ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Παπαδημούλης : Ή ευρύ αντι-Μερκελικό μέτωπο ή διάλυση της Ευρωζώνης…



Μιλώντας  στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM (Ν.Χατζηνικολάου), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι το δόγμα Μέρκελ καταστρέφει τον ευρωπαϊκό Νότο, οξύνει τις δομικές στρεβλώσεις της Ευρωζώνης,  απειλεί με διάλυση την ίδια την Ευρωζώνη και  δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Ευρώπη της συνοχής, της αλληλεγγύης και της σύγκλισης …. Γι’ αυτό το λόγο, στο επόμενο διάστημα ή θα δημιουργηθεί ένα ευρύ αντι-Μερκελικό μέτωπο που θα είναι ευρύτερο μιας συμμαχίας του Νότου ή η Ευρωζώνη κινδυνεύει με διάλυση. Χρειάζεται να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία μέσα στην Ευρώπη, με πυρήνα τις δυνάμεις του Νότου, αλλά ευρύτερη από αυτές.

Οι χώρες-πειραματόζωα, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να πάψουν να είναι οι «καλοί μαθητές» του δόγματος Μέρκελ και να πρωτοστατήσουν με όρους αξιοπρέπειας και σύγχρονου πατριωτισμού σ’ αυτήν την προσπάθεια. Αν πάντως φτάσουμε στο σημείο να διαλυθεί η Ευρωζώνη σενάριο που καθόλου δεν αποκλείεται, σενάριο που θα έπρεπε να εξετάσει με πρωτοβουλία της η κυβέρνηση, δεν θα χάσει μόνο ο ευρωπαϊκός Νότος, θα χάσει πρωτίστως η Γερμανία.



Μόνο με πολιτική λύση μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Διότι οι πολίτες της Ευρώπης δεν πείθονται πλέον ότι η περίπτωση κάθε χώρας -Ελλάδας, Κύπρου, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας κ.ο.κ- είναι διαφορετική. Οι ζημιές που παθαίνουν οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου οφείλονται στο γεγονός ότι η Ευρωζώνη έχει οικοδομηθεί με μία αρχιτεκτονική που θυμίζει…Καραγκιόζη: τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σας, πάλι δικά μου. Αυτή τη στιγμή, και με το «χτύπημα» των καταθέσεων στην Κύπρο, έχουμε μία ακόμη μαζικότερη μετανάστευση κεφαλαίου στις τράπεζες του Βορρά, πράγμα που απειλεί με ένα νέο κύκλο ύφεσης και ανεργίας τον ήδη βυθισμένο στην ύφεση Νότο και δη την Ελλάδα.

 

Δεν θέλουμε επιστροφή στη δραχμή, αλλά, στη διακήρυξή μας, στα συνθήματά μας, έχουμε πει ότι είμαστε εναντίον της πολιτικής του «πάση θυσία στο ευρώ», διότι αυτό το ζούμε με το μνημόνιο τρία χρόνια τώρα και οδηγεί από αδιέξοδο σε αδιέξοδο. Αλλά επίσης, είμαστε εναντίον της αυταπάτης ότι η επιστροφή στη δραχμή θα μας λύσει το πρόβλημα. Οι γειτονικές μας χώρες που λέγονται Βουλγαρία και Ρουμανία δεν έχουν ευρώ, αλλά έχουν σκληρό μνημόνιο, ΔΝΤ, φτώχεια και ανεργία. Επομένως, ο στόχος μας είναι η ήττα αυτών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που συνθηματολογικά αποκάλεσα «δόγμα Μέρκελ» και η αντικατάστασή τους με πολιτικές ανάπτυξης που απαιτούν επαναθεμελίωση της Ευρώπης. Για μας επιλογή είναι η αναθεμελίωση της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα, είμαστε ανήσυχοι, χωρίς ωστόσο να είμαστε φοβισμένοι. Διότι, όταν είσαι με το χέρι απλωμένο, οικονομικά αποδυναμωμένος και υπερχρεωμένος, τότε η διαπραγματευτική σου ισχύς είναι μειωμένη και η εθνική σου ανεξαρτησία κινδυνεύει. Ας μην ξεχνάμε την πρόσφατη ωμή παρέμβαση της τουρκικής πλευράς, δια του κ. Νταβούτογλου, που είπε «ή μοιραζόμαστε τα κοιτάσματα της Κύπρου ή διχοτόμηση». Αυτό δεν είναι μόνο μία προκλητική απειλή προς την Κυπριακή δημοκρατία, είναι και ένα μήνυμα προς την Ελλάδα. Γι’αυτό, είναι επείγουσα ανάγκη να συγκροτηθεί επιτέλους ένα ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

Η Αριστερά, στις δύσκολες στιγμές αυτού του τόπου -γερμανική Κατοχή, δικτατορία- πρωτοστάτησε στην έκφραση του πατριωτικού αισθήματος των Ελλήνων. Σήμερα, που εγείρονται και θέματα εθνικής αξιοπρέπειας, εθνικής ανεξαρτησίας κι όχι μόνο κοινωνικής δικαιοσύνης, η Αριστερά οφείλει, την ίδια ώρα που έχει σαφές μέτωπο στον εθνικισμό ν’ αναδυθεί στην κατεξοχήν πατριωτική δύναμη που θα πει «όχι» στη λογική του προτεκτοράτου, «όχι» στην κηδεμονία. Απαιτείται να δώσουμε ένα σύγχρονο περιεχόμενο στην έννοια του πατριωτισμού, που σημαίνει «αγαπώ την πατρίδα μου, χωρίς να μισώ την πατρίδα των άλλων».