ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη, 8 Απριλίου 2014

Η ανακοίνωση του τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ….Σημείωση ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Η λεγόμενη «μικρή επιχειρηματικότητα» στο χώρο του ελληνικού τουρισμού, σε αντιπαράθεση με τον συμβατικό «ενσταβλισμένο» τουρισμό, εκπροσωπεί την ποιότητα. Είναι η – μερική έστω- διάψευση της απόφανσης του Εντγκάρ Μορέν για τον σημερινό τουρίστα : Υπνοβάτης. Είναι το προστάδιο  μιας γενναία εξόδου  στις αγορές,  υπό τη σημαία ενός νέου, αφτιασίδωτου, γειωμένου και ποιοτικού τουρισμού . Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση…

ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με τη χτεσινή παρέμβαση του στην 17η Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος, το τμήμα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ρητά αυτό που συνομολογείται εδώ και αρκετό καιρό – ότι όλες οι πρόσφατες παρεμβάσεις της μνημονιακής κυβέρνησης επιταχύνουν τη διάλυση της μικρής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Κέρκυρας και υπεύθυνος Τουρισμού Στέφανος Σαμοΐλης ανέλυσε τη συγκυρία ως ιδιαίτερα δυσμενή για τις μικρές επιχειρήσεις του τουρισμού και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ειδικότερα. Το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που κυρώθηκε «κατά παραγγελία» του ΟΟΣΑ στα όρια της αντισυνταγματικότητας προώθησε σειρά διατάξεων, οι οποίες απελευθερώνουν τον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων σε βαθμό απορρύθμισης, αθέμιτου ανταγωνισμού και διάλυσης.

Η κατάργηση του θεσμού της θεώρησης τιμών, η προώθηση των αστικών μισθώσεων για την ενοικίαση βιλών ή διαμερισμάτων, η εισαγωγή της έννοιας των μονοκατοικιών μέχρι 80 τ.μ. ως τουριστικών επαύλεων και η άρση της υποχρεωτικότητας εγγραφής σε επιμελητήρια εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τον κλάδο των μικρών καταλυμάτων. Ο τελευταίος, έτσι κι αλλιώς, στραγγαλίζεται από την δυσβάστακτη και ταξική φορολογία (έμμεση και άμεση), τα έντονα φαινόμενα εποχικότητας και το διαχρονικά στρεβλό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, που τροφοδοτεί το all inclusive, τη συγκεντροποίηση και τα μονοπώλια.

Ο τουρισμός δε μπορεί να είναι υπόθεση από λίγους για λίγους, αλλά πρέπει να σχεδιάζεται με τη συμμετοχή όλης της κοινωνίας και να διαχέει τα οφέλη του στο σύνολο της. Δυστυχώς, όμως, το «success story» που επιχειρεί να οικοδομήσει η υπουργός Τουρισμού έχει ανοίξει το χάσμα ανάμεσα στους μεγάλους και στους μικρούς του τουρισμού. Εν τέλει, η αύξηση ορισμένων μόνο μεγεθών δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό στόχο της τουριστικής πολιτικής, όσο ο τουρισμός αποσυνδέεται από την τοπική παραγωγή, την ενίσχυση της εργασίας και την προστασία των τουριστικών πόρων.

Η επανανοηματοδότηση του επιμελητηριακού θεσμού με τη δημιουργία ενός ισχυρού Τουριστικού Επιμελητηρίου, η ανάδειξη συνεργατικών – συνεταιριστικών σχημάτων και δικτυώσεων, η ενίσχυση των προγραμμάτων «Κοινωνικός Τουρισμός» και κατ’ επέκταση του εσωτερικού τουρισμού, η ρύθμιση των οφειλών,  ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις αποτελούν βασικό πυρήνα των προγραμματικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε όλα τα παραπάνω, αλλά και στις δίκαιες διεκδικήσεις του κλάδου των ενοικιαζομένων δωματίων απέναντι στη μνημονιακή καταστροφή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συνεπής σύμμαχος.