ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014

O Aνδρουλάκης παραδίδει μαθήματα σε «προχωρημένους» ….


Σημείωση ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Ο Δημήτρης Ανδρουλάκης παραδίδει μαθήματα – έστω και αν εκτίθεται  στο δηλητηριώδες σχόλιο : «Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις». Τα μαθήματα παρέχονται υπό τη μορφή γνωμικών και προτείνονται  σε ένα ακαθόριστο κοινό πολιτικών μεγαλοπαραγόντων….


ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ :
memento mori
Οι θριαμβευτές στρατηγοί της Ρώμης για να ξεφύγουν από το σύμπλεγμα Ύβρις – Νέμεσις μίσθωναν σκλάβους να συνοδεύουν την άμαξά τους και να τους φωνάζουν την προειδοποίηση:
memento mori – να θυμάσαι, είσαι θνητός!
η θηλιά
Δεν άντεχε να δει θηλιά δίχως να μπει στον πειρασμό να την δοκιμάσει στο λαιμό του. Η εξουσία έλκεται από την αυτοκαταστροφή της.
το πρώτο ηγετικό δίλημμα στην ιστορία
Όταν οι Έλληνες εκλήθηκαν με μυστική ψηφοφορία να αποφασίσουν ποιος είναι ο ποιο άξιος ηγέτης: Αίας ήΟδυσσέας -επέλεξαν τον δεύτερο. Αποφάνθηκαν ότι ο οξυδερκής και ευέλικτος πραγματιστής Οδυσσέας υπερέχει ηγετικά του γενναίου Αίαντα με το άκαμπτο μονολιθικό ήθος.
(Σκέψου τις πιθανές συνθέσεις “ΟδυσΑίας” σε κάθε συγκεκριμένη κατάσταση ).
υπερβάλλεις τα πρόσωπα
Υπερβάλλεις τα κίνητρα και την εκούσια στοχευμένη δράση των προσώπων αλλά αγνοείς τις ακούσιες συνέπειες, τις απρόσωπες δυνάμεις, τις εσωτερικές συγκρούσεις των πρωταγωνιστών, τα τυχαία συμβάντα, τους παράγοντες που κρύβονται στο σκοτάδι, τις αλυσιδωτές αντιδράσεις, τη μορφογενετική ικανότητα των συστημάτων.
δίχως το πότε, πώς, πού
Μπορείς να επηρεάσεις τα γεγονότα μόνο όταν απαλλαγείς από την ψευδαίσθηση του ελέγχου τους με βάση το δικό σου story, όταν ετοιμαστείς για τα συμβάντα έξω από την πλοκή του δίχως να γνωρίζεις το πότε, πού, πόσο, πώς.
Μαρξ: “είπα και ελάλησα”
“Είπα και ελάλησα αμαρτίαν ουκ έχω!”, μ’ αυτήν την ευαγγελική ρήση ο Κάρλ Μαρξ στην πολιτική του διαθήκη προειδοποίησε τους οπαδούς του να μην καταληφθούν από την κρατικίστικη δεισιδαιμονία. Ύστατη απελπισμένη προειδοποίηση, κακό προμάντεμα!

(Η προειδοποίηση αυτή υπήρξε το μόνιμο μοτίβο του πρώτου κύκλου της συγγραφικής και ιδεολογικής μου δουλειάς)

το παράδοξο του Ένγκελς
Ο Ένγκελς -συνιδρυτής του μαρξισμού- στην “πολιτική διαθήκη” του υπογράμμισε το παράδοξο: “εμείς οι επαναστάτες, οι ανατροπείς το ’φερε η ειρωνεία της ιστορίας να ευδοκιμούμε περισσότερο με τις μεθόδους της νομιμότητας”. Σήμερα ίσως συμπλήρωνε -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- “με τις μεθόδους της αγοράς”.
ο Δαυιδ δίχως Plan B
Η επιτυχία του Δαυίδ έναντι του Γολιάθ στηρίχθηκε στο ξάφνιασμα και στην ακρίβεια του ενός και μοναδικού χτυπήματος. Αν αποτύγχανε στο πρώτο χτύπημα, (Α), πήγαινε οριστικά χαμένος, καθώς δε διέθετε Ρlan B και C. Δηλαδή στρατηγική.
Να είσαι συνετός!
Να είσαι συνετός, μην ξεχνάς πως κάθε νίκη είναι προσωρινή και χρειάζεται όσο οι όροι είναι ευνοϊκοί να διαπραγματευτείς, να πετύχεις μια νέα ισορροπία και να κλείσεις συμφωνία μόλις προσεγγίζεις το σημείο του optimum συμβιβασμού – εκείνον που δίνει διάρκεια και προοπτική.
αντιστροφή: νίκη – ήττα!
Υπερεπένδυσες σ’ έναν άμεσο τακτικό στόχο που θα μπορούσες να παρακάμψεις γι’ αυτό πρόσεχε την πιθανή αντιστροφή: τακτική νίκη, στρατηγική ήττα!