ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Οι κρίσεις των Κεντρικών Ηλεκτρικών Δικτύων – κρίσεις του συγκεντρωτισμού…



1η Νοεμβρίου 2014 : Ολόκληρο το Μπανγκλαντές «ξεμένει» από ρεύμα  εξαιτίας μιας βλάβης που σημειώθηκε σε μια γραμμή μετάδοσης.
"Στο εθνικό δίκτυο σημειώθηκε  βλάβη"  δήλωσε ο Μασούντ Αλμπερούνι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας. Και πρόσθεσε  ότι είναι "η πρώτη φορά από το 2007 που το σύνολο της χώρας βρίσκεται χωρίς ηλεκτρικό" – εκτός από το διεθνές αεροδρόμιο της Ντάκα, που διαθέτει γεννήτριες…
Φυσικά θα σκεφθεί κανείς ότι το  Μπάνγκλαντες  είναι μια «καθυστερημένη» χώρα – ή τουλάχιστον «αναπτυσσόμενη» - και σαν τέτοια είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε κακοτεχνίες  και δυσλειτουργίες των δικτύων….Εμ δε ! Τα τελευταία χρόνια οι πτώσεις κεντρικών ηλεκτρικών δικτύων έχουν πλήξει πολλές πρωτοκλασάτες χώρες με τεχνικό προσωπικό υψηλής ποιότητας.
Το 1998  σφοδρές καταιγίδες κατέστρεψαν ένα σημαντικό κομμάτι των ενεργειακών γραμμών του Κεμπέκ και βύθισαν  την καναδική επαρχία στο σκοτάδι. Την ίδια χρονιά βραχυκύκλωμα στο κεντρικό δίκτυο του Σαν Φρανσίσκο , το οποίο προκλήθηκε  από καταιγίδα, κράτησε  6 ώρες και  επηρέασε  60 εκατομμύρια ανθρώπους, προκαλώντας  κυριολεκτικό χάος και  λεηλασίες περιουσιών. Μπλακ Άουτ έγινε  στη Νότια Βραζιλία το 1999 – το μεγαλύτερο στα ηλεκτροδοτικά χρονικά – όπως επίσης στη Γαλλία , με τριήμερη διακοπή ρεύματος, στην Ταϊβάν και  στη Βορειοδυτική Αμερική (2003)

Παλιότερα, η oικολογική κριτική των πυρηνοηλεκτρικών σταθμών αναφερόταν ιδιαίτερα στον συγκεντρωτικό τους χαρακτήρα και στην έκθεση των λαών σε σοβαρές επικινδυνότητες – πέρα από την ραδιενεργό ρύπανση. Σήμερα τείνουμε να ξεχάσουμε τα προβλήματα και τα ρίσκα της «διαχείρισης  μεγάλης κλίμακας» παραμυθιαζόμενοι  συνήθως από τον λόγο διαφόρων ειδικών  και παραγκωνίζοντας ενεργειακές δομές μικρής κλίμακας.. Όμως το θέμα της κλίμακας παραγωγής παραμένει ολοζώντανο – τόσο για τους ιδιοτελείς που θέλουν π.χ. να λεηλατήσουν τους ενεργειακούς πόρους υποτελών χωρών εντάσσοντας  όλους τους ενεργειακούς παραποτάμους στο κεντρικό δίκτυο,  όσο και γι αυτούς που κατανοούν την ανάγκη τεχνολογιών με στόχο την χειραφέτηση αλλά και την επάρκεια….

Μη χάσετε αυτό :