ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Το τελικό (;) σχέδιο αναβάθμισης του κέντρου της Αθήνας

 Για δες καιρό που διάλεξαν - σχέδια  να εκθέτουν-τώρα που οι εκλογές τελείωσαν….ή μήπως ξαναέλθουν;

Γιάγκος Ράπτης

 

Εισαγωγή ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ :

 

Έχουμε χορτάσει από τελικά σχέδια που στη πορεία είτε δεν τελειώνουν είτε  αποδεικνύονται ατελή : Οπότε το εμβόλιμο ερωτηματικό στον τίτλο του παρακάτω κειμένου από τον  Κοσμά Ζακυνθινό, απλώς εκφράζει την ιστορική δυσπιστία  και τον σκεπτικισμό, που διακατέχει εμάς τα μεγάλα παιδιά…

Στο νέο σχέδιο  η απαρίθμηση 7 «στρατηγικών στόχων»,  18 αξόνων  και 64 προτεινόμενων ενεργειών  για την Αθήνα, μου θυμίζει μια ξεκαρδιστική ατάκα εναντίον  του  αριστερίστικου σχολαστικισμού  από κάποιον  παλιόφιλο : Ο οποίος στις αναμνήσεις του από το «χώρο» , δεν παρέλειπε να θυμίζει τις σχοινοτενείς αναλύσεις που γίνονταν κάποτε , " σε 15 άξονες και καμιά δεκαριά επίπεδα"….


Η επανακατοίκηση και ενδυνάμωση του κέντρου κόντρα στη χαοτική διάχυση του αστικού σχηματισμού  στη περιφέρεια– κατά του αστικού  «big bang» -  είναι  μια κατεύθυνση που τέθηκε από πολλούς πολεοδόμους και ακτιβιστές, ακόμη και στην εποχή που κυριαρχούσε η φαντασίωση  της αστικής μονοκατοικίας με κήπο :  Η φαντασίωση που αν υλοποιείτο,  θα μετέτρεπε σε ενιαίο οικιστικό χώρο το τρίγωνο Αθήνα-Χαλκίδα-Κόρινθο, πραγματώνοντας κάποιες φουτουριστικές εκτιμήσεις του Δοξιάδη… Ακόμη  και πρόσφατα  ο Γιάννης Πολύζος, ως επικεφαλής του ΡΣΑ, είχε θέσει  το ζήτημα του συμμαζέματος  των χρήσεων  με στόχο την αποτροπή της αστικής διάχυσης..    

Εισαγωγικά σε αυτό το τεράστιο θέμα, υπάρχουν δυο  παρατηρήσεις  που αξίζει  να προταχθούν   :  Μια  χωρο-ταξική, για το οικοπεδικό λόμπυ  που ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη  σταθεροποίηση και μεγέθυνση των αξιών γης και είναι εξ αντικειμένου εχθρικό με αναπλάσεις που μειώνουν τη ζήτηση χώρου στην αστική περιφέρεια....Και δεύτερον,  μια που αφορά  την  άστοχη σήμανση  περί  «βιώσιμης κινητικότητας», που  πρέπει κάποτε να αποσυρθεί από τον πολεοδομικό λόγο. Γιατί το ζήτημα δεν είναι η "βιώσιμη" αλλά  η μικρότερη κινητικότητα, δηλαδή η μείωση της κινητικότητας, δηλαδή η εξυπηρέτηση των αστικών αναγκών με τη μικρότερη δυνατή χρήση κυκλοφοριακών μέσων – συμπεριλαμβανομένης της πεζοπορίας…

  


Όλο το άρθρο του  Κοσμά Ζακυνθινού


Στην τελική ευθεία βρίσκεται το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικής παρέμβασης του κέντρου της Αθήνας, που επιχειρεί να αντιμετωπίσει ολιστικά την υποβάθμιση της πρωτεύουσας. Χθες, στο πλαίσιο της διαδικασίας θεσμοθέτησης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ), ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, απέστειλε σε δεκαπέντε συναρμόδιους υπουργούς το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η διαδικασία στα μέσα του ερχόμενου Ιουνίου.
Το πρόγραμμα προωθεί μια σειρά πολεοδομικών, οικιστικών και κοινωνικών παρεμβάσεων μεγάλης εμβέλειας στην «καρδιά» της Αθήνας, με βασικό στόχο την αναβάθμιση του κέντρου. Οι προγραμματιζόμενες δράσεις θα κινηθούν γύρω από επτά βασικούς άξονες, στους οποίους, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η παροχή κινήτρων (μειωμένα ενοίκια ή χαμηλότερα δημοτικά τέλη) για την επανακατοίκηση του κέντρου και την επιστροφή επιχειρήσεων, η αποκατάσταση συνθηκών ασφάλειας, η βελτίωση της εικόνας της πόλης με έργα, η χρήση μη ρυπογόνων μέσων μαζικής μεταφοράς, χρήσεις ποδηλάτου, εξοικονόμηση ενέργειας κ.α.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η ενίσχυση της προστασίας των διατηρητέων κτιρίων με μια νέα προσέγγιση «που δεν θα καθιστά τους ιδιοκτήτες εχθρούς του ακινήτου τους», καθώς και η αναγέννηση του κτιριακού αποθέματος.
«Το μέλλον των πόλεων, το πολεοδομικό και της οικοδομής, δεν μπορεί παρά να είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, ιδίως των κέντρων». Στις προτάσεις των μελετητών περιλαμβάνεται η προώθηση μιας πολιτικής αστικών αναδασμών προκειμένου να δημιουργηθούν νέα ακίνητα από τα παλαιά, εγκαταλειμμένα και μη.
«Χρειάζεται μια δραστική πολιτική για την αντιμετώπιση της κατάστασης, εν μέρει συνδυαζόμενη με την επανάκαμψη κατοίκων και επαγγελματιών στο κέντρο και εν μέρει με τη δυνατότητα νέων επενδύσεων», τονίζεται στη μελέτη.
Ταυτόχρονα, η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και δράσεις για την αντιμετώπιση της υψηλής συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας εξακολουθούν να παραμένουν στο επίκεντρο του νέου προγράμματος.
Μεταξύ των προτάσεων, περιλαμβάνεται η επανα-χρήση εγκαταλειμμένων κτιρίων και κτιρίων υπό κατάληψη, επιλεκτικές κατεδαφίσεις για την αντιμετώπιση της πυκνής δόμησης και η δημιουργία χώρων πρασίνου, κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό για τις χρήσεις στο κέντρο ώστε να λειτουργήσει η Αθήνα ως προορισμός Σαββατοκύριακου, προσελκύοντας μεγαλύτερη μερίδα επισκεπτών.
«Αστική κρίση» 
Η διαμόρφωση της ΚΥΑ, όπως προτάθηκε από τον δήμο Αθηναίων, περιλαμβάνει ένα σύνθετο πρόγραμμα δράσεων με επτά στρατηγικούς στόχους, 18 άξονες και 64 προτεινόμενες ενέργειες, που στόχο έχουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανατροπή της υποβάθμισης.
Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης βασίζεται στην ανάλογης φιλοσοφίας κοινοτική πρωτοβουλία «urban», που κλήθηκε πιλοτικά να αντιμετωπίσει προβλήματα «αστικών κρίσεων» (urban crises) τη δεκαετία του 1990, εντάσσοντάς τα πλέον στις χωρικές πολιτικές. Ετσι, στο σύνολο των δράσεων που περιλαμβάνονται στο «ΣΟΑΠ» για την Αθήνα, προβλέπεται η στήριξη της οικονομικής βάσης, η επανακατοίκηση του κέντρου μέσω δράσεων ανάκτησης της κοινωνικής και πολιτισμικής συνοχής, η αποκατάσταση της ασφάλειας και της νομιμότητας, η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και η βελτίωση της εικόνας της πόλης.
Οι 18 προτεινόμενοι άξονες δράσης
1. Ενίσχυση επιχειρηματικότητας
2. Ενίσχυση δραστηριοτήτων κέντρου
3. Ενίσχυση πολιτιστικής δημιουργίας


4. Αναθέρμανση αγοράς ακινήτων
5. Ασφαλής διαβίωση
6. Θέματα μεταναστών
7. Κοινωνικές υπηρεσίες
8. Επιστροφή κατοίκων
9. Αστικό τοπίο - τοπόσημα
10. Ελεύθεροι χώροι
11. Ταυτότητα και branding
12. Καθημερινή διαχείριση
13. Κτιριακό απόθεμα
14. Πολεοδομικές δράσεις
15. Βιώσιμη κινητικότητα
16. Περιβάλλον
17. Σχεδιασμός
18. Ψηφιακή πόλη


-