ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Όποιος καεί από τη Σαμπιχά, φυσάει και το Γλέζο…




Τελικά ο  Αλέξης Τσίπρας ακροάστηκε το αίτημα του «Νέου Αγωνιστή-Δίκτυο Αριστερών Σοσιαλιστών», που ζητούσε την επιλογή του Μανώλη Γλέζου στο ευρωψηφοδέλτιο. Η πρόταση είχε κατατεθεί στη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ από τις 15/4, είχε μάλλον παρακαμφθεί λόγω των εξελίξεων και δεν είχε δημοσιευθεί στην ΑΥΓΗ, παρά το γεγονός ότι είχε μορφή ευανάγνωστου  άρθρου. Έλεγε το κείμενο του Νέου Αγωνιστή κ.ά, που αποτελούσαν συνιστώσα του παλιού προσυνεδριακού ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ :
 Είναι απαραίτητο στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να τεθεί το θέμα των γερμανικών οφειλών με τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση, ως το πρώτο κεφάλαιο μιας Ευρώπης των λαών. Στον αγώνα αυτό για δικαιοσύνη και αποζημίωση, ο συμβολισμός και η παρουσία του-  κατά Ντε Γκωλ - «πρώτου παρτιζάνου της Ευρώπης», του Μανώλη Γλέζου, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη.
Η παρουσία του Γλέζου στο Ευρωκοινοβούλιο, σε συνδυασμό με την πατριωτική απεύθυνση του Αλέξη Τσίπρα προς τους ψηφοφόρους, στοιχειοθετούν ένα μέτωπο διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών καθόλου ευκαταφρόνητο. Σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ωριμάζει η αυτογνωσία, ότι το  εγχείρημά του (επί του παρόντος και επ’ αόριστο) δεν βασίζεται κυρίως σε αριστερούς ή έστω οπαδούς, αλλά σε καθημαγμένους ψηφοφόρους. 
Είπε ο Τσίπρας :
«Καλούμε όλους του Έλληνες και τις Ελληνίδες, όλους τους Έλληνες πατριώτες ανεξάρτητα από το αν βρέθηκαν ποτέ στην κάλπη της Αριστεράς ή αν πιστεύουν στις ιδέες της Αριστεράς να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για να μπει ένα τέρμα σε αυτήν την καταστροφή που βιώνει ο τόπος μας τα 4 τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του μνημονίου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ «φυσάει» το Γλέζο στην Ευρώπη, κι αυτό δεν συνιστά «δυσμενή μετάθεση» ή «φύσημα»  δημοσιοϋπαλληλικού τύπου, αλλά τοποθέτηση σε ένα νευραλγικό πόστο για τη δημοσιοποίηση της ελληνικής υπόθεσης.  Απομένει βεβαίως η «σκιά» από την υπόθεση της Σαμπιχά, δηλωτική (σε τελική –τελική ανάλυση)της «κατευναστικής» έως ενδοτικής στάσης ,που υιοθετεί μεγάλο μέρος του κόμματος  για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και το κρίσιμο ερώτημα σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία στο Αιγαίο και στη Κύπρο , είναι αν ο «βαθύς» ΣΥΡΙΖΑ μπει σε νέες σκέψεις, ή αφεθεί στις αδράνειες του παρελθόντος….