ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Αστικές ανεμογεννήτριες ….





Η ιδέα της πρόσληψης αιολικής ενέργειας χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον, στο τοπίο και στο …IQ  της κοινωνίας, έχει πραγματικά  αποσιωποιηθεί   μέσα σε  ένα καθεστώς  νεοφαραωνικών επενδύσεων, που κατακρεουργούν πολλές από τις γραφικότητες της ελληνικής κοινωνίας.  Και όμως, υπήρξε εποχή  μέσα στο ευρύ οικολογικό κίνημα, όταν   βρισκόταν σε εξέλιξη μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις «προσαρμοσμένες τεχνολογίες»  (adapted technologies)-  δηλαδή τις τεχνολογίες εκείνες που ανεξάρτητα από την παλαιότητά τους  μπορούσαν να αρθρωθούν με τις παραγωγικές δυνάμεις και την ποιότητα ζωής της κοινωνίας . Με το σκεπτικό αυτό  ο υποφαινόμενος αναφερόταν στα ιστιοφόρα – ως ικανά να «διασκευαστούν» και να επιτελέσουν σημαντικό  μεταφορικό έργο -  και φυσικά στις περιπτώσεις «συμπαραγωγής» ( coproduction)  - όπου η δέσμευση  και αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας γίνεται  σε άμεση επαφή και χωρική εγγύτητα με μια άλλη παραγωγική διαδικασία,  χωρίς τη διαμεσολάβηση του πολυέξοδου κεντρικού ηλεκτρικού δικτύου. http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2012/01/blog-post_1848.html

Πρόσφατα μια άλλη παραγωγική καινοτομία έδειξε τη δυνατότητα μιας διαφορετικής  διαδρομής για τη πρόσληψη αιολικής ενέργειας από «μικρούς καταναλωτές». Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του ECONEWS  που καταχωρήθηκε στο   http://www.greekarchitects.gr/gr/τεχνικη-ενημερωση/αστική-ανεμογεννήτρια-εγκαθίσταται-εύκολα-στις-στέγες-id6176 ,   η  ανεμογεννήτρια «MT01 Mk2» της Εταιρείας McCamley δεν διαθέτει πύργο και εγκαθίσταται εύκολα στις στέγες κτιρίων στις πόλεις.

Η «αστική ανεμογεννήτρια» είναι σχεδόν αθόρυβη, οι δονήσεις και οι αναταράξεις είναι ελάχιστες, ενώ τίθεται μόνη της σε λειτουργία ακόμα και όταν πνέουν άνεμοι πολύ χαμηλής έντασης.

Είναι ειδικά σχεδιασμένη για τους συνεχώς μεταβλητούς ανέμους της πόλης, ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα μοντέλα, μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και όταν πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι ή κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Η ανεμογεννήτρια της McCamley είναι πολύ ελαφριά και στηρίζεται σε πολλά «πόδια», γεγονός που ελαχιστοποιεί τις δονήσεις και τις πιέσεις στη στέγη.

Εκτός αυτού, το σχέδιο του δρομέα της υποτίθεται ότι είναι «φιλικό» για τα πτηνά και τις νυχτερίδες.


Η «αστική ανεμογεννήτρια» τίθεται αυτόματα σε λειτουργία όταν πνέουν άνεμοι χαμηλής έντασης (1,8 μ./δευτερόλεπτο) και διαθέτει αυτορυθμιζόμενο σύστημα ταχυτήτων που της επιτρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά σε ταραχώδεις ανέμους κρατώντας τον δρομέα σε μια σταθερή ταχύτητα.

Επιπλέον, το σχέδιο της ανεμογεννήτριας είναι τέτοιο που καθιστά «περιττό» το κιβώτιο ταχυτήτων, γεγονός που διευκολύνει τη διατήρηση και την επισκευή της.

Αφού τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία στη Βουλγαρία, η πρωτοποριακή ανεμογεννήτρια εγκαταστάθηκε με επιτυχία στο Πανεπιστήμιο Keele στο Ηνωμένο Βασίλειο.