -και για πρώτη φορά λέω "ναι"- εάν η ριζοσπαστική Αριστερά πάρει την εξουσία στην Ελλάδα είναι κάτι καλό, γιατί θα υποχρεώσει τη μεν ριζοσπαστική Αριστερά να καταλάβει ότι για το (πολιτικό) μαγείρεμα απαιτείται "ύδωρ" που είναι το ίδιο για όλους, τους δε Ευρωπαίους να καταλάβουν ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος για να μπορέσει να υπάρξει πρόοδος».