ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Φλωρεντία: Η ιστορία των τοίχων από τη μεταπολίτευση ως τον ... ΣΥΡΙΖΑ


Σημείωση ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε η μοναδική μέθοδος των εγχαράξεων σε σκληρές επιφάνειες, με αποτέλεσμα τα συνθήματα-μηνύματα σε τοίχους  να είναι δυσεύρετα και κάποτε-κάποτε ιστορικά. Τέτοιες εγχαράξεις υπάρχουν στον Παρθενώνα, τέτοιες εγχαράξεις βρήκα σε τοποθεσίες του Λαυρίου και του Πανείου όρους. Ύστερα όμως ήλθε η μπογιά και το πινέλο, για να ακολουθήσουν τα σπρέϊ και τα αυτοκόλλητα, για να γεμίσουν τοίχοι και παντός είδους επιφάνειες.   Ίνα πληρωθεί το ρηθέν υπό ανθρώπων του λαού : «Το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται και ο θεός ακόμα…»

Ανταπόκριση από Φλωρεντία - Ιταλία
Του Αργύρη Παναγόπουλου



Ένα έντονο άρωμα της πρώτης μεταδικτατορικής περιόδου έχει το πρώην μοναστήρι στην καρδιά της Φλωρεντίας όπου μίλησε (16.11.14) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Οι Ιταλοί οργανωτές του διημέρου του Transform και του διημέρου της GUE,  επέλεξαν το πρώην μοναστήρι της Αγίας Απολλωνίας για να φιλοξενήσουν τις δύο εκδηλώσεις γιατί αποτελεί ένα ιστορικό πλέον χώρο για την ιταλική αριστερά της Φλωρεντίας, αφού έχουν ακόμη αφεθεί άθικτα παλιά συνθήματα των ιταλικών και κυρίως των… ελληνικών οργανώσεων!
Ας μη ξεχνάμε ότι στη Φλωρεντία υπήρξε ένα μεγάλο αντιδικτατορικό κίνημα και αμέσως μετά την πτώση της χούντας μια έντονη πολιτικοποίηση των Ελλήνων φοιτητών, με μια δυναμική παρουσία των μαοϊκών οργανώσεων της περιόδου.

Σε μικρή απόσταση από το σπίτι του Δάντη, το μεσαιωνικό Παλάτι των φεουδαρχών Αρχόντων και την παλιά γέφυρα της Φλωρεντίας μπορεί κανείς να μπει στον περίβολο του παλιού μοναστηρίου της Αγίας Απολλωνίας και να διαβάσει ένα μεγάλο σύνθημα που δεσπόζει απέναντι στην  είσοδο του παλιού φοιτητικού εστιατορίου: «Ζήτω το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΚΕ μ-λ». Ένα συνέδριο που έγινε το Νοέμβριο του 1976 και σηματοδότησε το ουσιαστικό τέλος της ΟΜΛΕ. Το ίδιο ακριβώς σύνθημα μπορεί να διαβάσει κανείς και στον αριστερό τοίχο του πρώην μοναστηρίου.
Ανάμεσα στα συνθήματα των παλιών ιταλικών αριστερίστικων οργανώσεων μπορεί κανείς να διαβάσει ακόμη με ευκολία με πράσινα γράμματα το παλιό σύνθημα των φοιτητικών παρατάξεων στην Ιταλία: «9χρονο συνάλλαγμα και αναβολή». Με την υπογραφή της ΠΑΣΠ, της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Που υπογράφει και το σύνθημα: «Κάτω ο 815». Το νόμο που ψήφισε τον Αύγουστο του 1978 η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με υπουργό Παιδείας τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Ο νόμος που μείωνε τις εξεταστικές περιόδους και προέβλεπε ανώτατο χρόνο σπουδών «έπεσε» μετά από τις πρώτες και μεγάλες μεταδικτατορικές καταλήψεις του 1979. Ο νόμος «έπεσε» το 1980 σηματοδοτώντας και την αδυναμία και την αρχή της διάλυσης της ΕΦΕΕ.
«10ο  ΚΚΕ», γράφει το παλιό σύνθημα τυπωμένο από χαρτόνι ψηλά σε ένα τοίχο. Επρόκειτο για το  10ο  συνέδριο του ΚΚΕ, που έγινε το Μάιο του 1978 στο γήπεδο του Μίλωνα στη Νέα Σμύρνη και αποτέλεσε το πρώτο συνέδριο του ΚΚΕ μετά από 27 παρανομίας και 25 χρόνια δράσης στο εξωτερικό.
Το ΚΚΕ Εσωτερικού «αντιπροσωπεύεται» στους τοίχους του πρώην μοναστηριού με την ΕΑΔΕ, που γράφεται μάλιστα ολογράφως: Εθνική Αντιδικτατορική Δημοκρατική Ενότητα. Την πολιτική που είχε ακολουθήσει για ένα διάστημα μετά το τέλος της δικτατορίας στα πρότυπα του ιστορικού συμβιβασμού του Ιταλικού ΚΚ από τον Ενρίκο Μπερλινγκουέρ.
Από τον περίβολο του πρώην μοναστηριού δεν θα μπορούσε να λείπει το Μ-Λ ΚΚΕ! «Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά» με την υπογραφή της ΠΕΑΣ γράφει το σύνθημα στο κάτω μέρος ενός τοίχου. Ποια ήταν όμως η ΠΕΑΣ; Η ΠΕΑΣ ήταν η Πανελλήνια Ένωση Αντιιμπεριαλιστών Σπουδαστών, η φοιτητική παράταξη του Μ-Λ ΚΚΕ την περίοδο από το 1976 έως το 1979.
Οι Ιταλοί κατάφεραν να διατηρήσουν τις μνήμες της αριστεράς στον εσωτερικό χώρο της παλιάς «μένσα», όπου λεγόταν το φοιτητικό εστιατόριο, χώρος συγκέντρωσης και πολιτικών συζητήσεων. Δεν κατάφεραν να σταματήσουν το χρόνο και τις μνήμες στο μεγάλο εξωτερικό τοίχο που καλύπτει τις δύο γωνίες και στην απέναντι πλευρά των δρόμων, που ακόμη στις αρχές της δεκαετίας του '80 μπορούσαμε να διαβάσουμε αρκετές φορές με κάποια δυσκολία τα παλιά αντιδικτατορικά συνθήματα της «Ελεύθερης Ελλάδας», του Πατριωτικού Μετώπου, του ΠΑΚ, της αντιΕΦΕΕ.
Το πρώην μοναστήρι της Αγίας Απολλωνίας δημιουργήθηκε το 1339 και αποτέλεσε το μεγαλύτερο γυναικείο μοναστήρι της Φλωρεντίας. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δόθηκε στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, που στεγάζοντας το μουσείο με τις αγιογραφίες άλλαξε σταδιακά τη χρήση των χώρων, φιλοξενώντας σε τμήμα του πρώην μοναστηριού το φοιτητικό εστιατόριο και αίθουσες για εκδηλώσεις.