ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΚΕΡΔΗ


 
Όταν σκέπτομαι τα μνημόνια, δεν σκέπτομαι  μόνο όσους  πλήττονται  άμεσα από την κρίση.…Ακόμη   μπαίνω σε σκέψεις για κάποιες  δημιουργικές δυνάμεις της χώρας,  που δεν  αναδύονται ή  δεν εκδηλώνονται, γιατί ο κοινωνικός περίγυρος   έχει τη προσοχή του στραμμένη αλλού.

Λόγου χάρη : Σε συνθήκες καταβύθισης του  ελληνικού  ΑΕΠ , είναι προφανώς εκτός τόπου και χρόνου η αναφορά  στην ανάγκη νέων δεικτών  «Καθαρής Εγχώριας Ευημερίας» -   όπως αυτών που απασχολούσαν τη σκέψη  πρωτοπόρων  οικονομολόγων  και  διεθνών αναλυτών στα μέσα της περασμένης δεκαετίας,  ακόμη και στα πλαίσια μιας ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ…Αυτή η «στατιστική της ανθρώπινης κατάστασης», που απέβλεπε στη συνεκτίμηση αριθμήσιμων στοιχείων  και ποιοτικών παραμέτρων ζωής, θα φαινόταν αλλόκοτη  σε αρκετές χώρες,  μέσα στις συνθήκες της νεοφιλελεύθερης επίθεσης εναντίον του  βιοτικού επιπέδου των λαών…..
Σήμερα η  αναπόφευκτη  «διαπασών»  του οικονομίστικου λόγου και της  τραπεζικής κουλτούρας  προξενεί αυτό που οι δικηγόροι στις αίθουσες των δικαστηρίων  προσδιορίζουν  ως «διαφυγόντα κέρδη» -  δηλαδή οφέλη  ανεπίδοτα και καταχωρημένα στα αζήτητα της κοινωνίας…Παρακολουθούμε επομένως   την εκδίπλωση της δημιουργικότητας σε άλλες  περιοχές του κόσμου, χωρίς   εμείς να μπορούμε  να απαγκιστρωθούμε  από τις πιο στοιχειώδεις βιοτικές φροντίδες.

 Ποιος  θα μπορούσε να σκέπτεται  και να συζητάει στα σοβαρά για την αισθητική ανάπλαση του οδικού χώρου, όταν υπερέχουν συντριπτικά  οι προβληματισμοί και οι αγωνίες μπροστά  στην ιδιωτικοποίηση αυτού του χώρου (διόδια) ή στην ατελή συντήρησή του λόγω  της μνημονιακής λεηλασίας των δημόσιων  πόρων; Όμως στο Dun Laoghaire της  Ιρλανδίας  ο καλλιτέχνης Edgar Mueller μπορεί να αναπλάθει  εικαστικά, όχι απλώς τις πλευρικές επιφάνειες  που πλαισιώνουν ένα συγκεκριμένο δρόμο, αλλά το ίδιο το οδόστρωμα(!), προσδίδοντάς του διάφορες όψεις, και μάλιστα όψεις  που υπό ορισμένη γωνία φαίνονται τρισδιάστατες ! Η  είδηση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «διαδικτυακή αρβύλα», αν δεν υπήρχε «της φωτογραφίας το αληθές», ως τεκμηρίωση του «δαπεδογραφήματος»  του  Mueller.
Πρόσφατα , στις 18 Νοέμβρη, είχαμε την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων -   για να ακούσουμε τις «συνήθεις»  παραινέσεις  για οδική και οδηγική επαγρύπνηση…Όμως  στη περίπτωση του Καναδά και άσχετα με αυτή την «Ημέρα»,  οι «συνήθεις παραινέσεις»  συμπεριελάμβαναν  σε κάποιες περιοχές τη παραγωγή ορισμένων  δαπεδογραφημάτων,  που προσέδιδαν σε επικίνδυνα σημεία του οδικού χώρου όψεις λακούβας ή άλλων εμποδίων ! Στόχος : Να «πεισθεί» ο οδηγός να ανακόψει ταχύτητα για την αποφυγή του κινδύνου….
 Εδώ και τρία χρόνια, εμείς αναλώνουμε  την ευρηματικότητα και την προσοχή μας  στο να κατανοούμε πρωτάκουστους όρους και καταστάσεις . Με κύρια   «παράπλευρη ωφέλεια» , την κατάρρευση του δικομματισμού…