ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Δημοκρατικό και πατριωτικό προσκλητήριο





Του Γιάννη Μπαλάφα*



Λέει ο Μπαλάφας :



«Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης….. έχει απευθύνει ένα δημοκρατικό και πατριωτικό προσκλητήριο…..

 ….ένα προσκλητήριο που δεν διαιρεί τους πολίτες σε δεξιούς και αριστερούς, αλλά τους ενώνει σε μια πλατιά κοινωνική συσπείρωση, αλλά και σε μια ισχυρή πολιτική συμμαχία»



Ως εδώ πολύ καλά, αυτά εξ άλλου λέγαμε κι εμείς  στην «Επιτροπή θέσεων» του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πέρυσι τέτοια εποχή, και μας κοιτάζανε με μισό μάτι κάποιοι…. «Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα», λέει το γνωμικό –  κι εμείς δεν θα μιζεριάσουμε υπενθυμίζοντας σε κάποιους τι έλεγαν  , για να εισπράξουμε  τα ένσημα του «πρωτοπόρου» … Όμως τι θέλει να πει ο Μπαλάφας  γράφοντας ότι


«….Οι δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται η αξιωματική αντιπολίτευση περιλαμβάνονται σε ένα πλατύ φάσμα, από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά μέχρι την αριστερή σοσιαλδημοκρατία»….

Γιατί επιμένει σε έναν άχρηστο ιδεολογικό μαντρότοιχο, που ακυρώνει τις αφετηριακές του σκέψεις;




ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΠΑΛΑΦΑ






Το 2014 ξεκινά με την ελπίδα να ξαναγεννιέται. Η μεγάλη πλειονότητα του λαού μας έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι από τις μνημονιακές κυβερνήσεις δεν έχει τίποτε καλό να περιμένει, τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Γι’ αυτό, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αρχίζουν να στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός ορατό πλέον μέσα στην κοινωνία, αλλά και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης.
Αυτή η αισιόδοξη προοπτική δεν πρέπει να οδηγεί στον όποιο εφησυχασμό. Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές και εντολοδόχοι της αντιδρούν και θα αντιδρούν μέχρι τέλους με κάθε μέσο.
Για να αποκρούσει αυτές τις αντιδράσεις, αλλά και να υπερβεί τις τεράστιες αυριανές δυσκολίες για την ανασυγκρότηση της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, από σήμερα, οφείλει να επιδιώκει συστηματικά την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση του λαού, μια παλλαϊκή ουσιαστικά ενότητα.
Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανταποκρινόμενη στο κεντρικό αυτό καθήκον, έχει απευθύνει ένα δημοκρατικό και πατριωτικό προσκλητήριο. Ένα προσκλητήριο προς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που πιστεύουν στη δημοκρατία και ταυτόχρονα πονάνε τον τόπο τους και τους ανθρώπους του, ενάντια σε όσους επιβουλεύονται τη ζωή και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Είναι ένα προσκλητήριο που δεν διαιρεί τους πολίτες σε δεξιούς και αριστερούς, αλλά τους ενώνει σε μια πλατιά κοινωνική συσπείρωση, αλλά και σε μια ισχυρή πολιτική συμμαχία.
Συσπείρωση και συμμαχία μαχητική, αντιμνημονιακή, λαϊκή, μέσα στην κοινωνία, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο.
Η συσπείρωση των κοινωνικών δυνάμεων, στην παρούσα συγκυρία, αποτελεί προτεραιότητα. Βασικά, η προσπάθεια είναι να βρεθούν στο ίδιο μετερίζι, με τις δράσεις τους, οι άνεργοι, οι μισθωτοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα (έμποροι, βιοτέχνες, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι), δηλαδή οι κοινωνικές ομάδες που πλήττονται βάναυσα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης - λιτότητας - υπερχρέωσης. Και ακόμη, δεν πρέπει να αποκλεισθεί η συμπόρευση, σε συγκεκριμένα ζητήματα, με ορισμένα τμήματα του επιχειρηματικού κόσμου, που δραστηριοποιούνται σε ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς της πραγματικής οικονομίας, μακριά από την παρασιτική διαπλοκή.
Η πολιτικοκοινωνική αντιπαράθεση στη χώρα μας, αλλά και πανευρωπαϊκά, είναι τόσο σκληρή, τα συμφέροντα που διακυβεύονται ως προς το αύριο των κοινωνιών μας τόσο μεγάλα, οι κυρίαρχες δυνάμεις τόσο αμείλικτες, που είναι εντελώς αναγκαία η μέγιστη δυνατή κοινωνική συσπείρωση. Εξάλλου το κοινωνικό μπλοκ που αδρά περιγράψαμε παραπάνω, πέρα από υφιστάμενες διαφορές, ενδιαφέρεται στο σύνολό του για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, για τη στοιχειώδη ενίσχυση κατώτατων μισθών και συντάξεων και τη συνεπαγόμενη ενίσχυση της ζήτησης, για να μπει φρένο στα «λουκέτα» και την ανεργία, για να κινηθεί στοιχειωδώς η αγορά και η παραγωγή, για να διασωθεί το κοινωνικό κράτος κ.ο.κ. Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στην επίτευξη αυτής της κοινωνικής συσπείρωσης είναι αποφασιστικός.
Από το κοινωνικό μπλοκ της δημοκρατικής ανατροπής, είναι σκόπιμη η αναφορά σε δύο ομάδες, με βάση κριτήρια ηλικιακά.
Η πρώτη ομάδα είναι οι πολίτες άνω των 60-65 ετών, μια ηλικιακή ομάδα για την οποία, σε όλες τις μετρήσεις, η καταγραφή είναι ισχυρά μειοψηφική για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με το δημοκρατικό και πατριωτικό μήνυμά του, ο ΣΥΡΙΖΑ τούς καλεί να ξεπεράσουν τις αναστολές ή και τον φόβο που σπέρνει η κυβερνητική μαύρη προπαγάνδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους πάρει τα σπίτια (!), τις καταθέσεις (!) και θα τους ρημάξει στους φόρους (!). Τους καλεί, ξεπερνώντας διαιρέσεις του παρελθόντος, να συστρατευθούν στον αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια.
Η δεύτερη ομάδα, στην οποία ιδιαίτερα απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η νέα γενιά, οι ηλικίες 20-30 ετών. Αναφερόμαστε στα νέα παιδιά που οι κυβερνητικές πολιτικές της λιτότητας των μνημονίων τα κρατάνε στην ανεργία και το περιθώριο ή τα αναγκάζουν να ζουν με 200-300 ευρώ τον μήνα ή τα στέλνουν μετανάστες ακόμη και στην Αυστραλία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εκπονήσει ένα πειστικό σχέδιο ανάκαμψης και ανάσχεσης της ανεργίας, ώστε να πείσει τους νέους αυτούς ανθρώπους ότι μπορούν να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.
Η κοινωνική συσπείρωση είναι η στέρεη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούν και οι πολιτικές συμμαχίες τις οποίες επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται η αξιωματική αντιπολίτευση περιλαμβάνονται σε ένα πλατύ φάσμα, από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά μέχρι την αριστερή σοσιαλδημοκρατία.
Είναι ενθαρρυντικό ότι, πέραν της Ακροδεξιάς, με δεδομένη την εξαίρεση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και παρά τον αυτοαποκλεισμό του ΚΚΕ, έχουν διαμορφωθεί, μέσα και έξω από τη Βουλή, πολιτικές συλλογικότητες, πολιτικές ομάδες, αλλά και προσωπικότητες που αντιμετωπίζουν θετικά την πολιτική συμπαράταξη με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τη συμμετοχή σε ισότιμη βάση ορισμένων από τις παραπάνω δυνάμεις στην εκλογική εκστρατεία και στα ψηφοδέλτια νίκης του κόμματος, προσβλέπει στην ολόπλευρη μετεκλογική συνεργασία, με όλες αυτές τις δυνάμεις, αλλά και με άλλες που θα απελευθερώνει και θα κινητοποιεί η δυναμική της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Για να στηριχθεί μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας και πατριωτικής ευθύνης και να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στη χώρα μας.


* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ