ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Αλέξης Τσίπρας - Άντρος Κυπριανού, για την Κύπρο

Αλέξης Τσίπρας:
«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να έχουμε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Γραμματέα του ΑΚΕΛ, τον Άντρο Κυπριανού, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίσταση για την Κύπρο, σε ένα περιβάλλον αστάθειας γεωπολιτικής και ρευστότητας στο ευρύτερο χώρο της Ν.Α. Μεσογείου.
Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις. Η τουρκική πλευρά επιλέγει την πρόκληση και την επιθετικότητα, επιλέγει να τορπιλίσει το διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να σταθεί στο πλάι της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού, δίνοντας το στίγμα ότι κανένας εκβιασμός δεν μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιες εξελίξεις.
Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να πιστεύουμε ότι οι διαφορές στην ευρύτερη περιοχή μπορούν να λυθούν, μόνο μέσα από το διάλογο και την προάσπιση της συνεργασίας και της σταθερότητας.
Yπ΄ αυτή την έννοια, χρειάζεται το επόμενο διάστημα να έχουμε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και σε κάθε περίπτωση να διατρανώνουμε τη θέλησή μας και την αποφασιστικότητά μας να παρακάμψουμε εκβιασμούς και πιέσεις και να οδηγήσουμε τους λαούς, τον Κυπριακό λαό ως κυρίαρχο λαό, στην επιλογή μιας δίκαιης λύσης, που δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτήν που θα αφορά στη δικοινοτική, διζωνική Ομοσπονδία χωρίς ξένες δυνάμεις, χωρίς εποίκους, χωρίς τρίτους εγγυητές που θα καθορίζουν την πορεία του κυπριακού λαού.
Σ΄ αυτή την κατεύθυνση, βεβαίως, και με την αντίληψη ότι ο κυπριακός λαός είναι πάντα αυτός που θα αποφασίζει, θα σταθούμε ως ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό και του ΑΚΕΛ αλλά και του κυπριακού λαού.»
Άντρος Κυπριανού:
«Θα συμφωνήσω απολύτως ότι είχαμε μια πολύ ουσιαστική, εποικοδομητική και σε βάθος, θα έλεγα, συζήτηση γύρω από το Κυπριακό ενώ, βέβαια, ανταλλάξαμε απόψεις και για τις εξελίξεις στα ζητήματα της οικονομίας.
Είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει σε μια προκλητικότατη κίνηση, η οποία συγκρίνεται με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πάρα πολύ αποφασιστικότητα από τη δική μας πλευρά.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο στόχος ο δικός μας είναι να πιεστεί η Τουρκία, να ασκηθούν επιρροές από τη διεθνή κοινότητα πάνω της, τέτοιες που θα επιτρέψουν να προβεί στην κίνηση εκείνη η οποία θα αποκλιμακώνει την ένταση. Και στη συνέχεια, βέβαια, θα πρέπει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Είναι προφανές για μας, είναι ξεκάθαρο και σαφές, ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις. Και έχει τεράστια σημασία λοιπόν να διαμορφωθούν εκείνα τα δεδομένα τα οποία θα επιτρέψουν την επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, τις οποίες θα πρέπει να προσεγγίσουμε με πάρα πολύ σύνεση, συνέπεια και υπευθυνότητα, σοβαρότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε το ποθούμενο αποτέλεσμα, που είναι η επίτευξη συμφωνίας που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την Κύπρο στα συμφωνημένα πλαίσια.
Έχει τεράστια σημασία, λοιπόν, οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουμε τώρα να μην κλιμακώνουν περαιτέρω την ένταση, αλλά να οδηγούν σε αποκλιμάκωση αυτής της έντασης. Και αυτό είναι το μήνυμα που θα θέλαμε να στείλουμε και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ότι δηλαδή, ενώ θα πρέπει να υπάρχει αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, την ίδια στιγμή θα πρέπει να υπάρχει και προσοχή να μην κλιμακώνεται περαιτέρω η ένταση.
Θέλω να ευχαριστήσω τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί στηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλουμε στην Κύπρο για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Μας στηρίζουν από θέσεις αρχών. Και να πω ότι έχουμε αποφασίσει να έχουμε ανοιχτή γραμμή, να υπάρχει αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει και πιο αποτελεσματική παρέμβαση.
Θεωρώ ότι γενικότερα η Ελλάδα αποτελεί το βασικότερό μας στήριγμα στον αγώνα τον οποίον δίνουμε και θα ήθελα, για ακόμα μια φορά, να ευχαριστήσω την ελληνική πολιτεία, τα πολιτικά κόμματα και τον ελληνικό λαό γι’ αυτήν την στήριξη.
Σε ότι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας, είναι βαθιά η πεποίθησή μας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε λανθασμένο δρόμο για την αντιμετώπιση της κρίσης και χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία όλων εκείνων που συμφωνούν σ΄ αυτήν τη βάση, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα ακολουθηθεί ένας διαφορετικός δρόμος από εκείνους που κινούν τα νήματα στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα έπρεπε το γεγονός ότι πολλές χώρες και λαοί έχουν οδηγηθεί στην εξαθλίωση, στη φτώχεια, στη μιζέρια, να τους έχουν πείσει ήδη για το πόσο λανθασμένος είναι ο δρόμος που ακολουθούν.
Εμείς, θα συνεργαστούμε με όλους όσους θεωρούν πως επιβάλλεται να ακολουθηθεί μια διαφορετική πορεία απ΄ αυτήν που ακολουθείται σήμερα -και θεωρώ ότι υπάρχει μια συναντίληψη σ΄ αυτό το θέμα με τον ΣΥΡΙΖΑ- σε μια προσπάθεια να γίνουν ενέργειες οι οποίες θα ανακουφίζουν τους λαούς και θα δημιουργούν μια καλύτερη προοπτική.
Να ευχαριστήσω τον Αλέξη και να πω ότι αυτή η συνάντηση θα ακολουθηθεί και από άλλες και σε αυτό το επίπεδο βέβαια αλλά και σε άλλα, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία μεταξύ μας.»