ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑ.ΣΥ.ΦΩ.Σ.)



Από όλα τα διαμειφθέντα στη συνάντηση του ΠΑΣΥΦΩΣ με τον υπεύθυνο του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (Θανάσης Πετράκος), κρατάω την πολύτιμη  διαπίστωση του πρώτου :  

«…….Τα Φ/Β στέγης αλλά και οι ΑΠΕ γενικότερα, μπορούν να αποτελέσουν το εθνικό καύσιμο της ηλιόλουστης χώρας μας και να δημιουργήσουν μια πολύ ισχυρή εθνική βιομηχανία, άκρως φιλο-περιβαλλοντική…..»
Από τα υπόλοιπα, τα πιο πολλά αναφέρονται στη γνωστή, κατάπτυστη και αηδιαστική    απάτη εναντίον πολιτών, που συνιστά παραβίαση του Συντάγματος (άρθρο 4, ισότητα πολιτών) και ως τέτοια δεν είναι «παραγράψιμη»,  παρά μόνο από τη στιγμή που εγερθούν οι διαδικασίες δίωξης των υπευθύνων. Κάποιοι ας το έχουν αυτό υπόψη …..
 Σχετικά για τη δράση του ΠΑΣΥΦΩΣ  http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2014/07/new-trap-new-deal.html

Ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Προεδρείου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ),αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γιώργο Νταλάκα, και τα μέλη Σωτήρη Τριγκα, Ηλία Βαθειά, και τον Νομικό Σύμβουλο Ηλία Κολλύρη.
Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΥΦΩΣ ενημέρωσε τον κ. Πετράκο ότι ο σύλλογος ιδρύθηκε αποκλειστικά από ιδιοκτήτες οικιακών Φ/Β, το κύριο επάγγελμά των οποίων, δεν έχει σχέση με τα Φ/Β. Τα τελευταία τέσσερα έτη, τουλάχιστον 40.000 νοικοκυριά εγκατέστησαν στη σκεπή του σπιτιού τους ένα μικρό οικιακό Φ/Β στέγης. Πρόκειται για απλούς πολίτες που εμπιστεύτηκαν το Κράτος και τοποθέτησαν τις οικονομίες τους ή πήραν δάνειο για να ενισχύσουν το εισόδημά τους και για να συνεισφέρουν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Η επίθεση που δεχτήκαν τα Φ/Β, κορυφώθηκε με την κατάθεση νομοσχεδίου «εξυγίανσης» του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 του Ν.2773/1999, σύμφωνα με το οποίο, η εγγυημένη τιμή πώλησης του παραγόμενου ρεύματος μονομερώς και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών τους, μειώνεται δραματικά έως 50%.

Eν όψει, Edvard Munch, "Η κραυγή"
Η δικαιολογία που αναφέρεται είναι το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΛΑΓΗΕ κ.λπ.), το οποίο όμως προκλήθηκε από κακοδιαχείριση (λόγω ανεπάρκειας των ρυθμιστών του συστήματος ή λόγω σκοπιμότητας) και από τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών προμήθειας και παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Τα Φ/Β στέγης έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη:
·         Τα Φ/Β στέγης παράγουν μόλις το 5% της συνολικής ενέργειας των ΑΠΕ και δεν θα πρέπει να ενοχοποιούνται το ίδιο, σε σχέση με το 95%. Επιπλέον, αυτό το 5% μοιράζεται σε πάνω από 40.000 νοικοκυριά, δηλαδή σε περισσότερους από 120.000 Έλληνες, επιτελώντας έτσι και έναν κοινωνικό ρόλο.
·         Τα Φ/Β στέγης έχουν διάσπαρτη κατανομή σε όλη την επικράτεια, με αποτέλεσμα να εξισορροπείται το σύστημα μεταφοράς ενέργειας, ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις μεγάλες μονάδες.
·         Τα Φ/Β στέγης είχαν μεγαλύτερο αρχικό κόστος εγκατάστασης ανά kW σε σχέση με τα μεγάλες μονάδες.
·         Τα Φ/Β στέγης έχουν τοποθετηθεί πάνω στα σπίτια, δεσμεύοντάς τα έτσι και δυσχεραίνοντας τη συντήρηση. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί πως για 25 έτη απαγορεύεται οποιαδήποτε τροποποίηση των σκεπών, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε.
Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Τα Φ/Β στέγης αλλά και οι ΑΠΕ γενικότερα, μπορούν να αποτελέσουν το εθνικό καύσιμο της ηλιόλουστης χώρας μας και να δημιουργήσουν μια πολύ ισχυρή εθνική βιομηχανία, άκρως φιλο-περιβαλλοντική.
Οι ιδιοκτήτες Φ/Β στέγης δεν αποδέχονται καμία μονομερή τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων. Απαιτούν δε, την ορθή και υπεύθυνη αντιμετώπιση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΛΑΓΗΕ κ.λπ.) καθώς και έλεγχο για το πώς αυτό δημιουργήθηκε.
Ο κος Πετράκος από την πλευρά του τόνισε ότι, η ενίσχυση της παραγωγής ενεργείας από ΑΠΕ και μάλιστα η μικρή και πολύ-διάσπαρτη παραγωγή που πρεσβεύουν τα Φ/β στέγης, βρίσκονται μέσα στο πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε δε ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί απαράδεκτο και άδικο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και το καταψήφισε, διότι:
·         Δεν έχει κανένα νομικό, ηθικό και πολιτικό δικαίωμα η κυβέρνηση να προβαίνει σε μονομερή τροποποίηση των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων.
·         Οι μειώσεις είναι μεγάλες και για ορισμένες κατηγορίες στο «new deal» και άδικες. Αντιθέτως ευνοήθηκαν συγκεκριμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίες επένδυσαν σε μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα  .
·         Το πρόβλημα της μείωσης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ δεν μπορεί να το «φορτώνονται» αποκλειστικά οι παραγωγοί των ΑΠΕ διότι για την διόγκωσή του δεν ευθύνονται αυτοί αλλά οι άστοχες και χωρίς προγραμματισμό αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής.
·         Οι ιδιοκτήτες των οικιακών Φ/Β δεν είναι επιχειρηματίες αλλά οι εγκαταστάσεις τους έχουν κοινωνικό χαρακτήρα.
·         Βγάζει εκτός του κάδρου των ευθυνών και των συνεπειών τις τράπεζες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των προβλημάτων στις ΑΠΕ.
·         Βάζει νέα έκτακτη εισφορά επί του τζίρου και μάλιστα χωρίς καμία παραμετροποίηση.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε επίσης ότι, η κυβέρνηση κουρεύει τους μικρούς, την ίδια στιγμή που συνεχίζει τις προκλητικές επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στους ιδιώτες μεγαλο-παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο. Συνέπεια της εφαρμογής του σχεδίου της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ θα είναι η καταστροφή των μικροπαραγωγών και η συγκέντρωση της παραγωγής των ΑΠΕ σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και στις τράπεζες.
Δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει ερώτηση στο ΥΠΕΚΑ για έλεγχο, για το πώς δημιουργήθηκε το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΛΑΓΗΕ κ.λπ.) καθώς και για τροπολογία που θα άρει τις αδικίες του “New Deal”.