ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Στη Πορτογαλία απειλείται στρατιωτικό κίνημα….



 Στη Πορτογαλία οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας απειλούν με  επέμβαση στην πολιτική ζωή, αν συνεχιστεί η πολιτική του Μνημονίου... Η  συνδικαλιστική ένωση των στρατιωτικών [Associação de Praças (AP)] κατηγορεί την πορτογαλική κυβέρνηση συνασπισμού ότι «καταστρέφει τη χώρα» και ότι  «έχει μετατρέψει τον λαό της χώρας σε ινδικά χοιρίδια για κοινωνικά πειράματα με τα νέα μέτρα λιτότητας».
Κι ακόμη καλεί  τον πρωθυπουργό της χώρας Pedro Passos Coelho να δώσει  κάτι παραπάνω από την  παραίτησή του : Δηλαδή να ξεκουμπιστεί μεταναστεύοντας !

Οι στρατιωτικοί της Πορτογαλίας δεν είναι βέβαια ό,τι οι στρατιωτικοί της Ελλάδας, δοθέντων των συνόρων της χώρας τους  με τον Ατλαντικό…Όμως είναι οι ιστορικοί και πολιτικοί κληρονόμοι αυτών  που με επικεφαλής τον Λοχαγό Οτέλο Καρβάλιο προχώρησαν τον Απρίλιο του  1974 σε κίνημα ανατρέποντας το δικτατορικό καθεστώς της χώρας τους – που κράτησε  από το 1932(!), με τον  Σαλαζάρ και στη συνέχεια τον Καετάνο . Και παράλληλα  δίνοντας το ιστορικό έναυσμα για την ανατροπή δυο ακόμη δικτατοριών της εποχής, στην Ελλάδα και στην Ισπανία…

Στην ηλεκτρονική και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία του 21ου αιώνα η συνταγή των στρατιωτικών «κινημάτων» ( όπως του 1974 στη Πορτογαλία και του 1909 στο δικό μας Γουδή…) δεν φαίνεται επαναλήψιμη. Η ιστορία όμως βρίθει από εκπλήξεις, που επαναφέρουν παλιές καταστάσεις στο προσκήνιο – φυσικά με τις απαραίτητες  εποχικές τροποποιήσεις. Ένα στρατιωτικό κίνημα φιλικό με το λαό και συμβατό με το δημόσιο αίσθημα, μπορεί να μην είναι πλέον ικανό να αναχθεί σε καθεστώς και να ανεβάσει στρατιωτικούς στην εξουσία, όπως τον Σπίνολα στη Πορτογαλία του 1974, όμως μπορεί να προκαλέσει ένα νέο καθεστώς. Και αυτό είναι που φοβούνται τα σαπρόφυτα της Νέας Τάξης, και όσοι εν γένει μετέχουν στο σύστημα της νέας εξουσίας : Μιας εξουσίας «στη ζούλα», μουλωχτής και αδήλωτης, αλλά το ίδιο και περισσότερο στυγνής με τις παλιότερες….
 
Η Πορτογαλική ΑΡ κατηγορεί την κυβέρνηση της Πορτογαλίας ότι έχει «μετατρέψει τους φτωχούς σε άθλιους και τη μεσαία τάξη σε νεόπτωχους οδηγώντας μια ρημαγμένη χώρα χωρίς κανένα στόχο στην άβυσσο». Και προειδοποιεί  ότι  "οι πορτογαλικές ένοπλες δυνάμεις θα αναγκαστούν να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους"!

Λέει η ΑΡ : «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Τρόικα και σε κανένα άλλο να συνεχίσουν. Έχουμε νόμιμη εξουσιοδότηση να υπερασπιστούμε το πορτογαλικό σύνταγμα και δεν μπορούμε, ούτε και πρόκειται να εγκαταλείψουμε ένα έθνος με 900 χρόνια ιστορία να μαραζώσει επειδή εσείς αποφασίσατε να κάνετε την Πορτογαλία όμηρο των διεθνών οικονομικών κύκλων».

Είναι η τρίτη προειδοποίηση των στρατιωτικών προς την πορτογαλική κυβέρνηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η οποία μάλιστα δηλώνεται και ως η τελευταία…

Για να δούμε τι θα δούμε : Αν η ιστορία επιστρατεύσει κάποιον από μηχανής θεό,  για τη λύση του νεοφιλεύθερου δράματος……