ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Για τη «Θεματική Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ»



Η συνεδρίαση του τμήματος  -  μέχρι στιγμής καλούμενου   «Θεματική Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ»  -  στις 6 Οκτωβρίου 2012,  ήταν αρκετά  παραγωγική, από την άποψη ότι έφερε στην   επιφάνεια πολλές ιδιαίτερες στοχεύσεις , τοπικές ή υπερτοπικές , όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Από την άλλη όμως πλευρά έδειξε ότι τα «ατάκτως ερριμμένα»  θέματα και ενδιαφέροντα  ατόμων σε αυτή τη πρώτη φάση – π.χ διαχείριση παραλιακού μετώπου Σαρωνικού, εκτροπή Αχελώου, διαχείριση απορριμμάτων, παρέμβαση για τα ζητήματα του νερού, προστασία των ζώων  – πρέπει να αρθρωθούν  και να αντιμετωπισθούν πίσω από το πρίσμα μιας σειράς  αρχών .

Ο συγκεκριμένος χώρος έχει ανάγκη από τη  διαμόρφωση μιας ολιστικής άποψης, έτσι ώστε να προχωρήσει σε δημιουργικές αντιπαραθέσεις– σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα -  με άλλες τάσεις και κοινωνικοπολιτικά ρεύματα :

-         Με τον «εντός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ» Οικονομισμό, που παραγνωρίζει  τα μεγάλα ζητήματα ποιότητας ζωής,  τις καινοτομίες της Πολιτικής Οικολογίας ,  την προβληματική για ένα ΑΕΠ  αντιπροσωπευτικό της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης , την ανάγκη   «οικολογικού  μετασχηματισμού» των παραγωγικών δυνάμεων …  

-        Με όσα κοινωνικά κινήματα εκτρέφουν  τοπικιστικές θέσεις, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πλαίσιο κοινωνικών και περιβαλλοντικών αρχών.

-         Με το χώρο των Οικολόγων Πρασίνων και γενικότερα των οικολογιζόντων, που αποφεύγουν να συνδέσουν τα ζητήματα ποιότητας ζωής με τον αντιμνημονιακό αγώνα και τη προοπτική της δομικής-σοσιαλιστικής αλλαγής.

-        Με το διεθνές Πράσινο κίνημα, που προσλαμβάνει όλο και περισσότερο κεντρώα χαρακτηριστικά και αυτοπροτείνεται ως «αβλαβής» αλλαγή στα πλαίσια  του νεοφιλελεύθερου συστήματος ….

Και οι δύο λειτουργίες στις οποίες αναφερθήκαμε -  η λειτουργία της σύνθεσης των περιβαλλοντικών αιτημάτων  και του ανοίγματος ιδεολογικών μετώπων -   προϋποθέτουν μια πορεία μεγάλης διάρκειας, σε απόσταση από  τον σοφολογιοτατισμό  και σε αντιπαράθεση με  τον επιπόλαιο ακτιβισμό. Στη διάρκεια αυτής της πορείας είναι απολύτως απαραίτητος  ο διάλογος με μια σειρά από «τμήματα» που διαχειρίζονται κοινά θέματα πίσω από το πρίσμα διαφορετικών αρχών : Το Τμήμα Ενέργειας, το Τμήμα για τη διαχείριση του Χώρου, το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής. Ο διάλογος και μόνο ο διάλογος θα δείξει τις πιο αποτελεσματικές μορφές καταμερισμού του πολιτικού έργου, μέσα στα πλαίσια μιας μεγάλης πολιτικής δύναμης που διεκδικεί κυβερνητικά καθήκοντα.

Στη συγκεκριμένη φάση που  διανύουμε, με τις καταστρεπτικές επιπτώσεις  της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, επωμιζόμαστε το σχετικά δύσκολο και «άχαρο» έργο  της κατάδειξης των  ολέθριων  συνεπειών των Μνημονίων  στη τρέχουσα και μακροπρόθεσμη ποιότητα ζωής :  στη διαχείριση του αστικού και υπαίθριου χώρου, στην αρτιότητα της φύσης, στα πολιτιστικά και φυσικά αγαθά, στις προοπτικές της χώρας για μια υγιή τουριστική ανάπτυξη, στην ποιότητα των τροφίμων και των υπηρεσιών. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και χρειαζόμαστε ετοιμότητα, πνεύμα ενότητας και  διάθεση συνεργασίας.

Τελευταίο και ίσως σημαντικότερο : Χωρίς να «χαλαρώσουμε» τη δράση μας στα «μέτωπα» που  απασχολούν τον καθένα μας, χωρίς να καταλήξουμε σε απεραντολογίες και συζητήσεις επί παντός του επιστητού, πρέπει να αναζητήσουμε σε  όλη την Ελλάδα δυνάμεις που μπορούν να συντονισθούν  και να συνεργασθούν μαζί μας. Η ολιστική μας οπτική και η σύμπραξη με τα κινήματα βάσης, χωρίς απαιτήσεις πολιτικών πιστοποιητικών, θα είναι οι δύο μεγάλες συμβολές μας στην ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σε «πρωταθλητική»  και νεωτεριστική δύναμη.

ΓΙΑΝΝΗΣ  ΣΧΙΖΑΣ

Από τους Οικολόγους Ριζοσπάστες