ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Aνακοίνωση της Επιτροπής «Ελλάδα-Κύπρος» σχετικά με την τουρκική πρόκληση στην Κύπρο


    Η απόφαση της Άγκυρας να εκδώσει οδηγία προς ναυτιλλόμενους (NAVTEX) με την οποία  δεσμεύει περιοχές στο νότιο τμήμα της Κύπρου από τις 20 Οκτωβρίου ως τις 30 Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με την πρόθεση  αποστολής  του ερευνητικού σκάφος «Μπαρμπαρός»,   καθιστά σαφές ότι η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ως τώρα, η  αντίληψη περί αναβάθμισης της Κύπρου σε στρατηγικό εταίρο της Ουάσινγκτον έχει αποφέρει ως μόνο αποτέλεσμα την  αποδυνάμωση της Κυπριακής δημοκρατίας,  λόγω απομάκρυνσής της από παραδοσιακές φίλες χώρες όπως  η Ρωσία.
    Αυτή τη  στιγμή βασική προτεραιότητα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής  είναι  ο πόλεμος εναντίoν των τζιχαντιστών,  και η Τουρκία φαντάζει ως ιδανικός σύμμαχος για την επίτευξη των αμερικανικών στόχων .  Είναι νομοτελειακά  σίγουρο ότι στο αλισβερίσι  που θα ακολουθήσει μεταξύ Η.Π.Α. και Τουρκίας   ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο λαός της μεγαλονήσου. Τα επεκτατικά σχεδία των Τούρκων είναι προφανή και ο μεσοπρόθεσμος στόχος τους είναι η προσάρτηση μέρους της Κυπριακής ΑΟΖ .
   Σε αυτές τις συνθήκες  η αναποφασιστικότητα  πρέπει να  μπει στο περιθώριο και η Κυπριακή κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα και δυναμικά.

   Η ακύρωση της επικείμενης συνάντησης με τον κ. Έρογλου και η προσπάθεια έκτακτης σύγκλησης του συμβουλίου ασφαλείας,  είναι τα πρώτα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.  Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να  απαιτήσει  έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  με στόχο  την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την Ε.Ε.
   Εξ άλλου είναι επιτακτική  η  συνέγερση όλων των δυνάμεων του οικουμενικού Ελληνισμού, αρχής γενομένης από μια ευρεία  διάσκεψη  με την ελληνική κυβέρνηση και τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας.
   Είναι στιγμή να επανεξεταστεί το δόγμα «ανήκουμε στην δύση» και να σχεδιαστεί μια πολυεπίπεδη  και σύνθετη στρατηγική , που θα αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων. Στους αμέσους στόχους  πρέπει να ενταχθεί  η αναθέρμανση των σχέσεων με την Ρωσία και η συμφωνία  αμυντικής συνεργασίας.
Αθήνα  9.10.14