ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

To εύρημα της Αμφίπολης Σερρών, ένα πρωθυπουργικό show, κι ένας βουλευτής με χαρακτήρα….


Δεν έχω τίποτε ούτε με τους Γύφτους ούτε με τα σκερπάνια, αλλά ένας πρωθυπουργός που καμαρώνει «σαν γύφτικο σκερπάνι» για το εύρημα της Αμφίπολης – εμφανιζόμενος και ξαναεμφανιζόμενος  στα  ημέτερα  κανάλια- είναι κάτι άκρως αντιαισθητικό. Η μόνη σκέψη  που μπορεί να υποβάλλει  η  υπερπροβολή του κ. Σαμαρά,  είναι ότι ο δημοσκοπικά πνιγμένος,   από την αρχαιολογία πιάνεται….

Όχι πως η Αρχαιολογία είναι τρίχες, αλλά απλούστατα , κι αυτή χρειάζεται τους χρόνους της για να κατηγοριοποιήσει τα  ευρήματά της : Α κατηγορίας, Β κατηγορίας, ή «συνήθη» ευρήματα κάποιας ποιότητας.  Εν τω μεταξύ σημασία έχουν οι άνθρωποι που κινούνται με νηφαλιότητα, χωρίς φιγούρες και υπερβολές. Ένας από αυτούς είναι ο κ. Κώστας Γιοβανόπουλος, ανεξάρτητος βουλευτής Ημαθίας, πρώην ΑΝΕΛ , που έκανε την ακόλουθη, άκρως εποικοδομητική δήλωση :

"Καλώ σε αυτοσυγκράτηση εκείνους που παραπλανούν για το μέγα ταφικό εύρημα της Αμφίπολης Σερρών. Από μόνο του αποτελεί συγκλονιστικά ανεκτίμητο θησαυρό, λαμπρό μνήμα εμπιστοσύνης στις ρίζες μας. Ο ελλαδικός χώρος πέρα ως
πέρα αγκαλιάζει την αρχαία μας σκουριά, θεραπευτική και ζώσα.
Όμως…
Κόψτε κάτι κυβερνητικοί θίασοι, μας ακούν και μας βλέπουν παγκοσμίως να διασυρόμαστε ! Η αρχαιολογική -και όχι μόνο- επιστήμη δεν αντέχει σε φανφάρες, οι χρονολογίες δεν βγαίνουν, αφήστε κατά μέρος τους απρεπείς θριάμβους για Ρωξάνες, για Αλέξανδρους και άλλα τέτοια νηπιακά. Πριν κατηγορηθώ για τοπικιστής και πρεσβύωπας, οφείλω να δηλώσω πως Διαφωνώ με την έξαλλη υπεραξία που προσδίδουν κάποιοι στο μνημείο με μισθωμένα ή βλακώδη ρεπορτάζ.
Μη μικραίνετε το εύρημα με τις ανοησίες σας. Παραφιλολογίες, σκοταδισμός, δημοκοπία, ανειλικρινείς ελπίδες σ' έναν καθημαγμένο λαό. Όπως λέει κι ένας Ομηρικός κληρονόμος των μόχθων του Ανδρόνικου στις μοναδικές Αιγές, “βούς επί γλώσση μέγας βέβηκεν” (ένα βόδι μου πατάει τη γλώσσα), άντε να μη μιλήσω…"