ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

«Να φύγουμε από το ευρώ», λέει ο Μπερλουσκόνι…




Του Γιώργου Δελαστίκ
Πολιτική... «πυρηνική βόμβα» εναντίον του ευρώ και της γερμανικής πολιτικής έριξε προχθές ο δεξιός πολιτικός ηγέτης και μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιταλίας κατά την τελευταία εικοσαετία Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Η ιδέα να βγούμε από το ευρώ μού φαίνεται ριψοκίνδυνη, αλλά αν δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ΕΕ, θα είμαστε υποχρεωμένοι εμείς, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία να βγούμε από το ευρώ για να ξαναγυρίσουμε στο δικό μας νόμισμα» τόνισε ο Μπερλουσκόνι χωρίς περιστροφές. Συνέχισε ακάθεκτος: «Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά έτσι, με το ευρώ που για μας είναι ένα ξένο νόμισμα. Τώρα είμαστε σαν την Αργεντινή!» υπογράμμισε προκαλώντας για μια ακόμη φορά πανευρωπαϊκή αίσθηση. Η λύση που προτείνει είναι σαφής και απολύτως συγκρουσιακή με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα του Βερολίνου.
«Η ΕΚΤ πρέπει να εγγυηθεί το δημόσιο χρέος όλων των χωρών (σ.σ. εννοεί των κρατών - μελών της ΕΕ), πρέπει να τυπώνει χρήμα και να εκδίδει κρατικά ομόλογα. Να κάνει όλα αυτά τα οποία δεν έχει θελήσει η Γερμανία» πρόσθεσε με κατηγορηματικό τρόπο, πριν διατυπώσει τον κύριο όρο της πολιτικής που ο δεξιός Ιταλός ηγέτης θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να παραμείνει η Ιταλία στην Ευρωζώνη: «Πρέπει να επιβάλουμε στη Γερμανία, η ΕΚΤ να γίνει κεντρική τράπεζα όλων των κρατών. Αν αυτό δεν γίνει, τότε θα είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να βγούμε από το ευρώ»!

Ο Μπερλουσκόνι μπορεί να είναι από πολιτική σκοπιά μια χυδαία και απεχθής προσωπικότητα που με την προκλητική και ξεδιάντροπη συμπεριφορά του αποκαλύπτει τη διαφθορά, τη χυδαιότητα και το μηδαμινό πολιτικό μέγεθος των σημερινών ηγετών της Ευρώπης. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι ταυτόχρονα είναι ένας από τους κορυφαίους πετυχημένους επιχειρηματίες του ανεπτυγμένου ιταλικού Βορρά, της οικονομικής καρδιάς της τέταρτης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Εχει τεράστια πολιτική σημασία ένας επιχειρηματίας και πολιτικός σαν τον Μπερλουσκόνι να θεωρεί την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ ως αναγκαία προϋπόθεση επιβίωσης μιας από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης. Οταν ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες και μάλιστα της τέταρτης οικονομίας της ΕΕ, της Ιταλίας, λέει το εκπληκτικό... «τώρα είμαστε σαν την Αργεντινή (!)», τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από όσο υποδηλώνει η πολιτική επιρροή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Την έκταση της πολιτικής πρόκλησης για το ευρώ στην Ιταλία αποκάλυπτε κύριο άρθρο της σοβαρής δεξιάς γερμανικής εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», το οποίο δημοσιεύτηκε την ίδια ημέρα που ο Μπερλουσκόνι έδινε τη ραδιοφωνική του συνέντευξη. «Πέντε κόμματα, τα οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχουν προοπτική να συγκεντρώσουν περίπου το 60% των ψήφων, επιδιώκουν τώρα με οξείς τόνους την έξοδο από το ευρώ, ένα δημοψήφισμα για την έξοδο ή πλήρως νέες συνθήκες (σ.σ. της ΕΕ) ως προϋπόθεση για την παραμονή της Ιταλίας στη Νομισματική Ενωση» έγραφε στην αρχή του άρθρου της η γερμανική εφημερίδα. «Ο ηγέτης μάλιστα του κόμματος της Λίγκας του Βορρά λέει ότι το ευρώ είναι τμήμα ενός εγκληματικού σχεδίου για τον πλουτισμό της Γερμανίας και την κυριαρχία επί της Ιταλίας» προσθέτει με μάλλον γνήσια έκπληξη ο Γερμανός αρθρογράφος. Αν σκεφτεί κανείς ότι η Λίγκα του Βορρά μέχρι πρόσφατα εξέφραζε τους πιο «γερμανόφρονες» Ιταλούς, η εκ βάθρων ανατροπή της πολιτικής του κόμματος αυτού υποδηλώνει σοβαρότατες πολιτικές ανακατατάξεις αναφορικά με τον ραγδαία αναπτυσσόμενο αντιγερμανισμό σε μεγάλα πλέον τμήματα των ευρωπαϊκών λαών.
Οπως φαίνεται πάντως και από το άρθρο της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», οι Γερμανοί προτιμούν να δείχνουν την περιφρόνησή τους προς τους Ιταλούς παρά να αλλάξουν πολιτική. «Οι Ιταλοί πολιτικοί υπόσχονται ότι η Ιταλία χωρίς το ευρώ θα γίνει ένα τεμπελχανείο (!), με περισσότερο πληθωρισμό ως υποθετικό ''λιπαντικό της ανάπτυξης'' ή με μια άνετη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους μέσω της κεντρικής τράπεζας» αναφέρει επιθετικά η γερμανική εφημερίδα. Με τέτοια νοοτροπία των Γερμανών, η έκρηξη στην Ευρώπη ολόκληρη κατά της πολιτικής του Βερολίνου δεν θα είναι μόνο εκλογική...
*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Πέμπτη 8 Μαίου 2014