ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ActionAid : Χώρες προς πώληση…




Κάποιοι φαντασιώνουν τον θρίαμβο του Νόμου της Αξίας, την εκσυγχρονιστική  διαχείριση  των παραγωγικών πόρων του τρίτου κόσμου, την υπέρβαση της υπανάπτυξης με επιχειρηματικές μεθόδους. Και όμως, παρά  τα ιδεολογικά φρου-φρου και αρώματα, πρόκειται για απλή αποικιοκρατία που «σφάζει με το βαμβάκι». Που επανεγκαθίσταται ασύστολα  εκεί  από όπου διώχτηκε με απειράριθμες θυσίες.. .
Η νεοαποικιοκρατία εντός του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής γίνεται πλέον αισθητή στις αφρικανικές κοινωνίες.  Γίνεται  ακόμη  το  μοτίβο  Ρουμάνων   ακτιβιστών, που διαβλέπουν  μέσα στις αγορές μεγάλων εκτάσεων  γης  την  έξωση και συντριβή της παλιάς αγροτικής κοινωνίας.
Η νέα εξέλιξη πραγμάτων σκιαγραφείται στο  ντοκυμαντέρ της ActionAid «Countries for sale?» [«χώρες προς πώληση»] που θα πρωτοπαιχθεί την Πέμπτη 3 Απριλίου στις 20.15 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο, Συγγρού 106, κοντά στο μετρό Συγγρού – Φιξ :   Δείχνοντας  με συγκλονιστικό τρόπο πώς πλούσιες χώρες και μεγάλες εταιρείες εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται τον πλούτο της Αφρικής, εφαρμόζοντας μια νέα μορφή αποικιοκρατικής πολιτικής, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η ActionAid  ταξίδεψε  σε μια από τις πιο όμορφες χώρες της Αφρικής, τη Μοζαμβίκη, για να ερευνήσει  το θέμα της αρπαγής γης των φτωχών αγροτών από τεράστιες πολυεθνικές εταιρίες βιοκαυσίμων και  για να διερευνήσει  τον ρόλο που παίζουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές. Εκεί συνάντησε  αγρότες που έχασαν τη γη τους και δυσκολεύονται να συντηρήσουν τις οικογένειες τους χωρίς να μπορούν να φανταστούν τον ρόλο που παίζουν στην δυστυχία τους, άνθρωποι που δεν έχουν δει ποτέ και ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Μετά τη προβολή του ντοκυμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση με δύο ακτιβιστές από τη Μοζαμβίκη, που έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες εταιρείες για να υπερασπιστούν τη γη τους.

Η είσοδος είναι δωρεάν. Πρέπει όλοι να είμαστε εκεί!