ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ




 Το έχουμε γράψει και  πει μερικές χιλιάδες φορές, θα το ξαναπούμε και  τώρα : Η υπέρβαση του Μνημονίου και των αποικιακών εξαρτήσεων της χώρας απαιτεί μια γιγαντιαία ενότητα, ένα Υπέρ-μέτωπο, μια σύγκλιση της μεγάλης  πλειοψηφίας του λαού μέσα στα πλαίσια  μιας δημοκρατικής πανστρατιάς. Σε αυτή τη πανστρατιά  η Αριστερά θα έχει de facto και όχι ex officio – δηλαδή εκ των πραγμάτων, από την ίδια της τη φύση με το απαράμιλλο φιλότιμό της , και όχι από τον αυτοπροβιβασμό της  σε αρχιστράτηγο -   την πρωτοβουλία των κινήσεων. 

Με τις δικές του «συγκλισιακές» διαδικασίες αλλά και τη παρέμβασή του στη κοινωνία, Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ήδη «προβάρει» ένα μεγάλο μέτωπο, διακριτό από τα ολιγομελή μέτωπα της περιόδου των πλατειών και της χύμα αγανάκτησης – που ήταν πρωτίστως μέτωπα κάποιων με τον εαυτό τους και  με  δικό τους  τον ηγετικό ρόλο… Με βάση αυτή την αρνητική  εμπειρία, αλλά και με βάση  την θετική εμπειρία της Βενεζουέλας, ο Αλέξης Τσίπρας  προαναγγέλλει ένα ακόμη, μεγαλύτερο  μέτωπο,  που είναι ικανό να διεκπεραιώσει  μεγάλο ιστορικό έργο – πιλοτικό για όλο τον ευρωπαϊκό νότο…
Αντιγράφω από το ECOLEFT :

«Μέτωπο ενάντια στην «συμμαχία του Μνημονίου» προαναγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας και ταυτόχρονα επαναφέρει το αίτημα για εκλογές. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα υπόσχεται ότι δεν θα διστάσει την οποιαδήποτε υπέρβαση, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για «κυβέρνηση λαϊκής σωτηρίας», ακόμα και με «δεξιούς υπουργούς» κατά τα πρότυπα του Τσάβες!

Μιλώντας στη διημερίδα της Λούκας Κατσέλη , μόλις επέστρεψε από τη Βενεζουέλα, είπε χαρακτηριστικά: «Και μιας και έρχομαι από τη Βενεζουέλα, ο Τσάβες πριν από 14 χρόνια όταν έφτιαξε τη πρώτη επαναστατική κυβέρνηση με πρόταγμα την ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και τη κοινωνική δικαιοσύνη, ξέρετε όρκισε και υπουργούς όχι από το χώρο του κέντρου αλλά και από το χώρο της δεξιάς τότε.
Η κυβέρνησή του δεν ονομάστηκε τότε κυβέρνηση της αριστεράς αλλά κυβέρνηση λαϊκής σωτηρίας. Έχει κανείς από εσάς αμφιβολία για το αν ήταν ή όχι αριστερή κυβέρνηση; Μπορείτε να μου δώσετε παραδείγματα μήπως, από μια κυβέρνηση πιο αριστερή από αυτή; Πιστεύω πως όχι».
Παράλληλα έστειλε μήνυμα στα άλλα κόμματα της Αριστεράς, κυρίως όμως σε όσους στο εσωτερικό του κόμματός του αντιδρούν στην αντιμνημονιακή κυβέρνηση προσωπικοτήτων που πλέον προωθεί η ηγεσία της Κουμουνδούρου, εμμένοντας στις αποφάσεις για μια αριστερή κυβέρνηση: «Μια αριστερά που σε περίοδο καταστροφής, κάνει σα τη γεροντοκόρη ή σαν το γεροντοπαλίκαρο, το ένα μας ξινίζει και το άλλο της βρομάει, δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Ή μια αριστερά που το σκέφτεται στο όνομα της καθαρότητάς να αναζητήσει συμμαχίες μη τυχόν της πει κανείς ότι συζητά με το διάβολο, δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσει το διάβολο. Θα τον έχει απέναντι, θα τον ξορκίζει αλλά ποτέ δε θα τον νικήσει» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ίδια η διημερίδα, άλλωστε, στέφθηκε με επιτυχία. Σηματοδοτεί πλέον και επισήμως τη συνεργασία της Λούκας Κατσέλη (προσοχή: τη συνεργασία, όχι την ένταξη ή την κοινή κάθοδο σε ψηφοδέλτιο) και του Γεράσιμου Αρσένη και την πιθανή συστράτευση με πρόσωπα όπως ο Χάρης Καστανίδης (που θέτει τους δικούς του όρους), ο Σπύρος Κουβέλης ή η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Βέβαιη πρέπει πλέον να θεωρείται η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη που αποχώρησαν από τη ΔΗΜΑΡ, με επικεφαλής τον Ανδρέα Νεφελούδη και τους δύο διαγραφέντες βουλευτές Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρη Μουτσινά.
Τη συνεργασία με τη Κουμουνδούρου επιζητά και ένα μέρος των Οικολόγων-Πράσινων, με την πρώην επικεφαλής Ιωάννα Κοντούλη να φέρεται ως πιο «θερμή». Αντιθέτως στη διημερίδα ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Χρυσόγελος φάνηκε διστακτικός σε μια τέτοια κατεύθυνση.