ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Λιγνιτικά κοιτάσματα σε ιδιώτες….


Λιγνίτες υπήρξαν σε πολλές περιοχές του ελλαδικού χώρου. Ακόμη και στη Ραφήνα της Αττικής, το λιγνιτωρυχείο σταμάτησε μόλις στη δεκαετία του 1960,  ύστερα από μισό περίπου αιώνα λειτουργίας…Επί δικτατορίας επιχειρήθηκε η αξιοποίηση της τύρφης των Φιλίππων Νομού Δράμας, που είχε μεν μικρή «θερμική ισχύ» αλλά υπήρχε σε μεγάλες ποσότητες. Οι κάτοικοι τότε εναντιώθηκαν στα σχέδια των εξορύξεων  έχοντας  επικεφαλής τον Μητροπολίτη της περιοχής – προτιμώντας την εύφορη γεωργική γη και προτάσσοντας στις διεκδικήσεις τους ένα άτομο «υπεράνω υποψίας» για αντιχουντική δράση….

Η ιδέα της δημιουργίας 1,2,3…νέων λιγνιτωρυχείων (κατά το παραδοσιακό σύνθημα 1,2,3…πολλά Βιετνάμ) εντάσσεται μέσα στις λογικές της Τρόϊκας εσωτερικού, κατά πως έδειξαν πρόσφατες  δηλώσεις   του νέου υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου. Απέναντι σε αυτές τις δηλώσεις τοποθετήθηκε η υπεύθυνη  του Τομέα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη, βουλευτίνα *( παρακαλώ !) Λάρισας, υπενθυμίζοντας πριν απ’ όλα τις αντιρρήσεις της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας στις ιδιωτικοποιήσεις  βασικών φυσικών πόρων… Κι ακόμη υπενθύμισε :
«……  πως σύσσωμες οι κοινωνίες των ν. Λάρισας και Δράμας, οι αυτοδιοικητικοί φορείς (τέως Νομαρχίες, αιρετές Περιφέρειες Θεσσαλίας και Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης/Αντιπεριφέρειες Ν. Λάρισας-Δράμας, Δήμοι των 2 νομών) καθώς και όλοι οι βουλευτές όλων των κομμάτων των ν. Λάρισας και Δράμας, έχουν επανειλημμένα αντιταχθεί σε κάθε σενάριο και προοπτική εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελασσόνας, προτάσσοντας τη διαφύλαξη του αγαθού της δημόσιας υγείας και την ήπια ανάπτυξη της περιοχής με σεβασμό στην αειφορία και στην προστασία του περιβάλλοντος».
Για να καταλήξει η βουλευτίνα  :
«Ο τόπος μας είναι το σπίτι μας. Με αυτή την έννοια δεν θα επιτρέψουμε την υλοποίηση σχεδίων της κυβέρνησης που αγνοούν τις τοπικές κοινωνίες, βλάπτουν τη δημόσια Υγεία και αυξάνουν τα κέρδη των ξένων και ντόπιων επενδυτών»….
Κρατάω ιδιαίτερα αυτή τη κουβέντα της Διώτη : «Ο τόπος μας είναι το σπίτι μας». Την έχουμε τόσο πολύ ανάγκη όταν διαπραγματευόμαστε τρέχοντα καυτά ζητήματα…..
ΥΓ1. Επί τέλους, ας σταματήσουν  - οι «προοδευτικές» δυνάμεις τουλάχιστον – αυτόν τον κακόγουστο καθαρευουσιανισμό «η βουλευτής» - κατά πως γίνεται και στην ανακοίνωση της Διώτη…
ΥΓ2. Η φωτογραφία για το λιγνιτωρυχείο της Ραφήνας  προέρχεται από το  http://www.vpistikidis.gr/details.php?id=168