ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

Στον Πάμπλο Ιγκλέσιας τα ηνία των Podemos


του Δημήτρη Γερονίκου (από την  εφημερίδα «Η Εποχή»)

Σημείωση ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Ποδέμος ο Πάμπλο Ιγκλέσιας,  αλλά με αδιαμφισβήτητη  πίστη στην άμεση δημοκρατία , που λέει σχετικό κείμενο….Η  ομάδα Ιγκλέσιας πρότεινε  συγκεντρωτική δομή με Γενικό Γραμματέα και ανώτατο όργανο.….Αντίθετα στην   ομάδα   Ιγκλέσιας  - μια άλλη ομάδα εντός των Ποδέμος, η πρωτοβουλία Ετσενίκε -  πρότεινε : «να υπάρχει συλλογική ηγεσία υπό τη συν-διαχείριση τριών ατόμων και περισσότερη εξουσία στους Κύκλους (οργανώσεις βάσης)»....  

TO KEIMENO TOY ΓΕΡΟΝΙΚΟΥ
Με τη συμμετοχή περισσότερων από 106.000 πολιτών στις εργασίες της Ανοιχτής Συνέλευσης του Podemos (: Ποδέμος που σημαίνει Μπορούμε), ο προαναφερόμενος πολιτικός σχηματισμός κατέληξε στις οργανωτικές και πολιτικές αρχές του αλλά και στη στρατηγική που θα ακολουθήσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2015. Όπως σχολίαζαν τα στελέχη του Ποδέμος η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου αποδεικνύει ότι οι Κύκλοι (: οργανωτικές βάσεις των Pοdemos) αποτελούν την κινητήρια δύναμη του κινήματος.


Το μοντέλο που πρότεινε η ομάδα Ιγκλέσιας (Πάμπλο Ιγκλέσιας, Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, Ινίχο Ερεχόν, Μπεσκάνσα Καρολίνα και Λουίς Αλέγκρε) υπερψηφίστηκεμε 80% των ψήφων έναντι της πρότασης που κατέθεσε η ομάδα του ευρωβουλευτή Πάμπλο Ετσενίκε που έλαβε μόλις το 12%. Πάντως, η ομάδα Ιγκλέσιας «Προφανώς Μπορούμε» κατέθεσε προτάσεις και στις τρεις θεματικές ενότητες (ηθική, οργανωτική και πολιτική) σε αντίθεση με τους Sumando Podemos (: Σουμάντο Ποδέμος που σημαίνει Προσθέτοντας Μπορούμε) που κατέθεσαν μόνον οργανωτική πρόταση. Επιπλέον η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε από κοινού, «πακέτο» και για τα τρία κείμενα, οπότε ήταν απίθανο η πρόταση Ετσενίκε να απειλήσει αυτήν της ομάδας του Ιγκλέσιας.

Mε βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι φανερό ότι ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Ποδέμος, επίσης ότι η βάση εμπιστεύτηκε το μέλλον του κόμματος στο συνολικό σχέδιο της ομάδας «Προφανώς Μπορούμε».Τα τρία κείμενα που υπερψηφίστηκαν αφορούν σε: 
- Δεοντολογία, όπου ως ηθική δέσμευση αναλαμβάνεται η προώθηση της άμεσης δημοκρατικής συμμετοχής όλων των ανθρώπων στους τομείς της χάραξης πολιτικής και στην εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών.
- Στρατηγικό οδικό χάρτη, ένα κείμενο που έχει ως στόχο να αποσαφηνίσει τις βασικές σύγχρονες προκλήσεις και να παρέχει μια συνεπή απόφαση για την πολιτική αλλαγή και την οικοδόμηση της λαϊκής κυριαρχίας.
- Σχέδιο οργανωτικών αρχών, σύμφωνα με το οποίο το Podemos αποτελεί μία πλατφόρμα λαϊκής χειραφέτησης κι ενδυνάμωσης του πολίτη.  Από την πλευρά των οργανωτικών αρχών κρίνεται ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά επιτυχίας μέχρι τώρα, του σχηματισμού: θέτοντας ως στοίχημα προς εκπλήρωση την ενεργή συμμετοχή του πολίτη, τη δέσμευση για διαφάνεια και καθαρούς λογαριασμούς καθώς και την απαίτηση του δημοκρατικού ελέγχου.Σε αυτό το σημείο υπήρξε και η μεγαλύτερη διαφωνία, καθώς η πρωτοβουλία Ετσενίκε πρότεινε να υπάρχει συλλογική ηγεσία υπό τη συν-διαχείριση τριών ατόμων και περισσότερη εξουσία στους Κύκλους. Αντίθετα η ομάδα Ιγκλέσιας πρότεινε μία συγκεντρωτική δομή με Γενικό Γραμματέα και ανώτατο όργανο.
Ένα δεύτερο σημείο τριβής ήταν οι διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με τον τρόπο που θα πορευθεί το κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Οι «Σουμάντο Ποδέμος» πρότειναν την υποβολή υποψηφιοτήτων από το κόμμα, σε δήμους και περιφέρειες ενώ η τελική απόφαση προβλέπει υποψηφιότητες του κόμματος μόνο σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς όπως θεωρεί ο Ιγκλέσιας δεν υπάρχει η απαραίτητη οργανωτική ετοιμότητα. Οπότε οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν σε περιφερειακό επίπεδο και, κυρίως, στις επόμενες γενικές εκλογές.


Την Παρασκευή ξεκίνησε η τελευταία διαδικασία για τη συγκρότηση και διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας του σχηματισμού καθώς ήταν η πρώτη μέρα υποβολής υποψηφιοτήτων.  Τα 212.982 μέλη των Podemos μπορεί να είναι υποψήφια σε τρία όργανα: το  Συμβούλιο των Πολιτών (62 μέλη), την Επιτροπή Δημοκρατικών Εγγυήσεων και Δικαιωμάτων (10 μέλη εκ των οποίωνπέντε προορίζονται για νομικούς) και τη Γενική Γραμματεία, για την οποία πιθανότατα ο Pablo Iglesias δε θα έχει αντίπαλο.


Ο Ιγκλέσιας θα δημοσιοποιήσει την υποψηφιότητά του για τη θέση του Γενικού Γραμματέα έως και το Σάββατο 8 Νοεμβρίου, ημέρα που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί δημόσια συζήτηση μεταξύ των διαφόρων υποψηφίων. Σύμφωνα με την ορισμένη διαδικασία μεταξύ 10 και 14 του μήνα τα μέλη και οι φίλοι του Ποδέμος θα κληθούν να ψηφίσουν για την ηγεσία του κόμματος μέσω του συστήματος της ανοιχτής λίστας, κάτι που επιτρέπει τη δυνατότητα επιλογής υποψηφίων από διαφορετικές ομάδες.


Για να υποβληθεί μία υποψηφιότητα αρκεί μία αίτηση, είτε πρόκειται για ομάδα είτε για άτομο, και να εγκριθεί από την οργανωτική δομή. Με τη συμπλήρωση ενός ειδικού εντύπου, οι ενδιαφερόμενες/-οι μπορούν να επιλέξουν το όργανο του κόμματος στο οποίο θα επιθυμούσαν να εκλεγούν και κάθε κύκλος μπορεί να υποστηρίξει μέχρι δύοάτομα ή ομάδες.

Σχετικά με τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει αυτή η διαδικασία, δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου χίλιοι κύκλοι και ο καθένας μπορεί να εγγυηθεί έως και δύο ομάδες από62 άτομα, ενθαρρύνονται να εγκριθούν υποψήφιοι σύμφωνα με το πνεύμα που μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει σε επιτυχίες το σχηματισμό. Όλες οι λίστες είναι ανοιχτές ώστε να επιλεγούν άνθρωποι και όχι ομάδες, ενώ κάθε πολίτης μπορεί να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία είτε με φυσική παρουσία είτε με χρήση τηλεματικής μέσω των διαφόρων Κύκλων.Αν όπως όλα δείχνουν, ο Ιγκλέσιας εκλεγεί γενικός γραμματέας, θα δικαιούται να διορίσει Εκτελεστικό Συμβούλιο (: Συμβούλιο Συντονισμού, 10-15 ατόμων) ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να εγκαταλείψει την έδρα του στοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να οδηγήσει το κόμμα του από τη Μαδρίτη.
Το Σάββατο 15 Νοέμβρη η Ανοιχτή Συνέλευση των Πολιτών - μία διαδικασία που άρχισε στα μέσα Σεπτεμβρίου - θα ολοκληρωθεί με μία τελετή κατά την οποία θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εκλεγμένων στα όργανα και στη νεοσυσταθείσα δομή του σχηματισμού. Στη συνέχεια η εκλογική διαδικασία των οργάνων του σχηματισμού θα περάσει σε κοινότητες και δήμους.


Διαδικτυακές Πηγές:
http://www.publico.es/politica/552792/podemos-inicia-el-ultimo-tramite-para-aupar-a-iglesias-a-la-secretaria-general/version-imprimible
http://politica.elpais.com/politica/2014/10/27/actualidad/1414407684_623957.html