ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΕΥΘΥΜΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ



Μετά από μακρόχρονη πάλη με την αρρώστια,  στην οποία ανταπεξήλθε με αξιοπρέπεια ,  ηρεμία και αγωνιστικό σθένος, ο Ευθύμης Παπαδημητρίου έφυγε από τη ζωή. Ήταν καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και πολλά άλλα ακόμη : Ακτιβιστής, μέλος του αυτοδιοικητικού κινήματος, μέτοχος των εκδοτικών εγχειρημάτων του οικολογικού χώρου – της «Οικοτοπίας»  και του «Δαίμονα της Οικολογίας» στην ΑΥΓΗ -  μέλος των «Οικολόγων Ριζοσπαστών» τη τελευταία πολιτική περίοδο.  Συμμετείχε στη ζύμωση των ιδεών, αρθρογράφησε με επιμονή και ποιότητα, έκανε έντονη τη παρουσία του  σε πολλά κοινωνικά μέτωπα. Έτσι στη τύχη, αυτή τη δύσκολη στιγμή που το γεγονός του θανάτου του δεν έχει ακόμη αφομοιωθεί, ανακαλώ στη μνήμη  μου τη συμμετοχή του στην εκδήλωση για τα 150 χρόνια των «Αθλίων» του Βίκτορα Ουγκώ.  Ακόμη ανακαλώ το πάθος του να σηκωθεί εξαντλημένος από το κρεβάτι για να ψηφίσει  στις τελευταίες εκλογές - κούτσα κούτσα –την Αριστερά , που τόσο υπηρέτησε, εκτός από την οικολογία…. 

Η αξιολόγηση του θεωρητικού του  έργου  θα πάρει οπωσδήποτε χρόνο. Το σίγουρο όμως είναι ότι εκτός από το βιβλίο του «Για μια νέα φιλοσοφία της φύσης»,   το έργο του για την «Θεωρία της Επιστήμης και την Ιστορία της φιλοσοφίας» παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μια πρόσφατη συμβολή του στον παρόντα ιστότοπο


είναι δηλωτική του σταθερού προσανατολισμού του στην προβληματική για την «υπαρκτή»  αλλά και  για την «άλλη» ανάπτυξη , που ευαγγελίσθηκε το οικολογικό κίνημα. 

Θα μας λείψει το γνωσιολογικό του πάθος , η ευγένεια και πραότητά του, η  εμμονή του στις αξίες της φυσικής ζωής  και της κοινωνικής αλλαγής.
 
ΥΓ. Αγαπούσε πολύ τα ζώα, γι αυτό και  "καπέλωσε" το γαίδαράκο της φωτογραφίας  σε μια εκδρομή μας στην Εύβοια.....