ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΚΥΠΡΙΟΙ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ…..




Πρόσφατα η Κυπριακή Βουλή εξέδωσε ψήφισμα δηλώνοντας  την αμετακίνητη θέση της  για τον  τερματισμό της βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο. Στην υπόθεση αυτή  πρωτοστάτησε  ο βουλευτής  του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος εισήγαγε το θέμα στη Βουλή υπογραμμίζοντας   τη χρήση των βάσεων  για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον γειτονικών χωρών''…...



Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Οικολόγοι-Περιβαλλοντιστές της Κύπρου δείχνουν χαρακτήρα και αποφασιστικότητα  στα εθνικά ζητήματα. Σε αντίθεση με τους δικούς μας «Οικολόγους Πράσινους», που είτε δηλώνουν αιωνίως «ψαχνόμενοι»  είτε κάνουν το «διεθνιστή» εκεί  όπου  τους βολεύει, οι Κύπριοι έχουν δώσει το αγωνιστικό παρόν τους στους αγώνες εναντίον της Νέας Τάξης, με κορυφαίο αυτόν εναντίον του Σχεδίου Ανάν το 2004. Αξιομνημόνευτη είναι  και η στάση τους έναντι του Προέδρου της Κύπρου Χριστόφια, από τον οποίο απέσυραν την εμπιστοσύνη τους τον Φεβρουάριο του 2010. Τότε η ΓΓ των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου και ο βοηθός ΓΓ Ντίνος Πασπαλίδης, είχαν καταγγείλει τις «μακρόσυρτες» διαπραγματεύσεις του Χριστόφια, που τελικά προκαλούσαν εθισμό στη διεθνή κοινή γνώμη όσον αφορά την οντότητα και νομιμότητα του τουρκοκυπριακού  «ψευδοκράτους». Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι  σε μια φάση όξυνσης του προβλήματος των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, η Ιωάννα Παναγιώτου ζήτησε  την επαν-ενεργοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας Κύπρου….

Το ψήφισμα  της κυπριακής Βουλής  υποστηρίζει ότι   «  οι ενέργειες των Αρχών των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο είναι αυθαίρετες και επικίνδυνες για τη ζωή και επιβλαβείς για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον''  και   ότι

''η λειτουργία των Βρετανικών Βάσεων συνιστά κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών και ακρωτηριασμό της εδαφικής ακεραιότητας και  κυριαρχίας του κυπριακού κράτους''…..



Ακόμη το ψήφισμα σημειώνει '' την αθέτηση εκ μέρους της Βρετανίας της υποχρέωσης να καταβάλλει, από το 1965, στην Κυπριακή Δημοκρατία χρηματικά ποσά, εν είδει οικονομικής βοήθειας και αποζημιώσεων για τις ευρείας φύσης και έκτασης διευκολύνσεις, που αυτή απολαμβάνει σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ποσά τα οποία ως σήμερα ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ''.

''Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ'', τονίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, ''τα κατ' ισχυρισμό δικαιώματα της Βρετανίας, που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, συνιστούν κατάλοιπα αποικισμού και, ως τέτοια, αποτελούν κραυγαλέο αναχρονισμό, που προκαλεί τα αισθήματα του κυπριακού λαού''.