ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Κασουλίδης: Είμαστε έτοιμοι για ενδεχόμενες προκλήσεις στην ΑΟΖ

Από το τακτικότατο και πλουσιότατο ηλεκτρονικό δελτίο του Γιάννη Ματιάτου, επιστημονικού συνεργάτη του βουλευτή Απόστολου Αλεξόπουλου, σημειώνω μια αναφορά στα στρατιωτικά γυμνάσια Κύπρου και Ισραήλ…

Γι αυτά δηλώνει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης : «…. εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης και είναι που διεξάγονται και με άλλες χώρες…».

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και σενάρια και έχει μελετήσει τρόπους αντίδρασης σε ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι, από την ημέρα που άρχισε η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 δεν υπήρξε ουσιαστική παρενόχληση από την Τουρκία. Μπορεί, σημείωσε, να υπήρξε εκ του μακρόθεν παρακολούθηση και μάλιστα στιγμιαία, αλλά όχι παρενόχληση.

Η εφημερίδα «Πολίτης» γράφει ότι η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ θα πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας αεροπορική άσκηση εντός του FIR Λευκωσίας. Στο πλαίσιο της άσκησης θα πετάξουν εντός του FIR και πάνω από τα οικόπεδα 4, 5, 6, 7, 10, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ περίπου 40 μαχητικά του Ισραήλ καθώς και πέντε αεροπλάνα «Gulfstream5» για σκοπούς συντονισμού.

Η εμπλοκή της Λευκωσίας στην άσκηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναβαθμίζεται και από τη χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέα Παπανδρέου» από αεροσκάφη του Ισραήλ.

(http://www.energypress.gr/news/Kasoylidhs:-Eimaste-etoimh-gia-endehomenes-proklhseis-sthn-AOZ

Σχόλιο ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Αυτές οι δραστηριότητες Κύπρου και Ισραήλ με στόχο την «έρευνα και διάσωση» (πλοίων που βούλιαξαν, αεροπλάνων που έπεσαν, ναυαγών που θαλασσοπνίγονται κλπ.) είναι πολύ συγκινητικές, αλλά άκρως προσχηματικές…Όταν οι δικοί μας «προοδευτικοί» ακούνε περί αναβίωσης του ενιαίου αμυντικού και οικονομικού δόγματος Ελλάδας –Κύπρου και γιουχάρουν, η Κύπρος είναι επόμενο να αναζητήσει όπου μπορεί την ασφάλειά της....