ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Δημοκρατία της Ταυρίδας και όχι Κριμαίας




Του Κωνσταντίνου Μπουχέλου*


“Η Ελλάδα απούσα και πάλι από τα στρατηγικά της συμφέροντα”

Η Χερσόνησος στη βόρεια πλευρά της Μαύρης Θάλασσας ανέκαθεν λεγόταν Ταυρίδα (Ταυρίς ή Ταυρική). Ονομάστηκε έτσι από τους Έλληνες πολύ πριν τον έκτο αιώνα π.Χ. όταν δημιουργήθηκαν συστηματικά οι αποικίες τους. Σύμφωνα με τους μύθους της ελληνικής μυθολογίας η ....
 Ταυρίδα είναι ο τόπος στον οποίο στάλθηκε η Ιφιγένεια μετά τη διάσωσή της (θεά Αρτέμιδα) από την ανθρωποθυσία για την οποία την προόριζε ο πατέρας της Αγαμέμνων. Η θεά έφερε τη νεαρή πριγκίπισσα στην Ταυρίδα και την έκανε ιέρεια στον εκεί ναό της.

Μετά την πλήρη επικράτηση των Σοβιετικών ωστόσο, η περιοχή ονομάστηκε το 1921 σε Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κριμαίας υπό τη ρωσική SFSR. Ωστόσο υπάρχουν οργανισμοί οι οποίοι  χρησιμοποιούν την ονομασία Ταυρίδα ακόμη, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταυρίδας,  κύριο πανεπιστήμιο της Κριμαίας.

Ο όρος Κριμαία είναι Ταταρικής προέλευσης, Η μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων στην Κριμαία σήμερα δεν επιθυμεί απόσχιση της χερσονήσου από την Ουκρανία. Γι’ αυτό και η Άγκυρα σπεύδει για βοήθεια και συμπαράσταση.



Республика Тавриды Δημοκρατία της Ταυρίδας


Οι πληθυσμοί των Ελλήνων της Ταυρικής Χερσονήσου ανήκουν στους παλαιότερους κατοίκους της αυτής και προϋπήρχαν των Τατάρων και των Καραϊτών, που το νεοσύστατο Ουκρανικό κράτος το 1991 ανεγνώρισε ως τις μόνες «γηγενείς εθνότητες», λόγω της ολιγωρίας των ελληνικών κυβερνήσεων.

Σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση συμπεριφέρεται ωσάν να μην υπάρχει κανένα εθνικό συμφέρον σε σχέση με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει. Στρουθοκαμηλίζει και κρύβεται αφήνοντας τους 150.000 ομογενείς μας της Ουκρανίας παντελώς απροστάτευτους στις αποφάσεις ξένων. Η αλήθεια όμως είναι ότι εάν αυτοί οι άνθρωποι δεν υποστηριχτούν από την Ελληνική Κυβέρνηση τότε κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσουν τα γλωσσικά, μορφωτικά και πολιτιστικά τους δικαιώματα, αλλά πολύ περισσότερο κινδυνεύουν με διώξεις και αφανισμό, γεγονός που θα τους ξερίζωνε  από την Πατρώα Γη τους και θα δημιουργούσε ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης προς την Ελλάδα, η οποία είναι σίγουρο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα αδυνατούσε να αντιμετωπίσει.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι οι Έλληνες της Κριμαίας – Ταυρίδας είναι στην πλειονότητα τους Ρωσόφωνοι και Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ενώ οι Τάταροι είναι Μουσουλμάνοι και πλέον υπό την προστασία της Τουρκίας είναι λογικό να υπάρχει έντονη ανησυχία από τους Ομογενείς αδελφούς μας.  Ήδη όπως έγινε γνωστό η νέα Κυβέρνηση του Κιέβου έχει προβεί σε μέτρα κατάργησης της Ελληνικής γλώσσας της μειονότητας γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη μεγάλη κοινότητα της Κριμαίας – Ταυρίδας, ενώ υπό την απειλή των Ρώσων  υποστηρίζει την  εμπλοκή της Τουρκίας στην Κριμαία. «Οι Ουκρανοί και οι Τάταροι της Κριμαίας είναι φυσικοί σύμμαχοι κατά της ρωσικής παρέμβασης στην περιοχή» υπογραμμίζει ο Τούρκος ιστορικός Καχραμάν Σαγκούλ.
ΠΗΓΗ  PEEGEP
*Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου